Postdoctoraal onderzoeker "zorgverzekeringskeuze van de Nederlandse consument"

Postdoctoraal onderzoeker "zorgverzekeringskeuze van de Nederlandse consument"

Geplaatst Deadline Locatie
27 dec 31 jan Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 31 jan 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben je geïnteresseerd in de zorgverzekeringskeuzes die consumenten maken en wil je hun besluitvormingsproces beter begrijpen?

Functieomschrijving

Ben je geïnteresseerd in de zorgverzekeringskeuzes die consumenten maken? Wil je het besluitvormingsproces van consumenten tijdens het kiezen van een zorgverzekering beter begrijpen? Voer je graag discrete keuze experimenten uit? Lees dan snel verder, want dit is waarschijnlijk de positie die op jouw lijf geschreven is! Wij zijn namelijk op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste nieuwe collega die bij de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) het team van de afdeling Health Systems & Insurance (HSI) komt versterken als postdoctoraal onderzoeker.

Als Postdoctoraal onderzoeker (0,8 fte) bij de sectie HSI van ESHPM doe je wetenschappelijk onderzoek binnen het volgende onderzoeksproject:

"De zorgverzekeringskeuze van de Nederlandse consument:
Kunnen we door de zorgverzekeringsbomen het bos nog zien?"

Functie-omschrijving
In dit project verdiep je je in het besluitvormingsproces van de Nederlandse consument om een beter begrip te krijgen hoe consumenten hun zorgverzekeringskeuzes maken. Je doet dit door te werken aan de volgende onderwerpen:

Onderwerp 1: Het gebruik van de ‘hardop-denken-benadering’ om inzicht te krijgen in de zorgverzekeringskeuzes van de Nederlandse consument

Het is niet helemaal duidelijk hoe consumenten tot hun uiteindelijke zorgverzekeringskeuzes komen, op welk punt ze moeilijkheden ervaren in het keuzeproces, en hoe dit verschilt tussen verschillende typen consumenten. Om deze vragen te beantwoorden, combineer je een literatuuronderzoek met een zogenaamde ‘hardop-denken-benadering' waarbij je probeert het besluitvormingsproces van Nederlandse consumenten te begrijpen door mensen te vragen hardop na te denken terwijl ze hun daadwerkelijke zorgverzekeringskeuze maken.

Onderwerp 2: Hypothetische en daadwerkelijke zorgverzekeringskeuzes van de consument: Is er een verschil?

De beslissingen van consumenten met betrekking tot zorgverzekeringen zijn eerder onderzocht met behulp van (discrete) keuze-experimenten. Deze experimenten zijn echter hypothetisch van aard. In dit project onderzoek je hoe (het besluitvormingsproces en) de zorgverzekeringskeuzes die consumenten maken in een experiment verschillen van hun keuzes in de praktijk. Hiervoor maak je opnieuw gebruik van de ‘hardop-denken benadering’ door consumenten te vragen hardop na te denken terwijl ze hypothetische zorgverzekeringskeuzes maken in een discreet keuze experiment.

Onderwerp 3: Bezint eer je begint: De rol van taakcomplexiteit in de zorgverzekeringskeuze van de Nederlandse consument

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse consumenten wisselt ieder jaar van zorgverzekeraar; dit betreft meestal jonge, gezonde, relatief goed opgeleide mensen. Een grote groep consumenten (vaak degenen die frequent zorg gebruiken zoals chronisch zieken) blijft echter bij hun huidige zorgverzekeraar. Een van de mogelijke redenen is dat de voordelen van het afsluiten van een andere zorgverzekering niet opwegen tegen de kosten en de onzekerheid die het zoeken naar een alternatieve verzekering met zich meebrengt, aangezien het keuzeproces voor deze individuen vaak wordt gezien als complex en niet-transparant. Zo is bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering bijvoorbeeld vaak nog niet duidelijk of de zorgverzekeringsmaatschappij een contract heeft met een bepaalde zorgaanbieder. In dit onderzoeksproject toets je de hypotheses dat een hogere taakcomplexiteit de verwachting van consumenten verlaagt om een betere zorgverzekering te kunnen vinden en dat dit op zijn buurt de bereidheid doet dalen om tijd en moeite te investeren in het zoeken naar een betere zorgverzekering – met als gevolg dat consumenten ‘blijven hangen’ bij hun huidige verzekeraar.

Naast deze projecten zijn er ook mogelijkheden om mee te werken aan andere projecten waar diverse collega’s van de sectie bij betrokken zijn.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

Voor deze functie is vereist dat je:
  • een afgerond proefschrift hebt op het gebied van de (gezondheids)economie of gezondheidswetenschappen, of aantoonbaar in de afrondende fase van je promotietraject bent;
  • ervaring hebt met het uitvoeren van discrete keuze experimenten (discrete choice experiments – DCEs);
  • ervaring hebt met het toepassen van de ‘hardop-denken-benadering’ of dat je in ieder geval interesse hebt om jezelf deze kwalitatieve onderzoeksmethode eigen te maken en (zelfstandig) uit te voeren.
  • kennis hebt van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel;
  • kwalitatief hoogwaardige artikelen in wetenschappelijke tijdschriften hebt gepubliceerd (of de interesse en potentie hebt om in hoogwaardige wetenschappelijke tijdschriften te publiceren);
  • over uitstekende taalvaardigheid in het Nederlands beschikt en daarnaast in staat bent om in het Engels op academisch niveau te communiceren en te schrijven;
  • goede communicatieve vaardigheden hebt;
  • zowel zelfstandig als in teamverband kan werken.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 1 maart 2024. Het brutosalaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 4.332 (schaal 11 trede 0) en maximaal € 4.640 (schaal 11 trede 2), conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).

De functie heeft een omvang van 0,8 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1 jaar, maar kan bij goede prestaties en onveranderde organisatieomstandigheden met 1,5 jaar worden verlengd. Een contract van 1,0 fte voor in totaal maximaal 2 jaar is eventueel bespreekbaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

De postdoctoraal onderzoeker wordt binnen ESHPM aangesteld bij de sectie HSI, een relatief kleine sectie met circa 20 medewerkers. Het onderwijs en onderzoek van HSI is primair gericht op vraagstukken die de structuur en de financiering van de gezondheidszorg betreffen. Een belangrijke vraag is hoe de sector zodanig geordend kan worden dat zorg kwalitatief goed, betaalbaar, doelmatig en toegankelijk is. Centraal hierbij staat de rol en het functioneren van zorgverzekeraars als intermediair tussen vragers en aanbieders van zorg. De sectie heeft een internationaal vooraanstaande positie als het gaat om onderzoek naar een adequaat systeem van risicoverevening. Andere prominente onderwerpen zijn onder andere de vormgeving en effecten van bekostigingssystemen van zorgaanbieders, het keuzegedrag van zorggebruikers en verzekerden, en marktordening in de zorgsector. Een volledig overzicht van onderwerpen is te vinden op onze website.

Afdeling
De postdoctoraal onderzoeker wordt begeleid door dr. Tim Benning (universitair docent bij de sectie HSI) en meer op afstand door prof. dr. Marco Varkevisser (hoogleraar en leider van de sectie HSI) en prof. dr Esther de Bekker-Grob (hoogleraar binnen de sectie HTA). Tim Benning en Esther de Bekker-Grob zijn beide verbonden aan het Erasmus Choice Modelling Centre (ECMC), een van de leidende instituten op het gebied van choice modelling.

Specificaties

  • Postdoc
  • Economie
  • 32—40 uur per week
  • €4332—€5929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 4017

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you