PhD student: Etnografisch onderzoek naar betere infrastructuur voor digitale communicatie met de patiënt (1,0 FTE).

PhD student: Etnografisch onderzoek naar betere infrastructuur voor digitale communicatie met de patiënt (1,0 FTE).

Geplaatst Deadline Locatie
6 okt 27 okt Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 okt 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) en het Erasmus MC (programma ‘Digitaal Verbonden’) zijn op zoek naar een PhD student voor etnografisch onderzoek gericht op betere infrastructuur voor digitale communicatie met de patiënt.

Functieomschrijving

De wereld waarin we leven wordt steeds digitaler. Ook in de zorg gebeurt er steeds meer digitaal, al blijft het een uitdaging om digitale innovaties in de zorg te implementeren en op grote schaal te gebruiken. Om digitale innovaties succesvol te kunnen ontwikkelen en implementeren binnen het zorgproces, is het belangrijk om het traditionele zorgproces te herorganiseren en data- en IT-infrastructuren beter met elkaar te integreren. Het integreren van dergelijke structuren is niet alleen een technisch vraagstuk, maar ook een sociaal, organisatorisch en governance vraagstuk. Binnen het promotieproject 'Digitally Connecting Home and Hospital: An ethnographic study of the development and implementation of data- and IT-infrastructures within Erasmus MC' bestudeer je vanuit een socio-technische benadering hoe data en IT digitale innovaties optimaal kunnen ondersteunen.

Je werkt nauw samen met het bestaande Erasmus MC-brede strategische programma ‘Digitaal Verbonden’. Dit programma heeft tot doel om de patiënt digitaal te begeleiden naar de best mogelijke uitkomst. Dit wordt gedaan door alle aspecten van het zorgproces (voorbereiding, intake, communicatie, monitoring, behandeling) samen te brengen op een digitaal platform. Dit innovatieprogramma loopt tot minimaal 2027 en richt zich op grootschalige digitale transformatie van zorgpaden. Als embedded actie-onderzoeker gebruik je etnografische onderzoeksmethoden om het programma te volgen en inzichten terug te koppelen. Daarnaast draag je bij aan kwantitatieve analyses van vragenlijsten en andere relevante bronnen om inzicht te geven in het succes van het programma digitaal verbonden. De focus ligt op het bestuderen van de sociale, professionele en organisatorische veranderingen die nodig zijn om data- en IT-infrastructuren op te zetten die zorg op afstand (van ziekenhuis tot huis) faciliteren. Deze vraag wordt benaderd vanuit een socio-technisch perspectief dat niet alleen rekening houdt met hoe actoren werken aan technische haalbaarheid, maar ook hoe en onder welke voorwaarden professionals, patiënten en beleidsmakers dergelijke infrastructuren nuttig en legitiem achten.

Achtergrond
De houdbaarheid van de zorg op lange termijn staat steeds meer onder druk door toenemende personeelstekorten, financiële beperkingen en hoge maatschappelijke verwachtingen. Deze problemen worden moeilijker aan te pakken omdat de kosten van de gezondheidszorg en de ziektelast blijven toenemen als gevolg van een vergrijzende bevolking en multimorbiditeit, terwijl personeelstekorten toenemen.

Digitale innovaties kunnen deze uitdagingen verminderen. Door middel van telemonitoring, virtual reality, kunstmatige intelligentie (natural language processing, predictiemodellen) en robotica kunnen dergelijke innovaties het werk van artsen en verpleegkundigen ondersteunen en mogelijk bijdragen aan gezondheidswinst, efficiëntere zorgprocessen, vroege identificatie van aandoeningen, verminderde werkdruk en gepersonaliseerde zorg.  In het Erasmus MC wordt binnen het programma ‘Digitaal verbonden’ gewerkt aan een digitaal platform, waarbij via cloud technologie zelf ontwikkelde en bestaande oplossingen met elkaar kunnen worden geïntegreerd voor een uniforme digitale patiëntreis. Voor de patiënt wordt een app ontwikkeld, waarmee digitale zorg geregeld kan worden. In dit PhD traject onderzoek je vanuit een socio-technisch perspectief hoe data en IT kunnen worden ingezet om de digitale innovaties optimaal te kunnen inzetten.

Het PhD traject is onderdeel van de “Health & Technology Convergence” (https://convergence.nl/health-technology/) van het Erasmus Medisch Centrum, Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit. Je wordt één van de 7 PhD's die starten in het onlangs gehonoreerde Flagship-programma 'Consultation Room 2030: Continuity of Care from Hospital to Home'. In dit ambitieuze, vijfjarige programma werken we vanuit een interdisciplinaire benadering aan de bouwstenen voor duurzame inbedding van digitale innovaties in de regio. Je maakt deel uit van een interdisciplinair ecosysteem waarin alle belangrijke stakeholders zijn betrokken, variërend van medische professionals, ontwerpers, AI-experts, technici en patiënten tot bestuurs- en regelgevende instanties, zorgverzekeraars, IT-ondersteuning, ethische en juridische experts en sociale wetenschappers.

