PhD student veerkracht en houdbaarheid van de zorg

PhD student veerkracht en houdbaarheid van de zorg

Geplaatst Deadline Locatie
19 okt 16 nov Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 16 nov 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Bij de afdeling Healthcare Governance van ESHPM zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste nieuwe PhD-student

Functieomschrijving

Heb jij (bijna) een master in de sociale of gezondheidswetenschappen afgerond? En zou je graag willen promoveren op het gebied van bestuur en organisatie in de gezondheidszorg op een plek waar alle actuele zorgvraagstukken samenkomen? Bij de afdeling Healthcare Governance (HCG) van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus die onderzoek wil gaan doen naar het besturen van een veerkrachtig en houdbaar zorgstelsel.

Functie-omschrijving
Recente overstromingen in Limburg, de groeiende impact van hittestress, nieuwe risico’s van infectieziekten en natuurlijk de COVID-19 pandemie dragen bij aan de aandacht voor de paraatheid en veerkracht van zorgsystemen. Tegelijk vraagt groeiende schaarste aan personeel, middelen en materiaal tot ingewikkelde keuzes in wat een veerkrachtig en paraat systeem kan zijn als de zorg op diverse fronten tegen haar grenzen aan loopt. Veerkrachtige zorgpraktijken tijdens en na crises en rampen staan zo in direct verband met bredere discussies over de houdbaarheid van het zorgstelsel in Nederland. In dit onderzoek zetten we deze spanning centraal en vragen we ons af hoe een cruciaal beleidsorgaan, zoals Zorginstituut Nederland (ZIN), hierin kan sturen.

Aandacht voor deze spanning is belangrijk omdat we meer zicht nodig hebben op veerkracht in de zorg als een dynamische en weerbarstige praktijk. Dit betreft niet alleen de praktijken van professionals op de werkvloer in de zorg die veerkrachtig en weerbaar zouden moeten zijn, maar ook het handelen van bestuurders en beleidsmakers. In dit project verkennen we daarom op een strategisch en bestuurlijk niveau hoe een beleidsorgaan als ZIN kan sturen op veerkrachtige en weerbare zorgpraktijken tijdens en na een crisis of ramp, in verhouding tot de bredere oproep tot adaptief vermogen in, en houdbaarheid van, het Nederlands zorgstelsel. Vragen waarin we geïnteresseerd zijn, zijn onder meer: Hoe, en op welke verschillende manieren, kan een zorgsysteem bestaan uit veerkrachtige en weerbare praktijken? Welke rol is hierbij weggelegd voor beleidsactoren zoals ZIN? Hoe en of kunnen veerkrachtige praktijken van zorg tijdens crises en rampen een onderdeel zijn van een lerend systeem van pakketbeheer, in (het stimuleren van) richtlijnen en kwaliteitsstandaarden? We focussen hierbij ook op de rol van participatie en representatie, van bijvoorbeeld patiënten, in het besturen van een veerkrachtig zorgsysteem. Hoe betrekken we in de context van de groeiende druk op de houdbaarheid van de zorg patiënten en burgers in het waarderen – en weerbaar maken – van zorgpraktijken en de paraatheid van het systeem als geheel?

Met een reflexieve en kwalitatieve onderzoeksopzet beogen we met dit onderzoek bij te dragen aan het strategisch en lange-termijn beleid van ZIN. ZIN speelt door haar rol in onder meer pakketbeheer en kwaliteit van zorg een centrale rol in het Nederlandse zorgsysteem. Ons onderzoek betreft de eigen praktijk van ZIN, maar wel in directe relatie tot die van andere belanghebbenden zoals VWS, de NZa, beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen. Het onderzoek vindt plaats binnen de Academische Werkplaats Verzekerde Zorg. Ook bouwen we in dit onderzoek expliciet voort op ons eerder onderzoek naar de organisatie van zorg tijdens de coronapandemie, en lopend onderzoek met onder meer het ‘Pandemic and Disaster Preparedness Center’ (een samenwerking tussen de EUR, TU Delft en het Erasmus MC).

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Je bent in het bezit van een masteropleiding in de gezondheidswetenschappen, sociologie, politicologie, bestuurskunde, antropologie, sociale geografie of een andere vergelijkbare masteropleiding
  • Je hebt een goede beheersing van kwalitatieve onderzoeksmethoden en hebt affiniteit met de gezondheidszorg
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en bent in staat om in het Engels op academische niveau te communiceren en te schrijven
  • Je bent flexibel en hebt interesse in het beleid en bestuur van de gezondheidzorg alsmede de zorgpraktijk.
  • Je bent in staat om op deze verschillende niveaus met mensen het gesprek aan te gaan, je hebt sensitiviteit voor bestuurlijke en politieke processen en kan bruggen slaan tussen deze niveaus – of je wilt je daar graag in ontwikkelen
  • Daarnaast ben je een teamspeler die graag een bijdrage levert aan het gezamenlijk exploreren van een onderzoekagenda

Als promovendus bij de sectie HCG van ESHPM is je primaire taak het doen van onderzoek. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zoals het volgen van relevante cursussen en het bezoeken van congressen. Daarnaast krijg je een in omvang beperkte onderwijstaak van maximaal 15% per academisch jaar.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De beoogde startdatum is 1 januari 2024. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 2.770 en € 3.539 bruto per maand (Schaal P), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 1 fte.

Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1,5 jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband vervolgens worden verlengd met 2,5 jaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

De sectie Healthcare Governance (HCG) binnen ESHPM bestaat uit circa 50 mensen met een achtergrond in verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines zoals bestuurswetenschappen, antropologie, sociologie, en wetenschaps- en techniekonderzoek. De sectie doet voornamelijk kwalitatief en reflexief onderzoek naar en geeft onderwijs in sturingsprocessen in de zorg—veelal in samenwerking met partners uit het veld. Een volledig overzicht van onderwerpen is te vinden op onze website. De beoogd promovendus zal binnen deze sectie worden aangesteld. Een belangrijk deel van het onderzoek zal worden uitgevoerd in verbinding met het Zorginstituut Nederland (ZIN) en het Pandemic and Disaster Preparedness Center (PDPC), een samenwerking tussen de EUR, Erasmus MC en TU Delft.

Academische Werkplaats Verzekerde Zorg
Het promotieonderzoek vindt plaats binnen de Academische Werkplaats Verzekerde Zorg. Dit samenwerkingsverband heeft als doel om het werk van ZIN te onderzoeken en te verbeteren, en om onderzoekers van ESHPM, Universiteit Utrecht (UIPS) en beleidsmakers van ZIN met elkaar in verbinding te brengen. Op regelmatige basis komen deelnemers aan het netwerk bijeen om samen lopende onderzoeken te bespreken, relevante onderwerpen te agenderen en nieuwe manieren te bedenken om impact te hebben op het werk van ZIN en daarbuiten. Zo biedt deze werkplaats een unieke plek voor de interactie tussen onderzoek en beleid.

Specificaties

  • PhD
  • Techniek
  • 32—40 uur per week
  • €2770—€3539 per maand
  • Universitair
  • 3805

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you