Ontwerpend onderzoeker duurzaamheidsprojecten

Ontwerpend onderzoeker duurzaamheidsprojecten

Geplaatst Deadline Locatie
21 dec 19 jan Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 jan 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde junior onderzoeker die zelfstandig kwalitatief actieonderzoek kan opzetten en uitvoeren!

Functieomschrijving

Je zal samenwerken met onderzoekers van de Erasmus Governance Design Studio (EGDS) en werkzaam zijn in transdisciplinaire gebiedsgerichte duurzaamheidsprojecten. Binnen de Erasmus School of Social & Behavioural Sciences (ESSB) staat het doen van hoogwaardig, innovatief onderzoek en het verzorgen van excellent en relevant onderwijs ten behoeve van het realiseren van positieve maatschappelijke impact centraal. Daarom zoeken we voortdurend naar manieren om deze impact verder te vergroten en daadwerkelijk bij te dragen aan het beter begrijpen van maatschappelijke vraagstukken, het oplossen of beheersbaar houden ervan.

In steeds meer projecten binnen de Erasmus School of Social & Behavioural Sciences worden dan ook klassieke onderzoeksmethoden gecombineerd met op design en co-creatie gerichte methoden. Een vorm daarvan is het werken met ontwerpende methoden (om interventies te vinden voor het adresseren van complexe vraagstukken). Door oplossingsgericht actieonderzoek waarin de gebruiker centraal staat in te zetten in maatschappelijke vraagstukken wordt niet alleen kennis gegenereerd maar wordt ook naar daadwerkelijke interventies en oplossingen toegewerkt.

Ontwerpend onderzoek is een vakgebied dat in ontwikkeling is. De onderzoekers werkzaam binnen de EGDS werken aan verschillende onderzoeksprojecten en delen binnen de studio regelmatig hun inzichten en uitdagingen met elkaar, zo de kwaliteit van de aanpak scherp houdend. Je zult daarom, naast het werken aan je eigen projecten, veel uitwisselen met collega’s.

Projecten waar je aan komt te werken, zijn onder andere:

Living lab biodiversiteit in de Alblasserwaard
Het Living Lab Alblasserwaard is een van de drie living labs die zijn opgezet en worden gefinancierd vanuit het thematische programma ‘Living labs voor het herstel van biodiversiteit in het landelijk gebied’ van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dit living lab loopt al een aantal jaar, en loopt nog tot eind 2024. Binnen het Living Lab werken onderzoekers van de Erasmus Universiteit (specifiek EGDS), ecologen van de WUR en Naturalis Biodiversity Center, samen met lokale partijen zoals boeren, overheden en natuurorganisaties. Samen wordt gewerkt aan het ontwikkelen van kennis over en het ontwerpen van biodiversiteitsversterkende interventies. De EGDS heeft binnen dit project samen met diverse belanghebbenden in workshops in kaart gebracht welke factoren direct en welke indirect invloed hebben op bepaalde ecologische maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen. Dit met als doel om tot dieper begrip te komen van hoe deze maatregelen gestimuleerd kunnen worden. Als vervolg op deze analyse wordt nu gestart met een traject waarin het ontwerpen van lerende governance aanpak centraal staat, gebruik makend van de kennis die in de eerdere fase van het project is opgedaan. Daarnaast spelen de onderzoekers van de EGDS een belangrijke rol in het effectief samenbrengen van de verschillende werkpakketten.

Naastplaatsing afval in Den Haag
Een nieuw project dat van start gaat begin 2024 is een ontwerpend onderzoek naar de naastplaatsing van afval in gemeente Den Haag. In drie fasen, een verkennende, verdiepende en ontwerpende, zal gezocht worden naar achterliggende oorzaken van naastplaatsing en mogelijke oplossingsrichtingen. In dit project gebruiken we de theoretische lens van Sociale Praktijken. Een sociale praktijk is een routinematig geheel van activiteiten, gestructureerd door verschillende soorten onderling verbonden elementen (Reckwitz, 2002). In de meest gebruikte typologie wordt onderscheid gemaakt tussen betekenissen (zoals motivaties, emoties, conventies, imago), competenties (zoals vaardigheden of kennis) en materiële elementen (zoals het menselijk lichaam, hulpmiddelen, infrastructuur en fysieke omgeving) (Shove, Pantzar & Watson., 2012). Co-creatie, actieonderzoek en een ontwerpende aanpak zijn termen die herhaaldelijk genoemd worden in de onderzoeksopzet. Jij zal hierin de trekkersrol op je nemen, bijgestaan door een senior onderzoeker vanuit de Erasmus Governance Design Studio.

Functie-omschrijving
Je geeft invulling aan de voorgestelde aanpak in bovenstaande projecten, zowel de praktische uitvoering als de wetenschappelijke verantwoording. Vanzelfsprekend is er inhoudelijk en organisatorisch voldoende klankbord binnen de EUR. Daarnaast zullen er incidenteel ook algemenere taken zijn binnen het team van ontwerpend onderzoekers bij de ESSB.

Je taken omvatten:
  • Het verder vormgeven en organiseren van de voorgestelde aanpakken in beide onderzoeken;
  • Het ontwerpen, organiseren en faciliteren van co-creatieve workshops met belanghebbenden;
  • Het samenwerken met onderzoekers en andere belanghebbenden, zowel binnen als buiten de EUR;
  • Het bijdragen aan diverse publicaties over de projecten.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

Je bent een nieuwsgierige, verbindende en actiegerichte onderzoeker die ernaar streeft samen met belanghebbenden nieuwe inzichten te ontwikkelen en deze te vertalen naar toepasbare interventies. Je staat open voor nieuwe perspectieven en disciplines en wil graag een positieve impact hebben op de samenleving. Je voelt je op je gemak in multidisciplinaire en experimentele omgevingen, begrijpt de behoeften van collega's en maatschappelijke partners en kunt goed luisteren. Je wilt actief bijdragen aan de ontwikkeling van een transdisciplinaire onderzoeksgemeenschap. Je bent in staat tot iteratief werken en hebt een flexibele instelling waarmee je input direct kan toepassen in het onderzoek.
  • Je hebt een achtergrond in één of een combinatie van de volgende academische disciplines: bij voorkeur bestuurskunde, sociologie, social design, of eventueel psychologie, geografie, ruimtelijke planning en stedenbouw;
  • Je hebt ervaring met transdisciplinair en/of cocreatief werken en voldoende culturele sensitiviteit om effectief en integer met zeer verschillende doelgroepen om te gaan, zoals ontwerpers, boeren, ecologen, bewoners van sterk uiteenlopende stadswijken;
  • Je bent in staat om het voortouw te nemen in de werkpakketten die vallen onder de verantwoordelijkheid van de EUR en tegelijkertijd goed samen te werken met partners van kennisinstellingen en publieke organisaties;
  • Je bent in staat te schakelen tussen concrete uitvoering en het zien van het systeem waar dit onderdeel van is;
  • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands, zowel op academisch niveau als op een niveau dat passend is voor het brede palet aan belanghebbenden waar je mee werkt. Ook ben je in staat om in het Engels op academisch niveau te communiceren en te schrijven.
  • Je hebt affiniteit met duurzaamheid;
  • Je bent in staat om zelfstandig te werken en beschikt over goede communicatieve vaardigheden.

Verder heb je:
  • Een master afgerond één of een combinatie van de volgende academische disciplines: bestuurskunde, sociologie, sociale geografie, social design of een aanverwant vakgebied;
  • Expertise in innovatieve kwalitatieve onderzoeksmethoden en aantoonbare vaardigheden om in een transdisciplinaire omgeving te werken;
  • Kennis van het vakgebied van ontwerpend onderzoek of de bereidheid dit te ontwikkelen
  • Ervaring in community-based en/of transdisciplinair onderzoek en het betrekken van stakeholders en bewoners bij het onderzoek;
  • Ervaring in het analyseren van complexe sociaaleconomische vraagstukken en het uitvoeren van beleids- en oplossingsgericht onderzoek;
  • Een proactieve, onafhankelijke en coöperatieve benadering van onderzoek en het vermogen om te werken in multidisciplinaire teams.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is zo snel mogelijk. Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 3.226 en € 5.090 bruto per maand (schaal 10), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats campus Woudestein in Rotterdam, bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). De functie heeft een omvang van 0,8. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1 jaar, en kan bij goede prestaties en onveranderde organisatieomstandigheden verlengd worden met nog 1 jaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB)
De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Tevens het Erasmus University College, IHS, en twee onderzoeksinstituten RISBO en DRIFT zijn aan de faculteit verbonden. Deze grote variatie is ook terug te zien in onze (internationale) bachelor- en masteropleidingen en in het onderzoek. De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Onze activiteiten zijn altijd gefocust op mensen en de maatschappij. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. De faculteit biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden binnengehaald. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen- en buitenland werken er voor kortere of langere tijd en er werken ambitieuze promovendi. Ons onderwijs is kleinschalig en werkt met innovatieve onderwijsvormen. Zowel de Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen worden jaarlijks goed gewaardeerd door studenten en alumni.

De opleidingen die binnen deze wetenschapsgebieden verzorgd worden, bedienen op dit moment bijna 4000 studenten. De ESSB telt daarnaast meer dan 400 medewerkers.

Afdeling

Department Of Public Administration and Sociology (DPAS)

DPAS huisvest de wetenschapsgebieden Bestuurskunde en Sociologie. Twee nauw verwante disciplines met ieder een eigen profiel. De Bestuurskunde richt zich op vraagstukken van bestuur, beleid en organisatie. Hierbij gaat de aandacht uit naar de werking en de effectiviteit van het bestuurlijk optreden en van beleidsmatige interventies. Binnen de Bestuurskunde in Rotterdam is er veel aandacht voor veranderende verhoudingen, bijvoorbeeld in publieke-private samenwerking of in netwerken of ketens van organisaties die een bestuurlijke verantwoordelijkheid delen. De Sociologie onderzoekt de sociale structuur van samenlevingen en veranderingen die daarin plaatsvinden. De Rotterdamse sociologie richt zich onder andere op verschijnselen als globalisering en individualiseringen en de doorwerking daarvan in internationale sociale verhoudingen, de arbeidsmarkt of familierelaties. Maatschappelijke vraagstukken die hiermee samenhangen betreffen migratie, flexibilisering en solidariteit. Het bestuurskundige en het sociologische perspectief vullen elkaar aan en staan samen borg voor een relevante en wetenschappelijk hoogwaardige bestudering van bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken. De bachelor- en masterprogramma's van DPAS zijn op dit profiel gebouwd en leiden studenten op tot wetenschappelijk geschoolde professionals.

Afdeling
De faculteit ESSB en DPAS kennen een teamstructuur. DPAS werkt met vier teams, waarvan Governance en Pluralism (G&P) er één is. Het team bestaat nu uit ongeveer 60 leden. De teamleden beoordelen complexe, (inter)nationale en multilevel bestuursproblemen met betrekking tot een breed scala aan maatschappelijke uitdagingen (afgekort: governance) en pakken sociale verdeeldheid en conflicten aan waarbij verschillende sociale lagen, levensstijlen en identiteiten betrokken zijn (afgekort: pluralisme).

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 32 uur per week
  • €3226—€5090 per maand
  • Universitair
  • 4012

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you