Junior onderzoeker (pre-PhD) Journalism Studies / Digital Humanities (1,0 fte)

Junior onderzoeker (pre-PhD) Journalism Studies / Digital Humanities (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
9 okt 26 okt Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 okt 2017).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij grensverleggend en interdisciplinair onderzoek doen op het snijvlak van journalism studies, mediageschiedenis en digital humanities?

Voor het onderzoeksproject NEWSGAC (https://www.esciencecenter.nl/project/newsgac) zijn wij op zoek naar een junior onderzoeker die de o

Functieomschrijving

Wil jij grensverleggend en interdisciplinair onderzoek doen op het snijvlak van journalism studies, mediageschiedenis en digital humanities?

Voor het onderzoeksproject NEWSGAC (https://www.esciencecenter.nl/project/newsgac) zijn wij op zoek naar een junior onderzoeker die de ontwikkeling van genreconventies in Nederlandse kranten en televisie-uitzendingen onderzoekt. Tussen 1960 en 1995 observeren mediahistorici een overgang van “verzuilde” journalistiek, gebaseerd op ideologische uitgangspunten, naar “onafhankelijke” journalistiek waarbij professionele normen richtinggevend zijn. Dit project onderzoekt of en hoe deze trend zichtbaar wordt in de inhoud van kranten en televisie en hoe deze media elkaar hebben beïnvloed. Hierbij wordt verkend in hoeverre automatische inhoudsanalyse en machine learning het mogelijk maken om gedigitaliseerde kranten- en televisiecollecties te benutten voor grootschalig onderzoek naar ontwikkelingen binnen de journalistiek.

In dit onderzoeksproject werk je daarom samen met mediahistorici, computerwetenschappers, data scientists, en collectiespecialisten bij de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Jouw taak bestaat uit het opzetten en vormgeven van de automatische inhoudsanalyse, en op basis van de resultaten onderzoek te doen naar genre-ontwikkelingen binnen de Nederlandse journalistiek en de onderliggende verschuiving van verzuilde naar onafhankelijke verslaggeving. De bedoeling is dat dit onderzoek dient als voorwerk voor een promotieproject.

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

U heeft bij voorkeur een afgeronde MA-opleiding in Journalism Studies, Digital Humanities, Geschiedenis of Literatuurwetenschap, en ervaring met onderzoek naar (journalistieke) teksten en genres. Omdat het project Nederlandstalige kranten en televisieprogramma’s onderzoekt, dient u deze taal te beheersen. U heeft affiniteit met journalistiek, bent geïnteresseerd in de historische ontwikkeling hiervan en kunt goed samenwerken. Als junior onderzoeker functioneert u binnen een interdisciplinair team waarin wetenschappers uit journalism studies en computerwetenschappen nauw samenwerken met data scientists en archief- en erfgoedinstellingen.
U participeert actief binnen de activiteiten van het centrum.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 14 maanden.

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een salaris van € 2222,- in het eerste en € 2588,- in het tweede jaar (PhD schaal Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij volledige werktijd, exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. Het betreft een tijdelijke aanstelling aan de Rijksuniversiteit Groningen voor een periode van in totaal 14 maanden. De aanstellingsomvang is 1,0 fte. Het is de bedoeling dat de kandidaat zich in deze periode ook voorbereidt op een PhD-project.

Solliciteren
U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae (inclusief twee referenties) als pdf-bestand te sturen vóór 27.10.2017 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Afdeling

Faculteit der Letteren

Dit onderzoek vindt plaats binnen het Centre for Media and Journalism Studies. Het centrum doet toonaangevend onderzoek op het gebied van media en journalistiek, en is in 2016 beoordeeld als een excellent onderzoekscentrum. Het biedt een stimulerende en interdisciplinaire omgeving voor onderzoekers en heeft een sterke internationale positie. Er is nauwe samenwerking met het Centre for Digital Humanities dat binnen de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek op dit terrein bundelt en faciliteert.

Specificaties

  • PhD
  • Taal en cultuur
  • max. 38 uur per week
  • max. €2588 per maand
  • Universitair
  • 217397

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you