Postdoc-onderzoeker Evaluatie inburgeringsbeleid in Rotterdam (0,8fte)

Postdoc-onderzoeker Evaluatie inburgeringsbeleid in Rotterdam (0,8fte)

Geplaatst Deadline Locatie
24 mei 12 jun Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 12 jun 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Dit jaar is de nieuwe inburgeringswet van kracht gegaan. Op papier lijkt deze wet veelbelovend voor het integratieproces van nieuwkomers. Of de nieuwe inburgeringswet haar beloften gaat inlossen is onderwerp van onderzoek waar jij in de functie van postdoc-onderzoeker een belangrijke rol in kunt spelen.

Functieomschrijving

Dit jaar is de nieuwe inburgeringswet van kracht gegaan. Op papier lijkt deze wet veelbelovend voor het integratieproces van nieuwkomers: meer dan in de vorige wet gaat de gemeente nieuwkomers ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal en het vinden van werk. Ook maakt de gemeente een keuze uit partijen die de wet gaan uitvoeren, met als doel om te komen tot een zo hoog mogelijke kwaliteit van het aanbod voor inburgeraars.

Of de nieuwe inburgeringswet deze beloften gaat inlossen is onderwerp van onderzoek. De Erasmus Universiteit is namelijk door de gemeente Rotterdam gevraagd om de opzet, uitvoering en resultaten van de nieuwe inburgeringswet te evalueren. We werken samen met onderzoekers van de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van de gemeente Rotterdam. We voeren kwantitatief en kwalitatief onderzoek uit om een beeld te krijgen welke factoren de uitkomst van het inburgeringsbeleid bepalen. Via kwalitatief onderzoek wordt de inhoud van het project in kaart gebracht, de ervaringen van de deelnemers (statushouders en gezinsmigranten) en van beleidsuitvoerders intensief onderzocht en in de tijd gevolgd (procesevaluatie). Via kwantitatief onderzoek wordt met gebruikmaking van grootschalige registergegevens de voortgang van deelnemers gevolgd en door middel van een vergelijking met andere steden inzicht verkregen in de effectiviteit van het Rotterdamse beleid (uitkomst- en effectevaluatie).

Voor dit project hebben we nu de vacature voor een postdoc-onderzoeker. Deze zal een belangrijke rol spelen bij het kwalitatief onderzoek onder statushouders en gezinsmigranten en betrokken zijn bij het kwalitatieve onderzoek onder uitvoerders. Verder is het streven dat de postdoc kwantitatief onderzoek verricht: analyse van registergegevens, bedoeld voor de beschrijving van de voortgang en vaststelling van de effectiviteit van het Rotterdamse beleid. Over de resultaten zal worden gepubliceerd in beleidsrapporten en in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Je wordt aangesteld bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoeksproject staat onder supervisie van prof. dr. J. Dagevos, bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie aan deze universiteit. Je werkt nauw samen met onderzoekers van OBI. Het gaat om een aanstelling van 0,8 fte en is in principe voor de duur van vier jaar. Na een jaar vindt een formeel beoordelingsmoment plaats.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Je bent gepromoveerd in de sociale wetenschappen
  • Je hebt uitgebreide ervaring met de uitvoering van kwalitatief onderzoek, bij voorkeur met verschillende methoden (individuele en groepsinterviews, observaties)
  • Je beschikt over kennis van en ervaring met kwantitatieve onderzoekstechnieken
  • Inzicht in vraagstukken van integratie van migrantengroepen, bij voorkeur die van statushouders is een pre
  • Je hebt belangstelling voor beleidsvraagstukken en daarop gericht onderzoek
  • Tact, initiatiefrijk, doorzettingsvermogen, goede advies- en sociale vaardigheden zijn essentieel
  • Kennis van en het adequaat kunnen omgaan met politiek-bestuurlijke processen binnen een gemeentelijke context zijn belangrijk

Arbeidsvoorwaarden

Een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van deze functie is per direct. De functie bedraagt 0,8 FTE. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling tussen €3.821,- en €5.230,- bruto per maand (schaal 11), conform de CAO-NU. Daarnaast bieden we je onder andere 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een zeer ruime verlofregeling. Verder is de EUR aangesloten bij het ABP voor de pensioenvoorziening en bieden we gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof, volledig betaald aanvullend geboorteverlof voor partners, korting op onze collectieve ziektekostenverzekering, en een persoonlijk carrièrebudget. Ook kan je als medewerker gebruikmaken van EUR-faciliteiten zoals de Universiteitsbibliotheek en krijg je korting op een abonnement bij het Erasmus sportcentrum.

Erasmus Universiteit Rotterdam biedt een Dual Career Program (DCP) aan om de partners van nieuw wetenschappelijk personeel te helpen bij het vinden van werk in Nederland. Het programma wordt aangeboden in nauwe samenwerking met de nabijgelegen universiteiten van Delft en Leiden.

Erasmus Universiteit Rotterdam wil een rechtvaardige en inclusieve gemeenschap zijn. Wij koesteren een open cultuur waarin iedereen wordt ondersteund om het volledige potentieel tot zijn recht te laten komen. Wij beschouwen inclusiviteit van talent als de basis van onze successen en de diversiteit van perspectieven en personen als een uiterst waardevol resultaat hiervan. EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter.  We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Afdeling

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences (ESSB) kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen- en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Ons onderwijs is kleinschalig en werkt met innovatieve onderwijsvormen, zoals Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Department Of Public Administration and Sociology (DPAS)

DPAS huisvest de wetenschapsgebieden Bestuurskunde en Sociologie. Twee nauw verwante disciplines met ieder een eigen profiel. De Bestuurskunde richt zich op vraagstukken van bestuur, beleid en organisatie. Hierbij gaat de aandacht uit naar de werking en de effectiviteit van het bestuurlijk optreden en van beleidsmatige interventies. Binnen de Bestuurskunde in Rotterdam is er veel aandacht voor veranderende verhoudingen, bijvoorbeeld in publieke-private samenwerking of in netwerken of ketens van organisaties die een bestuurlijke verantwoordelijkheid delen. De Sociologie onderzoekt de sociale structuur van samenlevingen en veranderingen die daarin plaatsvinden. De Rotterdamse sociologie richt zich onder andere op verschijnselen als globalisering en individualiseringen en de doorwerking daarvan in internationale sociale verhoudingen, de arbeidsmarkt of familierelaties. Maatschappelijke vraagstukken die hiermee samenhangen betreffen migratie, flexibilisering en solidariteit. Het bestuurskundige en het sociologische perspectief vullen elkaar aan en staan samen borg voor een relevante en wetenschappelijk hoogwaardige bestudering van bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken. De bachelor- en masterprogramma's van DPAS zijn op dit profiel gebouwd en leiden studenten op tot wetenschappelijk geschoolde professionals.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 32 uur per week
  • €3821—€5230 per maand
  • ESSB/DPAS/2405221

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you