Twee promovendi - project 'Tegen de stroom in; de sociale mobiliteit van Joodse Nederlanders (1880-1940)' - IISG/Huygens ING-KNAW - Amsterdam

Twee promovendi - project 'Tegen de stroom in; de sociale mobiliteit van Joodse Nederlanders (1880-1940)' - IISG/Huygens ING-KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
18 dec 13 jan Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 13 jan 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Twee promovendi. De promotieplaatsen zijn onderdeel van het project voor ‘Tegen de stroom in: de sociale mobiliteit van joodse Nederlanders (1880-1940)’.

Functieomschrijving

De promotieplaatsen zijn onderdeel van het project voor ‘Tegen de stroom in: de sociale mobiliteit van joodse Nederlanders (1880-1940)’. Dit project wordt gefinancierd door het KNAW Onderzoeksfonds en is een gezamenlijk project van het IISG en het Huygens ING. 

In dit project staat de vraag centraal welke individuele strategieën van joodse Nederlanders in de periode 1880-1940  opwaartse sociale mobiliteit (en daarmee hun integratie) hebben bevorderd of juist belemmerd.

Promovendus 1. Voor het project op het IISG zal de ledenadministratie van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB) worden gebruikt, in combinatie met andere persoonsgerichte bronnen, om de individuele strategieën van joodse Nederlanders binnen een wijder netwerk in kaart te brengen en te analyseren. Door hun levenslopen, beroepsveranderingen en verhuisgeschiedenis op individueel niveau systematisch in kaart te brengen, willen we patronen en mechanismen van in- en uitsluiting blootleggen en nagaan in hoeverre die een algemenere geldigheid hebben en ons kunnen helpen om hedendaagse integratieprocessen beter te doorgronden.

Promovendus 2. De promovendus bij Huygens ING zal zich vooral bezighouden met het terug volgen in de tijd van joodse Nederlanders met een hoge(re) sociale status om er achter te komen uit welke sociale en religieuze milieus zij stammen en hoe hun opwaartse sociale mobiliteit is verlopen en kan worden verklaard. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van verschillende digitale biografische woordenboeken.

Het onderzoek zal plaatsvinden onder leiding van prof. dr. Leo Lucassen, prof. dr. Karin Hofmeester en prof. dr. Lex Heerma van Voss, met ondersteuning van prof. dr. Kees Mandemakers.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

  • Een onderzoeksmaster of master geschiedenis of sociologie;
  • Aantoonbare ervaring met kwantitatieve data analyses en geavanceerde statistische methoden;
  • Uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels;
  • Aantoonbare interesse in joodse en/of migratiegeschiedenis is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling:
De aanstelling bij de KNAW ten behoeve van het IISG betreft een dienstverband voor de periode van 1 jaar met uitzicht op een verlenging tot 4 jaar. Startdatum zo spoedig mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden:
Het salaris bedraagt in het eerste jaar 2.325,- en loopt op tot € 2.972,- in het vierde jaar (schaal P CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek. De KNAW biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen. De standplaats van deze functie is Amsterdam. De werkzaamheden worden zowel bij het IISG, Cruquiusweg 31 verricht als bij het Huygens ING, Oudezijds Achterburgwal 185.

Werkgever

Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. In deze instituten verrichten we baanbrekend en excellent geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) met toepassing van vernieuwende methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt.

Samen delen zij één bedrijfsbureau.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €2325—€2972 per maand
  • Universitair
  • AT4116

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Kloveniersburgwal 29, 1011 JV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you