Ieder kind een stem. Onderzoek naar empowerment van schoolgaande kinderen.

Ieder kind een stem. Onderzoek naar empowerment van schoolgaande kinderen.

Geplaatst Deadline Locatie
13 dec 15 jan Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 jan 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wil je meehelpen om kinderen zich meer gehoord te laten voelen? Zorg jij dat kinderen meer inspraak krijgen bij maatschappelijke uitdagingen? Wil je kinderen actief betrekken als medeonderzoekers en medebeleidsmakers op school? Werk je graag samen in een multidisciplinair team? Dan is deze postdoc positie precies wat je zoekt!

Functie-omschrijving
De huidige generatie kinderen wordt tijdens het opgroeien geconfronteerd met complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals een vergrijzende samenleving, toenemende ongelijkheid en de klimaatcrisis. Ondanks de gevolgen van deze uitdagingen voor de toekomst van onze jeugd, worden kinderen niet vaak betrokken bij het identificeren van mogelijke oplossingen. Hun stem wordt in die zin niet altijd gehoord. Als postdoc breng je in kaart hoe kinderen zich meer gehoord en betrokken kunnen voelen in de maatschappij. Ook onderzoek je hoe je kinderen het meest effectief en meest passend empowerment kunt laten ervaren, oftewel ‘het versterken van hun eigen kracht’. Dit doe je binnen het huidig project door ze actief te betrekken als medeonderzoekers en medebeleidsmakers in de schoolcontext. Je onderzoekt op kwantitatieve en kwalitatieve wijze het effect van kinderinspraak bij schoolbeleid op onder andere de sociaal emotionele ontwikkeling en het ervaren burgerschap van kinderen. Voelen kinderen zich meer gehoord als ze onderdeel zijn van het proces? Of heeft inspraak wellicht een tegengesteld effect als het daaropvolgende beleid niet in lijn is met hun inspraak? Dit zijn enkele van de vragen die jij op wetenschappelijke wijze onderzoekt. Het specifieke maatschappelijke thema van het beleid ligt met nadruk niet vast, dat is ter invulling door de postdoc en het team. Daarnaast zorg je als postdoc dat alle stakeholders en deelnemende kinderen actief en enthousiast bij proces betrokken worden en blijven, vanaf de eerste brainstormsessie tot en met de implementatie van beleid.

Als postdoc overzie je het perspectief van kinderen (10 – 12 jaar) in het betrekken van kinderen bij beleid op scholen. Daartoe voer je onderzoek uit naar de perspectieven van kinderen en betrek je hen met methodes van jongerenparticipatie. Je gebruikt vernieuwende methodes en ideeën van aanpak die de effectiviteit van het betrekken van kinderen bij complexe maatschappelijke vraagstukken vergroten. Jij werkt samen met de onderzoekers en ontwikkelaars in lopende projecten, zoals Healthy Start. Jij werkt mee aan het vastleggen en voorbereiden van de methodologie voor breder gebruik binnen onderwijs en maatschappij. Je draagt verder bij aan een toegankelijke en transparante sociale wetenschap door middelen van wetenschappelijke publicaties en door gebruik te maken van het open science framework (OSF).

De postdoc positie maakt deel uit van het team Jeugd en Gezin. Voor meer informatie over het team zie het kopje “Afdeling”. De aanstelling is gefinancierd door een starterbeurs voor de duur van 24 maanden (0.8-1.0 fte).

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

Wat we van je verwachten:
  • Een afgeronde PhD (of proefschrift goedgekeurd) in een relevant veld binnen sociale en gedragswetenschappen (bijvoorbeeld, pedagogiek, (sociale) psychologie, ontwikkelingspsychologie, of communicatiewetenschappen) of binnen Design;
  • Een passie voor empirisch onderzoek (kwalitatief, kwantitatief en/of mixed-methods) of ervaring in het toepassen van participatieve onderzoeksmethodes (bv. co-design of co-creatie) bij kinderen of jongeren (aantoonbare wetenschappelijke publicaties, conferentie presentaties en/of maatschappelijke impact zijn hier een pre);
  • Het vermogen om goed in een team te werken, samenwerking op te zoeken met de overige onderzoekers in het project, relaties te onderhouden met maatschappelijke partners en kinderen tot deelname te motiveren;
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal.

Als deze vacature je aanspreekt, maar je twijfelt of je DE persoon bent, voel je vooral uitgenodigd te solliciteren. We bouwen een team dat bestaat uit diverse mensen die ieder op hun eigen unieke manier een bijdrage leveren. Complementariteit is wat we zoeken, geen homogeniteit, omdat we geloven dat ons onderzoek en onze samenwerking daar beter van wordt.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 1 maart 2024. Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) € 4.332 bruto per maand (schaal 11 trede 0), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 1 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1 jaar en kan bij goede prestaties en onveranderde organisatieomstandigheden verlengd worden.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Afdeling

Department of Psychology, Education and Child Studies (DPECS)

DPECS omvat de disciplines van Psychologie, Onderwijswetenschappen en Pedagogische Wetenschappen. Meer informatie over het onderzoek van DPECS is hier te vinden: https://www.eur.nl/en/essb/research-0/lab-society

Afdeling
Als postdoc kom je te werken in team Jeugd en Gezin. Toekomstige generaties verdienen de best mogelijke kansen op persoonlijke groei, levensgeluk en mentale gezondheid. De missie van team Jeugd en Gezin is het genereren de theoretische kennis, toepassingen en professionele kunde die nodig is om invloedrijke omgevingsfactoren (zoals opvoeding) te optimaliseren.

We onderzoeken thema’s die praktisch relevant zijn en actueel spelen in de maatschappij, gebruik makend van state-of-the-art onderzoeksmethoden. Onze onderzoeksvragen halen we op uit de maatschappij (bijv. met co-creatie). Methoden waarin we excelleren zijn kwantitatief (bijv. observaties, Experience Sampling Methoden) en kwalitatief (bijv. co-creatie met doelgroepen). We lopen voorop in Open Science. Team Science is ons uitgangspunt, omdat we geloven dat samenwerken niet alleen leuker is, maar ook leidt tot betere resultaten.

Deze relevante state-of-the-art kennis vertalen we naar producten (bijv. opvoedinterventies, adviezen voor ouders en professionals, preventieve eHealth apps) die aansluiten bij de professional, opvoeder en/of jeugdige in de huidige maatschappij.

Als team streven we ambitieuze doelen binnen de context van een inclusief en gezellig werkklimaat. We omarmen “Erkennen en Waarderen” en bieden ruimte voor diversifiëren van carrièrepaden. Ook moedigen we collega’s aan om in hun persoonlijke ontwikkeling en leiderschap te investeren. Wil je meer weten over ons team? Bekijk dan onze website.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—40 uur per week
  • €4332—€5929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 3961

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you