Universitair Docent Kwalitatieve Onderzoeksmethodologie

Universitair Docent Kwalitatieve Onderzoeksmethodologie

Geplaatst Deadline Locatie
25 sep vandaag Utrecht
Leerstoelgroep Humanistische Geestelijke Verzorgingstudies

Functieomschrijving

De UvH verenigt sociale- en geesteswetenschappen in zich. Dit maakt het onderwijs en onderzoek multidisciplinair van aard.

Profiel
U hebt expertise in kwalitatieve methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek en een (aankomend) track-record in empirisch methodologisch onderzoek. U bent gewend over de grenzen van uw eigen vakgebied te kijken en vindt het een uitdaging om empirische methoden te ontwikkelen voor multidisciplinair sociaalwetenschappelijk onderzoek. Daarbij bent u geïnteresseerd in zingeving en geestelijke verzorging als bijzondere focus en toepassing van uw onderzoek.

Plaats in de organisatie
Als UD Methodologie maakt u deel uit van de leerstoelgroep Humanistisch Geestelijke Verzorgingsstudies voor een Plurale Samenleving (HGVPS) en geeft samen met andere collega’s in deze leerstoelgroep vorm aan methodologisch onderzoek en onderwijs. De leerstoelgroep HGVPS heeft als voornaamste taken de vernieuwing en verdere ontwikkeling van onderzoek en onderwijs op het gebied van zingeving, humanisering en geestelijke verzorging in een plurale samenleving. Het onderwijs van de leerstoelgroep omvat bijdragen - methodologisch en inhoudelijk - voor zowel de bachelor- als masteropleiding Humanistiek als ook de Graduate School van de UvH. Naast het bijdragen aan onderwijs en onderzoek van de leerstoelgroep, werkt u intern samen met collega’s uit andere leerstoelgroepen, neemt u deel aan de UvH als academische gemeenschap en participeert u in valorisatieactiviteiten.

Uw methodologisch onderzoek richt zich – mede in relatie tot zingeving, humanisering en geestelijke verzorging - op het verder ontwikkelen van onderzoeksmethoden die geschikt zijn voor moeilijk onderzoekbare doelgroepen en fenomenen, vaak in relatie tot complexe persoonlijke, organisatorische en/of maatschappelijke omstandigheden (denk aan trauma’s, eenzaamheid, delinquentie, rouw, zingeving, en aan het professioneel handelen in deze velden). Een belangrijke focus is het ontwikkelen en testen van methoden van dataverzameling waarmee t.a.v. dergelijke groepen en fenomenen gegevens verzameld kunnen worden, gericht op (de omgang met) zingeving en effecten daarvan. Dit methodologisch onderzoek sluit aan bij internationale ontwikkelingen binnen methodologie als academische discipline enerzijds en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar geestelijke verzorging anderzijds.

Taken

 • Het uitvoeren en waar nodig verder ontwikkelen van wetenschappelijk onderwijs binnen het bachelor-, master- en PhD-traject. Dit betekent het zelfstandig of met collega’s verzorgen van colleges, werkgroepen en practica, en het begeleiden van bachelor- en/of masterthesissen en promotieonderzoek;
 • Verrichten van internationaal aansprekend kwalitatief en multidisciplinair methodologisch onderzoek;
 • Het verder ontwikkelen van methoden van dataverzameling voor moeilijk onderzoekbare doelgroepen en fenomenen;
 • Bijdragen leveren aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de geestelijke verzorging;
 • Publiceren in internationale, peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en/of boeken;
 • Bijdragen aan het verwerven van externe onderzoeksgelden;
 • Verrichten van valorisatieactiviteiten zoals opdrachtonderzoek, consultancy en vakpublicaties.

Specificaties

Universiteit voor Humanistiek (UvH)

Functie-eisen

 • Gepromoveerd op een empirisch (bij voorkeur kwalitatief-methodologisch) proefschrift in de sociale wetenschappen, geesteswetenschappen, cultuur- of religiewetenschappen of aanverwante wetenschappen;
 • Academische erkenning op grond van nationale en internationale publicaties, in het bijzonder van empirisch, kwalitatief-methodologisch onderzoek;
 • Ervaring op het gebied van academisch onderwijs in kwalitatieve onderzoeksmethoden en in staat tot het geven van inspirerend onderwijs;
 • In het bezit van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) of bereid deze op termijn te behalen;
 • Ervaring met het gebruik van ATLAS.ti of vergelijkbare software voor kwalitatieve data-analyse;
 • Brede, interdisciplinaire en praktijkgerichte oriëntatie en inzetbaarheid;
 • Bij voorkeur ervaring met het verwerven van externe onderzoeksgelden;
 • Goede actieve beheersing van de Engelse en Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Coöperatieve, flexibele en collegiale instelling;
 • Affiniteit met de humanistische traditie zoals uitgedrukt in de Preambule van het UvH Strategisch Plan 2017-2021 en de onderzoeksagenda van de Universiteit voor Humanistiek.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar met een proeftijd van 2 maanden. Bij gebleken geschiktheid is er uitzicht op een vast dienstverband.

Wij bieden een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van 2 jaar met een proeftijd van 2 maanden. Bij gebleken geschiktheid is er uitzicht op een vast dienstverband. De functie is ingedeeld als Universitair Docent niveau 2 in het Nederlandse Universitaire Functie Ordeningsysteem (salarisschaal 11 van CAO Nederlandse Universiteiten).

Dienstverband: Tijdelijk dienstverband
Omvang functie: Fulltime/Parttime
Indiensttreding: Zo spoedig mogelijk
Salaris: € 3.746,= tot € 5.127,= bruto per maand bij volledige werktijd van 38 uur per week
Aantal vacatures: 1
Uren: 30,4 - 38 uur per week
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Werkgever

Universiteit voor Humanistiek

De Universiteit voor Humanistiek is een kleine, zelfstandige universiteit die zich laat inspireren door het humanistisch gedachtegoed. Onderzoek en onderwijs zijn verdeeld over 5 leerstoelgroepen en richten zich op eigentijdse vragen rondom zingeving, levensbeschouwing en de inrichting van een humane samenleving.

Additionele informatie

Contact

 • Prof. Gaby Jacobs, 0302390151
 • Dr. Wander van der Vaart, 0302390158

Gepubliceerd24-09-2020
Uiterste datum25-10-2020

Referentienummer: 2020/7

De eerste gespreksronde zal plaatsvinden op donderdag 5 november.

De UvH streeft naar diversiteit in de samenstelling van het personeel. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Universitair docent
 • Gedrag en maatschappij; Taal en cultuur
 • 30.4—38 uur per week
 • €3746—€5127 per maand
 • Gepromoveerd
 • AT 2020/7

Werkgever

Universiteit voor Humanistiek (UvH)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Kromme Nieuwegracht 29, 3512 HD, Utrecht

Bekijk op Google Maps

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit voor Humanistiek (UvH)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 25 okt. 2020 23:59 (Europe/Amsterdam).