We werken op drie niveaus. Het eerste niveau betreft het doorontwikkelen van bestaande digitale innovaties binnen vijf zorgdomeinen binnen het Erasmus MC: acute, chronische, complexe, mentale en palliatieve zorg. Deze PhD plek bevindt zich op het tweede, overkoepelende niveau, dat is gericht op structurele uitdagingen om digitale zorg te faciliteren. Op het derde niveau voert een post-doc een formatieve evaluatie van de losse projecten uit.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

We zoeken een enthousiaste kandidaat met een relevante masteropleiding in de gezondheidswetenschappen, sociologie, bestuurskunde, antropologie, science & technology studies (STS), empirische filosofie of een andere relevante masteropleiding. De functie vereist kwalitatieve en etnografische expertise en affiniteit met de gezondheidszorg en kwantitatieve analyses.
Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in zowel het Nederlands als het Engels.
Je bent een creatieve denker met een interdisciplinaire mindset en voelt je goed in het combineren van verschillende onderzoeksdesigns en methoden.
Je houdt ervan om deel uit te maken van een team en constructief te reflecteren op je werk en dat van anderen met een hands-on mentaliteit.  Als consortiumlid wordt van je verwacht dat je deelneemt aan de vergaderingen van het consortium.

We bieden je een omgeving met een post-doc en zes andere PhD’s (van EUR, EMC en TUD) in het programma waarbij je regelmatig aan uitwisselingsbijeenkomsten en samenwerkingen deelneemt. Daarnaast ben je georganiseerd in je werk en houd je je aan deadlines.

Taken bestaan uit:

  • Het verder ontwikkelen en uitvoeren van het promotietraject in het kader van ‘Consultation Room 2030’ en in samenwerking met andere promovendi in het Flagship Consortium;
  • het geven van onderwijs binnen ESHPM met een maximum van 15% van de aanstelling;
  • publiceren van wetenschappelijke artikelen en een proefschrift over het onderzoek;
  • deelnemen en bijdragen aan Flagship consortium meetings en helpen bij het verwerven van aanvullende   subsidies;
  • initiëren van en participeren in kennisoverdracht naar externe partijen;
  • het volgen van een aanvullende opleiding in onderzoeksmethoden en -theorieën.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1, 5 tot 4 jaar.

Het betreft een voltijdsdienstverband van 1,0 fte voor in eerste instantie 1,5 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband vervolgens worden verlengd met 2,5 jaar. De beoogde startdatum is 1 december 2022.

Het salaris wordt vastgesteld op basis van de promovendusschaal van de CAO voor Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij een fulltime aanstelling € 2.541,- waarna het stapsgewijs zal oplopen tot € 3.247,- bruto per maand in het vierde jaar.

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een zeer ruime verlofregeling. Verder is de EUR aangesloten bij het ABP voor de pensioenvoorziening en bieden wij gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof, volledig betaald aanvullend geboorteverlof voor partners en een persoonlijk opleidingsbudget. Ook kunnen medewerkers gebruikmaken van EUR-faciliteiten, zoals het Erasmus sportcentrum en de Universiteitsbibliotheek.

De EUR wil een rechtvaardige en inclusieve gemeenschap zijn. Wij koesteren een open cultuur waarin iedereen wordt ondersteund om het volledige potentieel tot zijn recht te laten komen. Wij beschouwen inclusiviteit van talent als de basis van onze successen en de diversiteit van perspectieven en personen als een uiterst waardevol resultaat hiervan. De EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt.

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie in haar onderwijs en onderzoek. Onze wetenschappers en studenten werken in nauwe samenwerking met interne en externe partijen aan het oplossen van mondiale, sociale uitdagingen, geïnspireerd door het altijd dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Ons academisch onderwijs is intensief, actief en toepassingsgericht. Ons onderzoek vindt steeds vaker plaats in multidisciplinaire teams, die sterk verweven zijn met internationale netwerken. Met onze onderzoeksimpact en dankzij de hoge kwaliteit van onderwijs kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. De Erasmian values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar voor de buitenwereld: ondernemend, maatschappelijk betrokken, wereldburger, ruimdenkend en verbindend. www.eur.nl

Afdeling

Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs.

Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek.
Het onderzoek is vormgegeven rond drie overkoepelende onderzoeksthema’s: concurrentie en regulering; kwaliteit en doelmatigheid van zorg; en management van de zorg.

Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus University Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren 1300 studenten en werken 160 medewerkers. Internationalisering wordt hooggewaardeerd bij ESHPM. Het aantal studenten, docenten en onderzoekers vanuit het buitenland is aanzienlijk toegenomen over de afgelopen jaren en hebben ons programma verrijkt.

Health & Technology Convergence
De Health & Technology Convergence is een ambitieus, innovatief strategisch programma waarin de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC hun krachten bundelen en kennis, expertise en methoden te integreren. Door convergentie vormen we nieuwe kaders die wetenschappelijke ontdekkingen en technologische innovatie bevorderen. De belangrijkste drijfveer achter de convergentie is de erkenning dat de huidige en toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg een heel andere aanpak vereisen dan we tot nu toe hebben toegepast. Het aanpakken van deze uitdagingen vereist de combinatie van disciplinaire en institutionele krachten, kennis en methoden om een ​​bloeiend ecosysteem te realiseren waarin onderzoekers, studenten, de samenleving, overheid, ondernemers en industrie een stimulerende en efficiënte kruisbestuiving tussen hun ideeën, procedures, instrumenten en producten realiseren om de toekomst van gezondheid en gezondheidszorg creëren.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • 38—40 uur per week
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • ESHPM/HCG/06102022

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you