postdoc Interventies strafrechtsketen

postdoc Interventies strafrechtsketen

Geplaatst Deadline Locatie
15 dec 7 jan Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 jan 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Hoe kan sociale ongelijkheid in het strafrechtssysteem worden verminderd? Draag bij aan interventies en wederzijds vertrouwen tussen jongeren en politie.

Functieomschrijving

Wil je weten hoe sociale ongelijkheid in het strafrechtssysteem kan worden verminderd? En wil je daaraan bijdragen door (aanknopingspunten voor) interventies te ontwikkelen voor, en met, jongeren en instanties om wederzijds vertrouwen te vergroten? En werk je graag samen in een team? Dan zoeken we jou voor een 4-jarige Postdoc positie.

Functie-omschrijving
Jongeren met een migratieachtergrond en/of een zwakkere sociaaleconomische status hebben een relatief grote kans op politie- en justitiecontacten, die niet alleen te verklaren is uit groepsverschillen in crimineel gedrag. Om sociale ongelijkheden in het Nederlandse strafrechtssysteem te verminderen ontwikkelen we voor, en met, jongeren en politieagenten in Rotterdam gedragsinterventies om wederzijds vertrouwen tussen jongeren en politieagenten te vergroten, en problematische ongelijkheden in de sanctionering van delinquent gedrag te verminderen. Ook ontwikkelen we nieuwe statistische technieken om sociale ongelijkheden in het Nederlandse strafrechtssysteem beter te verklaren en monitoren. Verder identificeren we aanknopingspunten voor aanvullende hervormingen van het strafrechtssysteem. We doen dit in het kader van een groot onderzoeksproject In search of trust (IST), gefinancierd door NWO met co-financiering van verschillende maatschappelijke organisaties. Op IST gaan onder meer twee promovendi en twee Postdocs werken.

Je gaat werken aan een interventie voor politieagenten en jongeren die erop is gericht om het wederzijds vertrouwen tussen agenten en jongeren te vergroten, en selectiviteit in de afdoening van criminaliteit te beperken. Ook ga je met (voormalige) delinquente jongeren op zoek naar aanknopingspunten voor relevante hervormingen.

De taken die je zal uitvoeren zijn:
  • Het verder uitwerken van het onderzoeksplan;
  • Het verzamelen en analyseren van data, o.a. door middel van vragenlijsten en interviews met jongeren en politieagenten, en innovatief casusonderzoek (Single-Case Experimental Design) met digitale apps;
  • Het verrichten van literatuuronderzoek;
  • Het schrijven van wetenschappelijke publicaties;
  • Coördinatietaken in het IST-consortium, waaronder het organiseren van bijeenkomsten met co-financiers en samenwerkingspartners;
  • Het presenteren van onderzoeksresultaten op (inter)nationale congressen en voor partners (o.a. politie, politieacademie, OM, scholen);
  • Het volgen van (andere) cursussen en trainingen die aansluiten bij jouw interesses en het onderzoeksproject.

Je gaat vanuit de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences deel uitmaken van een team van onderzoekers van EUR, de Universiteit Leiden, de Politieacademie, de Hogeschool Rotterdam, het WODC, HALT en de politie Rotterdam. Met name in de eerste twee jaar van het project zal je intensief samenwerken met Erasmus School of Law. Je standplaats is de EUR, maar mogelijk word je voor een beperkt deel van de tijd (maximaal een dag in de week) gedetacheerd naar de Hogeschool Rotterdam of de Politieacademie (in overleg). Een eventuele detachering kan geclusterd plaatsvinden gedurende bepaalde perioden van het project.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

