Postdoc TRANS-ID project: kritische transities in psychiatrische klachten

Postdoc TRANS-ID project: kritische transities in psychiatrische klachten

Geplaatst Deadline Locatie
14 mrt 11 apr Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 11 apr 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wij zoeken een postdoctoraal onderzoeker die ons team komt versterken in de laatste drie jaar van dit vijf jaar durende TRANS-ID project. De functie bestaat uit de volgende activiteiten:
- analyseren van intensieve tijdreeksdata van patiënten en gerelateerde samples
- het zelfstandig implementeren van nieuwe statistische methoden voor de doelen van het TRANS-ID project
- publiceren in hoogstaande internationale tijdschriften op basis van de uitgevoerde empirische data analyses
- statistische ondersteuning bieden aan andere TRANS-ID onderzoekers
- presenteren van de resultaten op (inter)nationale congressen
- begeleiden van studenten (indien gewenst)
- er is ruimte voor het exploreren van eigen interesses binnen dit type onderzoek en het ontwikkelen van een VENI aanvraag

Specificaties

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Functie-eisen

Dit project is geschikt voor iemand die zowel interesse heeft in psychopathologie als in het toepassen van statistische technieken op dit soort empirische data. Wij zoeken voor dit project iemand met:
- een succesvol afgerond promotietraject op het gebied van psychologie/psychopathologie/methodologie/of statistiek
- sterke interesse in intensieve tijdreeksmetingen bij psychopathologie
- aantoonbare uitstekende statistische vaardigheden, bij voorkeur ervaring met tijdreeksanalyses
- zelfstandigheid in het leren en toepassen van complexe statistiek
- ervaring met programmeren in R
- aantoonbaar vermogen tot het snel/effectief en zelfstandig kunnen schrijven van een wetenschappelijke publicatie
- vaardigheden om in een team samen te werken
- uitstekende beheersing van het Engels om wetenschappelijke artikelen te schrijven

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij aanstelling een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een fulltime aanstelling van 36 uur, voor een periode van drie jaar. Het onderzoek zal per 1 augustus van start gaan (overleg over deze startdatum is mogelijk).

Uw salaris bedraagt maximaal 4.216,- bruto per maand (schaal 10), afhankelijk van opleiding en ervaring, en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag, 8,3% eindejaarsuitkering en een budget voor ontwikkeling. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie
Neem voor meer informatie (bij voorkeur via e-mail) contact op met:
prof. dr. Marieke Wichers, m.c.wichers@umcg.nl of tel. (050) 361 0566
(e-mailadres niet gebruiken om te solliciteren).

De eerste ronde selectiegesprekken vindt plaats op 16, 17 en 18 april 2018.

Afdeling

Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie

Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE); www.icpe.nl), afdeling Psychiatrie, van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en behorend bij de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Het ICPE doet kwalitatief hoogstaand, interdisciplinair onderzoek naar de oorzaken en consequenties van psychiatrische aandoeningen. Binnen het centrum werken psychologen, psychiaters, sociologen, biologen en statistici aan fundamenteel onderzoek en toepassingen hiervan in de klinische praktijk. Bij het ICPE is onder andere expertise aanwezig op het gebied van depressie, psychologische behandelingen voor depressie, dagboek onderzoek, time-series designs, idiografisch onderzoek, netwerkbenadering van psychopathologie, en statistische methoden voor het analyseren van time-series data (zie ook www.ilab-psychiatry.nl).

Het onderzoek
De postdoc zal werkzaam zijn op het ‘Transitions In Depression’ (TRANS-ID) onderzoek naar waarschuwingssignalen van transities in depressieve en andere psychiatrische klachten (zie www.transid.nl). Dit onderzoek wordt gefinancierd door de European Research Council (ERC). Het doel is om te onderzoeken of de ontwikkeling van de psychopathologie zich gedraagt volgens principes van de complex dynamische systeemtheorie. Deze theorie veronderstelt dat er zogenoemde waarschuwingssignalen geobserveerd kunnen worden die voorafgaan aan een grote ‘transitie’ in het systeem, b.v. een plotse toename of afname in klachten. In dit onderzoek worden daarom individuele veranderprocessen op verschillende belangrijke symptoomtransities in de psychiatrie (terugval, herstel van symptomen en transdiagnostische symptoomveranderingen) op een zeer gedetailleerd niveau in kaart gebracht via dagboekstudies. Patiënten en hoog-risico individuen worden 4-6 maanden intensief in kaart gebracht (tijdens een periode dat ze mogelijk een transitie in klachten doormaken). De verzamelde data bestaat uit dagboekdata, actigraphy en hartslagdata.

De meest recente en innovatieve statistische technieken zijn nodig om op basis hiervan informatieve individuele modellen te schatten. De taak van de postdoc is om zelfstandig complexe statistische technieken in te zetten in het analyseren van de data en om op basis hiervan hoogstaande wetenschappelijke publicaties te schrijven die aansluiten bij de doelen van het TRANS-ID project. Daarnaast is het wenselijk dat de postdoc statistische ondersteuning kan bieden aan andere leden van het TRANS-ID team. Er is geen verplichte onderwijslast aan deze functie verbonden. Deze positie is uitstekend geschikt voor postdocs die deze periode willen gebruiken ter voorbereiding van een VENI aanvraag.

Specificaties

  • Postdoc; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • Universitair
  • 180194

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hanzeplein 1, 9713 GZ, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you