UHD Onderwijs en onderzoek in interactief beleid

UHD Onderwijs en onderzoek in interactief beleid

Geplaatst Deadline Locatie
5 feb 25 feb Amsterdam
Wil jij onderzoek doen en onderwijs geven op het gebied van interactief beleid, bij een instituut dat een bijdrage levert aan maatschappelijke verantwoorde implementatie van innovatie in de samenleving? Solliciteer dan bij het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

Er is een UHD positie beschikbaar (onderzoek, onderwijs, management 40:40:20%) op het gebied van participatief/interactief beleid. Het onderzoek richt zich op beleidsvormende en beleidsuitvoerende organen in brede zin, en hun mogelijkheden om gewenste veranderingen met uiteenlopende partijen op micro (patiënten/boeren/start ups), meso (provincie, gemeenten, agro-economic boards) en macro (VWS, EZ, RIVM, PBL) niveau mede te realiseren op het gebied van voedsel (inclusief landbouw) en duurzaamheid. In het onderzoek ben je een actieve actor als ontwerper van beleids(-evaluatie en -analyse)processen, en facilitator van focusgroepen en multi-stakeholder dialoog- en reflectiesessies, waar aangestuurd wordt op probleemarticulatie en de gezamenlijke ontwikkeling van oplossingen, gevolgd door concrete acties en hun management. Belangrijke concepten zijn public engagement, deliberative governance, systeemanalyse, en responsible research and innovation. Acquisitie is een belangrijk deel van je werkzaamheden.

Je levert een bijdrage aan het onderwijs als coördinator, docent en eventueel werkgroepleider in de cursussen die door het Athena Instituut worden verzorgd (waaronder cursussen van andere opleidingen van de Faculteit der Bètawetenschappen van de VU en van de UvA) en begeleidt masterstudenten bij hun stageonderzoek. Op masterniveau wordt in het Engels lesgegeven.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

 • gepromoveerd, bij voorkeur op het terrein van de beleidswetenschappen, wetenschap en maatschappij, wetenschapsdynamica, innovatiestudies of een aanverwant vakgebied
 • aantoonbare onderzoekservaring in gamma-beta onderzoek; je kunt concepten van verschillende disciplines integreren in onderzoeksmodellen en evaluatieontwerpen
 • kennis en kunde van participatieve methoden voor onderzoek en beleidsanalyse. Je staat open voor (en hebt ervaring met) transdisciplinair onderzoek
 • kennis en ervaring met maatschappelijk controversen en oplossingsstrategieën
 • aantoonbare ervaring met strategische beleidsvorming, besluitvorming en uitvoering op het niveau van overheidsinstituten, NGO’s of advieseurschap/consultancies. Bij voorkeur in het domein van voedsel (en landbouw) en duurzaamheid, al dan niet in combinatie met natuur & milieu
 • gepubliceerd over beleidsproblemen en de opties voor oplossingen in wetenschappelijke en/of grijze literatuur van adviesrapporten en opiniestukken
 • aantoonbaar goed kunnen werken in interdisciplinaire teams (luisterend, flexibel, adaptief, pro-actief)
 • ervaring in het aanvragen van subsidies en projectcontracten
 • bezit een relevant (inter)nationaal netwerk voor deze positie
 • uitstekende beheersing van Nederlands en Engels
 • bezit uitstekende onderwijsvaardigheden, is een inspirerende docent (wat o.a. blijkt uit studentenevaluaties)
 • in het bezit van BKO
 • ervaring met projectgestuurd onderwijs
 • in staat om stage- en PhD-projecten goed te begeleiden en te beoordelen

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €5.039,- (schaal 13) en maximaal €6.133,- (schaal 13) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel Universitair hoofddocent 2 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Bij functioneren naar verwachting behoort hierna een vaste aanstelling tot de mogelijkheden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken ruim 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Bètawetenschappen
De Faculteit der Bètawetenschappen inspireert wetenschappers en studenten om duurzame oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot geneesmiddelen en van molecuul tot de maan: ons onderwijs en onderzoek beslaan de volle breedte van de bètawetenschappen. Nationaal en internationaal delen wij kennis en ervaring met vooraanstaande wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven.

Werken bij Bètawetenschappen is samenwerken met studenten, promovendi en wetenschappers met focus op hun vak én een brede blik op de wereld. De faculteit telt ongeveer 5.750 studenten en er werken ruim 1.250 medewerkers.
Athena Instituut
Het is de missie van Athena om een bijdrage te leveren aan een beter begrip van innovatieprocessen én een maatschappelijk verantwoorde implementatie van onderzoek en innovatie in de samenleving. Het onderzoek richt zich specifiek op de analyse van complexe maatschappelijke multi-stakeholder innovatieprocessen vanuit het perspectief van strategische beleidsvorming en implementatie op het niveau van (inter)nationaalbeleid, provinciaal en lokaal beleid. Het onderwijs voor masters is veelal project gestuurd. Lopende concrete beleidsvragen zijn leidend voor teamopdrachten. Athena werkt in onderzoeks- en adviestrajecten voor beleidsorganen (VWS, RIVM, PBL) aan de ontwikkeling en validatie van tools die deliberatief en participatief beleid faciliteren volgens de Interactive Learning and Action (ILA), de Reflexive monitoring and action (RMA), of de Situated Intervention approaches, waarover internationaal gepubliceerd wordt.

Voor meer informatie over het Athena Instituut, bezoek onze website.

Additionele informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 25 februari 2020. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:
Naam: dr. Teun Zuiderent-Jerak
Functie: Universitair Hoofddocent
Telefoonnummer: +31 (0)20 5982995
E-mail: teun.zuiderent-jerak@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Hoogleraar, uhd, ud & lector
 • Natuurwetenschappen
 • Gepromoveerd
 • 2856

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Solliciteer op deze vacature via de website van de werkgever

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 25 feb. 2020 23:59 (Europe/Amsterdam).