Universitair docent Stadsgeschiedenis en digitale methoden

Universitair docent Stadsgeschiedenis en digitale methoden

Geplaatst Deadline Locatie
16 mei 24 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 24 mei 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De afdeling Geschiedenis, Europese studies en religiewetenschappen van de Faculteit der Geesteswetenschappen heeft een vacature voor een Universitair docent Stadsgeschiedenis en digitale methoden.

De kandidaat beschikt over een relevante en innovatieve onderzoeksagenda op het terrein van de (vroegmoderne) stadsgeschiedenis en digitale methoden van historisch onderzoek. In de afgelopen jaren is een groeiende hoeveelheid historische bronnen beschikbaar gekomen in digitale vorm. Tevens zijn tal van instrumenten ontwikkeld om deze bronnen te doorzoeken, analyseren, visualiseren en presenteren. Deze digitale bronnen en tools bieden historici een ongekend brede basis voor het onderzoek naar de rol van cultuur in de ontwikkeling van steden. Ze stellen de historicus eveneens voor nieuwe uitdagingen, die vragen om een nieuwe invulling van historiografische benaderingen en methoden. De kandidaat wordt geacht onderzoekers uit verschillende terreinen van de historische wetenschappen en digital humanities bijeen te brengen en beoogt onderzoeksfinanciering voor dergelijke samenwerkingen te verkrijgen door actieve deelname in de Amsterdam School of Historical Studies (ASH). Daarnaast wordt zij/hij geacht actief te participeren in het universitaire onderzoekszwaartepunt Cultural Heritage and Identity, in het bijzonder het CREATE project.

Van de kandidaat wordt tevens verwacht dat zij/hij breed inzetbaar is in het onderwijs in de opleiding Geschiedenis, niet alleen op het gebied van stadsgeschiedenis en digital history (digitale methoden voor historisch onderzoek), maar ook bijvoorbeeld in meer algemene vakken als Inleiding in de geschiedenis, Wetenschapsfilosofie en onderzoekswerkgroepen. De universitair docent verzorgt inspirerende hoor- en werkcolleges in de bachelor- en de masteropleiding Geschiedenis. Tot de onderwijstaken behoren verder het begeleiden van scripties en het bijdragen aan vernieuwing en verbetering van het curriculum.
Binnen de afdeling en de capaciteitsgroepen wordt er nadrukkelijk gebouwd aan programma’s waarin de onderzoekinteresses van de staf en de curriculumontwikkeling elkaar versterken. Het verwerven van externe onderzoeksfondsen wordt hierbij gezien als een belangrijk middel.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

  • Relevante promotie, of een vastgestelde promotiedatum die valt voor aanvang van het contract, op het terrein van de vroegmoderne geschiedenis;
  • ervaring met digitale methoden van historisch onderzoek, in het bijzonder met software voor het ontsluiten en bevragen van data (RDF, SPARQL);
  • ervaring met onderzoek en uitstekende onderzoeksvaardigheden, blijkend uit publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en bundels;
  • enige jaren ervaring in het universitaire onderwijs op diverse niveaus en aantoonbare didactische vaardigheden en kwaliteiten, blijkend uit een onderwijsportfolio of het bezit van de BKO;
  • ervaring in een academische positie waarin onderzoek en onderwijs worden gecombineerd;
  • affiniteit met het gebruik van ICT in academisch onderwijs;
  • in staat om te functioneren in meer dan één onderwijsprogramma;
  • organisatorische ervaring en vaardigheden;
  • betrouwbare teamspeler;
  • grondige beheersing van het Nederlands en Engels;
  • bereidheid om het onderwijs- en onderzoeksterrein op termijn te verbreden tot de moderne stadsgeschiedenis (negentiende en twintigste eeuw).

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling geschiedt in eerste instantie in tijdelijke dienst voor de duur van twee jaar. Bij positieve beoordeling van het functioneren, wordt de aanstelling daarna omgezet naar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Aanvang aanstelling per 15 augustus 2018 of uiterlijk per 1 september 2018.
De omvang van de aanstelling is 38 uur per week (1.0 fte), waarvan 40% voor onderzoekstaken en 60% voor onderwijs- en overige taken. Het UFO-profiel van universitair docent is van toepassing op deze functie (salarisschaal 11/12, afhankelijk van relevante werkervaring). De CAO Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 5000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

http://www.uva.nl/home

Afdeling

Faculteit der Geesteswetenschappen

Binnen het universitaire onderzoekszwaartepunt Cultural Heritage and Identity wordt in het project Creative Amsterdam: An E-humanities Perspective onderzoek verricht naar de rol van creativiteit in de historische ontwikkeling van steden, met behulp van digitale bronnen en methoden. Vanwege samenwerking met het NWO Groot project Golden Agents, dat een digitale infrastructuur bouwt voor het onderzoek naar creatieve industrieën in de Gouden Eeuw, is er ruimte voor een historisch onderzoeker met expertise op het terrein van (vroegmoderne) stadsgeschiedenis en Linked Data.

Bij de afdeling Geschiedenis, Europese studies en religiewetenschappen (afgekort GER) van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verzorgt de capaciteitsgroep Geschiedenis, onderverdeeld in diverse leerstoelgroepen, de bachelor- en masteropleidingen Geschiedenis. De masteropleiding kent diverse programma’s, waaronder het programma Stadsgeschiedenis. Het volledige onderwijsprogramma is te vinden via onze studiegids.

http://www.uva.nl/faculteiten/faculteit-der-geesteswetenschappen/faculteit-der-geesteswetenschappen.html?origin=ZVZVVv%2BBSZS6ly4zGQ9Ysg

Specificaties

  • Hoogleraar; Universitair hoofddocent; Universitair docent; Lector
  • Taal en cultuur
  • max. 38 uur per week
  • €3475—€5405 per maand
  • Gepromoveerd
  • 18-236

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Spui 21, 1012 WX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you