Onderzoeker ‘Afwezige vaders in de Caribische cultuur’ (0,4-0,8 fte)

Onderzoeker ‘Afwezige vaders in de Caribische cultuur’ (0,4-0,8 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
6 feb 27 feb Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 feb 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De vacature betreft een onderzoeksproject naar familiebanden in de Caribische cultuur, in het bijzonder naar afwezige vaders. Afwezige vaders lijken nadelig voor de seksuele en sociale ontwikkeling van Westerse jeugd. Op Curaçao zijn afwezige vaders echter cultureel gangbaar. Via

Functieomschrijving

De vacature betreft een onderzoeksproject naar familiebanden in de Caribische cultuur, in het bijzonder naar afwezige vaders. Afwezige vaders lijken nadelig voor de seksuele en sociale ontwikkeling van Westerse jeugd. Op Curaçao zijn afwezige vaders echter cultureel gangbaar. Via kwalitatieve interviews wordt onderzocht welke betekenis het opgroeien zonder vader heeft voor Curaçaose jongeren en hun moeders op Curaçao, en Curaçaose-Nederlandse en Nederlandse jongeren en hun moeders in Nederland. Daarnaast wordt via een online-vragenlijst op scholen onderzocht of, en welke risico’s er bestaan voor problematisch seksueel gedrag, een verminderd welbevinden en lagere schoolprestaties onder Curaçaose, Curaçaose-Nederlandse en Nederlandse jeugd met afwezige vaders. Dit NWO-gefinancierde project met de titel ‘Father absence and consequences for reproductive behavior and psychosocial development among Caribbean, Caribbean-Dutch and native Dutch youth’ is onderdeel van een internationale samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (projectleider prof. dr. Greetje Timmerman) en wordt uitgevoerd binnen de Basiseenheid Jeugdstudies van de afdeling PedOk.

Taken onderzoeker
De (postdoc) onderzoeker houdt zich voornamelijk bezig met het werven van scholen (met name mbo’s, hbo’s en brede middelbare scholen met zowel vmbo, havo als vwo) waarop de online-vragenlijst onder een groot aantal Curaçaose-Nederlandse en Nederlandse jongeren kan worden afgenomen. Indien nodig, helpt de onderzoeker ook bij de werving van Curaçaose-Nederlandse respondenten voor diepte-interviews. De onderzoeker beschrijft het wervingsproces in een zgn. Registered Report, met o.a. een literatuurstudie en verantwoording van de gemaakte keuzes tijdens het wervingsproces voor toekomstige paper(registratie).

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

- gepromoveerde of bijna gepromoveerde onderzoeker (beoordeling leescommissie bekend) met als disciplinaire achtergrond: (onderwijs)sociologie, pedagogische wetenschappen, onderwijskunde, psychologie, (jeugd)sociologie of een opleiding gerelateerd aan de sociale wetenschappen
- netwerk van mbo-, hbo-, en/of middelbare scholen in de Randstad en/of goede contacten met de Antilliaanse (i.e. Curaçaose) gemeenschap in Nederland
- affiniteit met jongeren en ervaring met kwantitatief onderzoek
- uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden
- bereid zijn om veel te reizen binnen Nederland, vooral de Randstad
- beheersing van het Nederlands op niveau ‘native speaker’.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een salaris afhankelijk van kwalificaties en werkervaring van begin schaal 11 (cao Nederlandse Universiteiten), minimaal € 3475,- bruto per maand bij volledige werktijd, exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Het betreft ofwel een aanstelling van 0,4 fte gedurende twee jaar, ofwel een 0,8 fte aanstelling van een jaar.

Datum in dienst treden: zo spoedig mogelijk

U kunt solliciteren door middel van sollicitatiebrief, curriculum vitae en lijst met publicaties en visie op onderzoek te sturen vóór 28.2.2018 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Afdeling

Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese researchuniversiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. In een breed scala van vakgebieden beoefenen onderzoekers en docenten hun vak vanuit wetenschappelijke hartstocht. Iedereen wordt in staat gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Talent, ambitie en prestatie van de 30.000 studenten en 5.500 medewerkers worden zoveel mogelijk gehonoreerd.

De vacature is bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW), afdeling Jeugdstudies. Deze faculteit is een kenniscentrum dat de mens centraal stelt. Zij houdt zich bezig met vraagstukken rond de mens als individu, de onderlinge relaties van mensen en de samenleving als geheel. De komende jaren profileert de faculteit zich op de thema’s Sustainable Society en Healthy Ageing, waarbinnen jeugdvraagstukken rond onderwijs en opvoeding, zorg en gezondheid, een van de aandachtsgebieden vormen. Er werken ca. 600 medewerkers bij deze faculteit.

Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde

De afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde (PedOk) verzorgt onderwijs voor bachelor- en masterstudenten, met studieroutes Orthopedagogiek, Pedagogiek en Onderwijskunde. Centraal in onderwijs en onderzoek staat kennis over de ontwikkeling, het leren en de opvoeding, zowel van het jonge kind als dat van adolescenten en vroeg-volwassenen. Hierbij is zowel aandacht voor de ‘normale’, vanzelfsprekende ontwikkeling als voor problematische ontwikkeling waarvoor extra zorg voor jeugd wellicht nodig is. Ook is er zowel aandacht voor de individuele ontwikkeling als voor de invloed van de omgeving waarbinnen de jeugd opgroeit, i.c. het gezin, de school, maar ook de groep van leeftijdsgenoten en de media.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • Universitair
  • 218050

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you