AIO Wet en deugd in de protestantse traditie

AIO Wet en deugd in de protestantse traditie

Geplaatst Deadline Locatie
22 mei 15 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 jun 2019).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Bestaat er zoiets als een moreel kompas? Wat betekent zo’n moreel kompas voor onze menselijke kennis en ervaring van het goede? Vind jij 'deugdenethiek' een onderwerp om je tanden in te zetten en onderzoek naar te doen en ben je op zoek naar nieuwe inzichten? Dat kan binnen het Moral Compass Project van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Per 1 september 2019 hebben we ruimte voor een assistent in opleiding (aio)

Functieomschrijving

AIO gezocht
Bestaat er zoiets als een moreel kompas? Wat betekent zo’n moreel kompas voor onze menselijke kennis en ervaring van het goede? Vind jij 'deugdenethiek' een onderwerp om je tanden in te zetten en onderzoek naar te doen en ben je op zoek naar nieuwe inzichten?  Dat kan binnen het Moral Compass Project van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Per 1 september 2019 hebben we ruimte voor een assistent in opleiding (aio)

Als aio ga je op onze locatie in Amsterdam aan de slag met het onderzoeksonderwerp Wet en deugd in de protestantse traditie. Dit is een onderzoek onder begeleiding van prof. dr. Pieter Vos en prof. dr. Maarten Wisse.

Over het onderwerp
In 2019 is aan de PThU een groot, zevenjarig systematisch-theologisch onderzoeksproject van start gegaan onder de titel ‘Moral Compass Project’. Het onderwerp 'Wet en deugd in de protestantse traditie' is een van de deelprojecten. 

Deugdethiek ondervindt een revival, waarin uitgegaan wordt van een teleologische opvatting van het mens-zijn als gericht op een bepaald gedeeld goed. Dat goede is voorgegeven en kenbaar vanuit de menselijke natuur (natuurwet) of wordt gevonden in gedeelde praktijken en in tradities. Deze benadering wordt afgezet tegen de moderne ethiek waarin de nadruk ligt op algemene principes die, los van praktijken en tradities, moeten leiden tot het juiste handelen. Dikwijls wordt de Reformatie gezien als oorsprong van deze moderne ethiek, waarin de samenhang tussen Gods geopenbaarde wet en de universele kenbaarheid van het goede, alsook tussen gebod en deugd verloren ging (Alasdair MacIntyre,Brad Gregory). De vraag is of dit beeld klopt. In het bijzonder post-Reformatie theologen uit de gereformeerde scholastiek zetten hun ethiek op vanuit zowel Gods wet als de deugden. Bij hen zijn natuurwet, de deugden en de herkenbaarheid van het goede volop aanwezig. Tegelijk vernieuwden zij de traditie, enerzijds vanuit de Bijbelse openbaring, anderzijds met het oog op de moderniteit. De continuïteit en discontinuïteit tussen post-Reformatie theologie en de middeleeuwse scholastiek is al op diverse thema’s onderzocht, maar de manier waarop deze theologen van na de Reformatie goddelijke wet, menselijke wet en deugdethiek met elkaar verbinden is nog onontgonnen terrein. Het belang van zo’n onderzoek is dat hier een belangrijke schakel gevonden kan worden tussen de klassieke christelijke traditie en de moderniteit. Het doel van dit deelonderzoek is daarom drieledig. Ten eerste gaat het om reconstructie van de wijze waarop deze theologen de nadruk op de tien geboden verbinden met de klassieke deugdethiek, en hoe ze de inzichtelijkheid van het goede ondanks de menselijke zondigheid denken. Ten tweede is het doel deconstructie van het dominante verhaal dat de Reformatie staat voor een breuk met de traditie. Ten slotte wordt constructief nagegaan hoe deze theologie van na de Reformatie vruchtbaar gemaakt kan worden in onze tijd.

Specificaties

Protestantse Theologische Universiteit (PThU)

Functie-eisen

Wat vragen wij van je?
Als aio verzamel, analyseer en interpreteer je onderzoeksgegevens. Vervolgens schrijf je een proefschrift, in afstemming met je promotor. Daarbij maak je regelmatig je onderzoeksresultaten bekend bij het wetenschappelijke, professionele of grotere publiek, bijvoorbeeld door voordrachten te houden op conferenties of publicaties te schrijven voor wetenschappelijke en vaktijdschriften.

Hiervoor heb je nodig:

  • een afgeronde studie theologie met een relevante (research)masteropleiding, of een opleiding die daar gelijkwaardig aan is
  • MA-thesis op het terrein van de systematische theologie, theologische ethiek, of eventueel ander relevant vakgebied, die blijk geeft van affiniteit met het hierboven beschreven project;
  • affiniteit met theologiebeoefening vanuit het profiel en perspectief van de PThU;
  • affiniteit met de protestantse traditie, in het bijzonder ‘gereformeerde scholastiek’;
  • de vaardigheidom bronnen nauwgezet te interpreteren, inclusief teksten in het Latijn (of de bereidheid om het Latijn eigen te maken);
  • de vaardigheid om deze bronnen creatief in gesprek te brengen met hedendaagse vraagstukken, in het bijzonder in relatie tot de vragen die centraal staan in het Moral Compass Project over de herkenbaarheid van het goede en het transcendente of goddelijke karakter van het goede.

Uw sollicitatie dient vergezeld te gaan van een eerste aanzet tot een onderzoeksvoorstel (max. 2 pagina’s), opgesteld in het Engels. Dit voorstel beoordelen wij op kwaliteit, innovatief karakter, haalbaarheid en de mate waarin het past bij ons onderzoeksprogramma.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Wat bieden wij?
Bij PThU werk je in een omgeving waarin fascinatie voor wat geloof met mensen doet de boventoon voert. Vanuit die fascinatie zorgen wij voor relevant onderzoek naar ontwikkelingen in geloof, kerk en wereldchristendom. Wij leiden predikanten op voor de PKN, leiden op tot algemeen theoloog en verzorgen nascholing voor predikanten en geestelijk verzorgers.

Wij bieden onze aio’s het volgende:

  • Je krijgt een aanstelling van 1,0 fte voor de duur van een jaar. Na toetsing van de voortgang volgt in principe verlenging met 2,5 tot 3 jaar.
  • Je salaris volgt de cao van VSNU voor promovendi (schaal P). Die begint in het eerste aanstellingsjaar bij € 2.335 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. De eindschaal is € 2.972 bruto per maand.
  • Je reiskosten woon-werkverkeer worden voor 70% vergoed (openbaar vervoer, 2e klas). Dienstreizen worden voor 100% vergoed (openbaar vervoer, 1e klas).
  • Je krijgt budget om congressen en symposia bij te wonen, en ook voor andere methoden van deskundigheidsbevordering.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 40 uur per week
  • max. €2972 per maand
  • Universitair
  • SP AIO

Werkgever

Protestantse Theologische Universiteit (PThU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you