We zoeken voor deze functie iemand:
  • Met een afgerond promotieonderzoek in een relevante gedrags- of maatschappijwetenschappen (sociologie, criminologie, pedagogiek, psychologie);
  • Die sterke affiniteit heeft met jeugdigen met risicovol/ delinquent gedrag;
  • Die kennis heeft van het (jeugd)strafrechtssysteem en de organisaties die daarin actief zijn, of bereid is deze kennis te verwerven;
  • Die goede organisatievaardigheden en een proactieve houding heeft;
  • Die affiniteit heeft met projectmanagement (relevante ervaring op dat vlak is een pré);
  • Die flexibel is en goed om kan gaan met stressvolle situaties;
  • Die affiniteit heeft met het uitvoeren van praktijkonderzoek;
  • Met goede kwalitatieve onderzoekvaardigheden blijkend uit relevante wetenschappelijke publicaties;
  • Met goede (academische) schriftelijke en mondelinge vaardigheden;
  • Die een goede beheersing heeft van de Nederlandse en de Engelse taal;
  • Die goed in een team, maar ook in grote mate zelfstandig kan functioneren.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 1 maart 2024. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 4.332 en € 5.929 bruto per maand (schaal 11), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein in Rotterdam, bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 0,9 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van een jaar, en kan bij goede prestaties en onveranderde organisatieomstandigheden worden verlengd met drie jaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Erasmus School of Social en Behavioural Sciences (ESSB)
De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Ons onderwijs is kleinschalig en werkt met innovatieve onderwijsvormen, zoals Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Erasmus School of Law (ESL)
Erasmus School of Law is een internationaal georiënteerde faculteit, maar met hart en ziel geworteld in Rotterdam. Het fundamentele uitgangspunt van wetenschappelijk onderzoek aan Erasmus School of Law is dat het recht is ingebed in een economische en sociale context. Tegelijkertijd vormt het recht zelf de samenleving en definieert het economische relaties. In lijn met deze visie is het de missie van Erasmus School of Law om innovatief onderzoek te doen naar de functie van het recht in zijn economische en sociale context.

Afdeling

Department Of Public Administration and Sociology (DPAS)
DPAS huisvest de wetenschapsgebieden Bestuurskunde en Sociologie. Twee nauw verwante disciplines met ieder een eigen profiel. De Bestuurskunde richt zich op vraagstukken van bestuur, beleid en organisatie. Hierbij gaat de aandacht uit naar de werking en de effectiviteit van het bestuurlijk optreden en van beleidsmatige interventies. Binnen de Bestuurskunde in Rotterdam is er veel aandacht voor veranderende verhoudingen, bijvoorbeeld in publieke-private samenwerking of in netwerken of ketens van organisaties die een bestuurlijke verantwoordelijkheid delen. De Sociologie onderzoekt de sociale structuur van samenlevingen en veranderingen die daarin plaatsvinden. De Rotterdamse sociologie richt zich onder andere op verschijnselen als globalisering en individualiseringen en de doorwerking daarvan in internationale sociale verhoudingen, de arbeidsmarkt of familierelaties. Maatschappelijke vraagstukken die hiermee samenhangen betreffen migratie, flexibilisering en solidariteit. Het bestuurskundige en het sociologische perspectief vullen elkaar aan en staan samen borg voor een relevante en wetenschappelijk hoogwaardige bestudering van bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken. De bachelor- en masterprogramma's van DPAS zijn op dit profiel gebouwd en leiden studenten op tot wetenschappelijk geschoolde professionals.

Afdeling
Het team Beleid, Politiek en Samenleving is een interdisicplinair team dat onderzoek doet en onderwijs verzorgt op een breed scala aan complexe beleidsonderwerpen. Opererend volgens de principes van ‘team science’, beoogt het team een stimulerende en creatieve omgeving te verzorgen voor academische ontwikkeling. Naast wetenschappelijke impact zijn ook maatschappelijke impact en engagement (met gemeenschappen, overheden, organisaties) handelsmerken van het team. Binnen het team zijn diverse specialisaties zoals rond institutionele veranderingen, welzijn en inclusie, Europees en wereldwijd beleid, veerkrachtige steden, e-governance en migratie en diversiteit.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—36 uur per week
  • €4332—€5929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 3990

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you