2 Student Assistenten - IISG-KNAW - Amsterdam

2 Student Assistenten - IISG-KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
15 okt 15 nov Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 nov 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Voor het NWO project: (Re)counting the Uncounted. Replication and Contextualisation of Dutch and Belgian Premodern Population Estimates (1350-1800), zoeken wij: 2 Student Assistenten

Het project heeft tot doel de bevolkingsschattingen van vier van de meest gebruikte en meest recente studies naar de bevolking van Nederland en België in de periode voor 1800 te repliceren.[1] Hiervoor wordt data verzameld uit de oorspronkelijke bronnen (haard-, huizen-, en bevolkingstellingen) die ten grondslag liggen aan deze schattingen. Deze tellingen worden gecontextualiseerd en met behulp van digitale GIS-kaarten nauwkeurig geografisch gedefinieerd.

Functie-informatie
Binnen het project worden student assistenten aangesteld ter ondersteuning van de invoer van data op basis van het (gedigitaliseerde) bronnenmateriaal en voor het verzamelen van contextuele informatie over de tellingen. 

De hierboven geadverteerde student assistenten zijn verantwoordelijk voor het verwerken en opschonen van onderzoeksgegevens in databases en de koppeling van die gegevens aan de juiste geografische locatie op speciaal ontworpen historische GIS-kaarten. Het gaat daarbij om duizenden plaatsen in (Noord) Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en (West) Duitsland, waarbij niet zelden het identificeren van de juiste plaats uitdagend is.

De student assistenten worden geacht bekwaam te zijn in Excel en QGIS, of deze software snel eigen te kunnen maken. Nadrukkelijk willen we echter ook kandidaten aanmoedigen te reageren die weinig ervaring met GIS of databases hebben, maar overtuigend kunnen uitleggen dat zij deze competenties willen en snel kunnen verwerven. Het strekt tot de aanbeveling indien de kandidaat in de sollicitatiebrief hier direct op ingaat. Een (beperkte) opdracht is mogelijk onderdeel van het selectieproces.

De werkzaamheden zijn individueel, maar vinden in teamverband plaats (momenteel bestaande uit de projectleider en een student assistent die per 1 september is begonnen). Beschikbaarheid op een gezamenlijke projectwerkdag op het IISG is daarom gewenst. Het is mogelijk dat, in aansluiting op specifieke competenties van de kandidaten, gekozen wordt voor een verdeling van de taken tussen de student assistenten onderling. In het geval dat het door coronamaatregelen niet mogelijk is om fysiek op het IISG te werken, dient er rekening gehouden te worden met thuiswerk.

[1] https://iisg.amsterdam/nl/blog/recounting-uncounted-replication-and-contextualisation-dutch-and-belgian-premodern-population

 

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

 • Een inschrijving voor een BA of (Research) Master Geschiedenis of (Historische) Demografie;
 • Kennis van Nederlands en Engels, en bij voorkeur Frans (leesvaardig);
 • Kennis van, of ervaring met, de aanleg van datasets, of voldoende uitzicht op een spoedige verwerving van bekwaamheid op dit vlak;
 • Kennis van, of ervaring met, GIS software, of voldoende uitzicht op een spoedige verwerving van bekwaamheid op dit vlak;
 • Een zorgvuldige en secure werkwijze; en
 • Een communicatieve en zelfstandige werkhouding; en
 • Voldoende flexibel om (in overleg) te komen tot een vaste gezamenlijke werkdag.

Het strekt tot aanbeveling indien de kandidaat:

 • Kennis heeft van een andere moderne taal, zoals Duits;
 • Kennis van, of ervaring heeft met, historisch demografisch onderzoek of met onderzoek naar premoderne gewestelijke financiën;
 • Affiniteit heeft met (aspecten van) het onderwerp – gedacht kan worden aan de sociaaleconomische geschiedenis van de middeleeuwse of vroegmoderne Nederlanden, historische demografie, historische (bevolkings)geografie.

Arbeidsvoorwaarden

Het dienstverband bij het IISG is voor de duur van een jaar, de beoogde startdatum is 1 januari 2021. Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante werkervaring, €2.110 – €2.462 op basis van een 38-urige werkweek (functietype: SA; cao-NU). Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling en 6 weken vakantie op jaarbasis.

Werkgever

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs
 • Gedrag en maatschappij; Taal en cultuur
 • max. 11.4 uur per week
 • €2110—€2462 per maand
 • HBO+
 • AT2020-118

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Cruquiusweg 31, 1019 AT, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you