Archiefonderzoeker

Archiefonderzoeker

Geplaatst Deadline Locatie
17 jul 15 aug Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De onderzoeker verricht onder verantwoordelijkheid van de projectcoördinator in verschillende deelprojecten archiefonderzoek naar de herkomst van objecten uit de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en de Nederlandse Musea voor Wereldculturen in een koloniale context.

Functieomschrijving

In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen start het NIOD in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam en de Nederlandse Musea voor Wereldculturen een tweejarig pilotproject. Dit project heeft als doel de specifieke processen die nodig zijn voor het doen van herkomstonderzoek naar koloniale collecties aan de hand van een aantal representatieve cases uit de Indonesië-collectie in de participerende musea vanuit verschillende perspectieven systematisch in kaart te brengen. Uitgebreide informatie over het project kan worden opgevraagd bij het NIOD.

De onderzoeker verricht onder verantwoordelijkheid van de projectcoördinator  in verschillende deelprojecten archiefonderzoek naar de herkomst van objecten uit de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en de Nederlandse Musea voor Wereldculturen in een koloniale context.

Je hebt in deze rol dus een breed en afwisselend takenpakket, waarbij je in de praktijk als hoofdtaken hebt:

·       Verzamelen van informatie over de herkomst en verzamelgeschiedenissen van collecties door het doen van bronnenonderzoek, voornamelijk in archieven

·       Inventariseren van de voor het onderzoek benodigde overige informatiebronnen in binnen­ en buitenland en het bepalen van de noodzakelijke deelonderzoeken

·       Ordenen, analyseren, beoordelen en uitwerken van onderzoeksresultaten en deze integreren in een (concept)rapportage

·       Opstellen van andere schriftelijke rapportages over onderzoeksresultaten (memo's, beslispunten, aanvullende verslagen)

·       Registreren van informatie

·       Deelnemen aan overleggen en expertmeetings

·       Presenteren van onderzoeksgegevens.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

 • academisch werk­ en denkniveau (op historisch gebied)
 • analytisch denkvermogen, planmatig kunnen werken
 • ervaring in het doen van archiefonderzoek in binnen-en buitenland, in (koloniale) archieven van overheden en particulieren
 • deskundigheid op het gebied van Indonesische cultuur en koloniale geschiedenis
 • zorgvuldigheid, discretie en accuratesse in onderzoek en verslaglegging
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden,  collegiale opstelling
 • flexibiliteit en vermogen onder druk van deadlines te werken
 • zowel in teamverband als zelfstandig kunnen werken
 • goede schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
 • Beheersing van andere relevante talen (Indonesisch) is een pré
 • affiniteit met roofkunstproblematiek is een pré

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 tot 2 jaar.

Het betreft een functie van 0.8 fte voor de duur van een jaar, met de mogelijkheid van verlenging tot in totaal twee jaar.

Het NIOD biedt een werkomgeving op een zeer inspirerende werklocatie in de binnenstad, met veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Afhankelijk van opleiding en werkervaring bedraagt het salaris -bij een fulltime dienstverband  maximaal Euro 4.274 bruto per maand (schaal 10 CAO NU), exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Daarnaast bieden wij onder andere een reiskostenvergoeding en diverse scholing- en ontwikkelmogelijkheden.

Werkgever

NIOD-KNAW

Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De oorspronkelijke expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld.

Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 65.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 75 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Specificaties

 • Onderzoek, Ontwikkeling, Innovatie
 • Gedrag en maatschappij; Taal en cultuur
 • Universitair
 • AT2019-32

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Herengracht 380, 1016 CJ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps