Postdoc: Social media en bloeddonatie

Postdoc: Social media en bloeddonatie

Geplaatst Deadline Locatie
24 sep 15 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij nieuwsgierig wat de rol is van communicatie in social media over bloeddonatie in werving en behoud van bloeddonors? Heb jij een wetenschappelijke achtergrond? Lees dan snel verder!

Het doel van dit project is te onderzoeken wat de rol is van communicatie in sociale media over bloeddonatie in werving en behoud van bloeddonors. Sociale media spelen een belangrijke rol in de online communicatie van Sanquin gericht op werving en behoud van donors. Tegelijk is er nog weinig bekend over de inhoud en dynamiek van sociale media rondom bloeddonatie. Dit project brengt op systematische wijze in kaart wat door wie en op welke manier gecommuniceerd wordt over bloeddonatie en over Sanquin in verschillende social media kanalen. Gekeken wordt of wat hierover in sociale media gezegd wordt samenhangt met de instroom van nieuwe donors en het gedrag van bestaande donors. Daarop aansluitend wordt een methode ontwikkeld om via sociale media opvattingen en gedrag van bestaande donors te beïnvloeden met het ultieme doel om kosteneffectief donorbehoud te vergroten.

Er worden drie studies binnen het project uitgevoerd:
Studie 1 brengt alle Nederlandstalige posts en gesprekken sinds 2011 gerelateerd aan bloeddonatie op Facebook, Twitter en Instagram in kaart. De meest invloedrijke actoren op sociale media, de meest belangrijke en het vaakst besproken onderwerpen die de meeste activiteit op sociale media generen en de meningen en attituden van (bloed)donors zullen worden geïdentificeerd.

Studie 2 gebruikt sociale media gegevens om bloeddonor gedrag te voorspellen. Studie 2 koppelt resultaten van Studie 1 aan donorgedrag, bv. bezoek van Sanquin website, Facebook pagina, registratie als donor, donatie opkomst etc. Hiermee wordt de invloed van bloeddonatie gerelateerd nieuws en de effecten van Sanquin online activiteiten op donor gedrag bestudeerd.

In Studie 3 wordt een sociale media interventie ontwikkeld en getest om donatie intenties, gedrag van donors en attitudes t.o.v. Sanquin te beïnvloeden.

Specificaties

Stichting Sanquin Bloedvoorziening (Sanquin)

Functie-eisen

 • Een afgeronde relevante WO opleiding, bij voorkeur gepromoveerd in communicatiewetenschap, data science, big data analytics of een aanverwante opleiding;
 • Goed ontwikkelde computationele vaardigheden, blijkend uit ervaring met bv. automatische tekstanalyse door middel van bv. R;
 • Kennis van en ervaring met kwantitatieve onderzoeksmethoden,;
 • Teamplayer met hoge mate van zelfredzaamheid, creatief, kritisch, gedreven;
 • Sterke (mondelinge en schriftelijke) communicatieve vaardigheden;
 • Doorzettingsvermogen en bereidheid om op twee locaties in Amsterdam te werken.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salariëring en arbeidsvoorwaarden conform CAO Sanquin;
 • Een 36-urige werkweek waarbij de werktijden in overleg worden vastgesteld;
 • 8,33% eindejaarsuitkering;
 • Bij fulltime dienstverband 201 verlofuren;
 • Tegemoetkoming van de reiskosten;
 • Meerkeuzesysteem waarbij eigen arbeidsvoorwaarden kunnen worden samengesteld
 • Dienstverband: totaal een dienstverband van maximaal drie jaar waarbij je in eerste instantie een jaarcontract ontvangt.

Werkgever

Sanquin

Bij Sanquin is bloed ons werk. Als not-for-profitorganisatie verzorgen wij de bloedvoorziening van Nederland: van afname bij donors tot het testen, verwerken en verspreiden van bloedproducten naar de ziekenhuizen. Sanquin doet hoogwaardig onderzoek en ontwikkelt bloedgerelateerde medicijnen.

Dit project betreft een samenwerking tussen de afdeling Donorstudies van Sanquin Research (dr. Eva-Maria Merz en de afdeling Communicatiewetenschap, faculteit Sociale Wetenschappen van de VU (prof. dr. Peter Kerkhof). De afdeling Donorstudies is een internationaal erkend centrum voor vooraanstaand bloeddonor onderzoek. De afdeling bestaat uit ongeveer 15 onderzoekers waarvan 6 PhD studenten. Voor meer informatie zie https://www.sanquin.org/research/group-leader-overview/donor-behaviour/index/tab/research. De afdeling Communicatiewetenschap aan de VU is een prominent centrum voor onderzoek naar de inhoud van communicatie zoals die plaatsvindt in digitale omgevingen, naar de communicatiekeuzes die mensen binnen dergelijke omgevingen maken, en naar de gevolgen hiervan voor individuen, organisaties, en maatschappij. 

Over de VU

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek. Dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele wetenschappelijke spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medisch. De Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) kijkt vanuit meer dan één perspectief naar de grote sociale problemen van deze tijd. Van pesten op school tot hoe om te gaan met illegale immigratie, van de opkomst van populistische politici tot het vormgeven van een zelfredzame samenleving. FSW combineert alle disciplines die nodig zijn om deze 'wicked problems’ te kunnen begrijpen: naast klassieke disciplines als sociologie, antropologie en politicologie ook nieuwe sociale wetenschappen als communicatiewetenschap en bestuurs- en organisatiewetenschap.

Specificaties

 • Postdoc posities; Onderzoek, Ontwikkeling, Innovatie; Marketing en Communicatie
 • Natuurwetenschappen; Economie; Gedrag en maatschappij
 • max. 36 uur per week, tijdelijk
 • Gepromoveerd
 • AT 262

Werkgever

Stichting Sanquin Bloedvoorziening (Sanquin)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Plesmanlaan 125, 1066 CX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps