AiO, praktijkgericht onderzoek naar effectief leren in het hoger onderwijs

AiO, praktijkgericht onderzoek naar effectief leren in het hoger onderwijs

Geplaatst Deadline Locatie
28 nov 31 dec Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 dec 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Promovendus, praktijkgericht onderzoek naar effectief leren in het hoger onderwijs

Functieomschrijving

In dit vierjarige promotieproject verbind je wetenschap en praktijk door onderzoek te doen naar welke leerstrategieën studenten in het hoger onderwijs gebruiken, waarom ze dat doen en hoe docenten hier rekening mee kunnen houden bij de ondersteuning van effectief leren.

Functie-omschrijving
In het hoger onderwijs wordt een steeds groter beroep gedaan op vermogen van studenten om hun eigen leerproces te reguleren. Een belangrijk onderdeel van dit zelfregulerend leren is de inzet van cognitieve leerstrategieën die de student helpen om informatie op een betekenisvolle manier op te slaan in het geheugen. Uit eerder onderzoek blijkt echter dat studenten niet altijd kiezen voor strategieën die leiden tot de opbouw van betekenisvolle kennisstructuren (meaningful knowledge structures). In dit promotietraject ga je praktijkgericht onderzoek uitvoeren om na te gaan welke combinaties van cognitieve strategieën studenten precies gebruiken, wat hun motivatie is om voor deze combinatie te kiezen en hoe docenten met verschillen in strategiecombinaties en motivatie rekening kunt houden als ze studenten willen ondersteunen in het gebruik van leerstrategieën gericht op de opbouw van meaningful knowledge structures (effectief leren).

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de bijzondere leerstoel “Praktijkgericht onderwijsonderzoek naar toepassingen van de cognitieve psychologie in het hoger onderwijs”. Deze leerstoel heeft Avans Hogeschool gevestigd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De praktijkgerichte aard van het onderzoek heeft een aantal belangrijke implicaties voor de manier van werken in het promotietraject. Zo zal de specifieke vraag van het onderzoek - weliswaar binnen het bredere kader van het eerder geschetste thema - door de promovendus en het begeleidingsteam in een co-creatief proces vastgesteld worden met docenten die onderwijs verzorgen aan Avans Hogeschool of aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de onderzoeksvragen aansluiten bij uitdagingen die docenten in de praktijk van het hoger onderwijs ervaren. Het onderzoek zal in de praktijk van het hoger onderwijs worden uitgevoerd in samenwerking met docenten.

Voor en promovendus op dit promotietraject betekent dit dat je het interessant moet vinden om samen te werken met zowel onderzoekers als docenten en dat je affiniteit en/of ervaring hebt met praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs. Omdat het promotietraject voortvloeit uit een samenwerking tussen Avans Hogeschool en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en omdat de dataverzameling plaatsvindt op beide instellingen, zul je tijdens het traject niet alleen in Rotterdam maar ook op de Avans-locaties (Breda, Den Bosch, Roosendaal en Tilburg) werkzaam zijn.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

Een geschikte kandidaat:
  • Heeft een afgeronde Masteropleiding in de onderwijspsychologie, onderwijswetenschappen, toegepaste cognitieve psychologie of aanverwante studies; een Research Master in één van deze specialisaties is een pré.
  • Beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden en academische schrijfvaardigheden, zowel in het Nederlands als het Engels
  • Heeft aantoonbare affiniteit (of ervaring) met zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden, en is bereid en in staat om zich nieuwe onderzoeksmethoden en wetenschappelijke perspectieven eigen te maken;
  • Kan zich bewegen in zowel de academische wereld als de wereld van het hoger beroepsonderwijs en houdt rekening met de perspectieven en belangen van praktijkpartners (in dit geval voornamelijk docenten) die betrokken zijn bij het onderzoek;
  • Heeft interesse in, en affiniteit met, praktijkgericht onderzoek in het hoger onderwijs en het laten doorwerken van wetenschappelijke kennis in de praktijk van het hoger onderwijs.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is in overleg te bepalen waarbij we ons richten op het eerste kwartaal van 2024. Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling het eerste jaar € 2.770,- bruto per maand oplopend tot € 3.539,- bruto per maand in het laatste jaar (schaal P) conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), Department of Psychology, Education and Child Studies. team Methods and Skills. De functie heeft een omvang van 1 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 12 maanden. Bij goede prestaties kan het contract verlengd worden met 36 maanden.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB)
De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen- en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Ons onderwijs is kleinschalig en werkt met innovatieve onderwijsvormen. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Afdeling

Department of Psychology, Education and Child Studies (DPECS)

DPECS omvat de disciplines van Psychologie, Onderwijswetenschappen en Pedagogische Wetenschappen. Meer informatie over het onderzoek van DPECS is hier te vinden: https://www.eur.nl/en/essb/research-0/lab-society

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 40 uur per week
  • €2770—€3539 per maand
  • Universitair
  • 3830

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you