PDEng positie – Verantwoorde Robotisering in de schoonmaakbranche M/V

PDEng positie – Verantwoorde Robotisering in de schoonmaakbranche M/V

Geplaatst Deadline Locatie
15 okt 25 okt Enschede

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 25 okt 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb jij een afgeronde MSc op het gebied van technologie en samenleving en wil je betrokken zijn bij een goede inbedding van robotica in de schoonmaakbranche? Ben je daarnaast geïnteresseerd in technologisch ontwerpen maar nog niet klaar je studieloopbaan? Dan is het PDEng (Professional Doctorate in Engineering) programma iets voor jou.

Het PDEng-programma is een 2-jarig post-master ontwerpprogramma. Het omvat een deel opleiding op de Universiteit Twente en een ontwerpproject dat uitgevoerd zal worden voor de Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS). Op basis van verdieping en verbreding in het opleidingsdeel ga je in samenwerking met RAS kijken naar het verantwoord inzetten van robots in de schoonmaakbranche.

Jouw uitdaging
Technologie, en in het bijzonder robotisering, speelt een steeds grotere rol in de schoonmaaksector. Wat kunnen daarvan de gevolgen zijn op de werkvloer? Robots kunnen bedreigend zijn wanneer ze de mens zouden vervangen of het werk in negatieve zin zouden beïnvloeden. Ze kunnen ook kansen bieden om het schoonmaakwerk te verlichten, en er meer mensen toegang toe te geven: robots kunnen de schoonmaker helpen om duurzaam inzetbaar te zijn, en een meer inclusieve arbeidsmarkt creëren, bijvoorbeeld ten aanzien van leeftijd en fysieke of mentale beperkingen. Bovendien kunnen ze ruimte creëren voor werk dat nu niet gedaan kan worden, waardoor zaken als hospitality op hoger niveau getild kunnen worden.

De overkoepelende onderzoeksvraag voor het grotere project, waar dit PDEng onderzoek onderdeel van uit maakt, is: “Hoe kunnen robots op een positieve manier bijdragen aan het schoonmaakwerk?” Om deze vraag te beantwoorden zal een ‘Responsible Design’ aanpak gevolgd worden, gericht op het verantwoord ontwikkelen en inbedden van robotica in de schoonmaakbranche. Binnen dit kader richt dit PDEng project zich specifiek op het ontwikkelen van een tool voor het goed inbedden
van robotica in de werkomgeving.


Kernvragen daarbij zijn:

  • Welke rollen kan robotisering vervullen?
  • Hoe vervangt  en complementeert robotisering de bestaande werkzaamheden?
  • Hoe verandert het schoonmaakwerk onder invloed van robotisering?
  • Welke waarden zijn daarbij in het geding, en hoe kunnen we die optimaal borgen?
  • Welke kansen en bezwaren zien de schoonmakers, de organisatie en de opdrachtgever zelf?
  • Welke training en opleiding van personeel horen bij een optimale inbedding?
  • Hoe betrekken we alle stakeholders en hoe waarborg je inclusiviteit?

Om deze tool te ontwikkelen, luidt de hoofdvraag van dit specifieke project: Hoe kan een goede en verantwoorde inbedding van robotica in de werkomgeving binnen de schoonmaakbranche worden gewaarborgd? Om deze vraag te beantwoorden zal het project een combinatie zijn van theoretisch, empirisch en ontwerpgericht werk. Gedurende de 2 jaar dat het programma duurt, word je begeleid door een begeleidingsteam va

   

Specificaties

Universiteit Twente (UT)

Functie-eisen

We zoeken de beste MSc studenten op het gebied van sociale wetenschappen, filosofie, design research, of een andere relevante discipline op het snijvlak van technologie en samenleving. Belangrijke professionele vaardigheden zijn: Engelse taalvaardigheden, projectmanagementvaardigheden, teamwerk, initiatief en zelfreflectie. Kennis op het gebied van ethiek en technologie is een pre om het project succesvol af te ronden, maar kan ook onderdeel zijn van het opleidingsdeel. Een interview zal deel uit maken van de selectieprocedure.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een fulltime contract voor 24 maanden met een salaris van
€ 1.970,-- per maand aan. Tijdens deze twee jaar volg je een op maat gemaakt post-master ontwerpprogramma in een combinatie van opleiding (50%) en werken aan een ontwerpproject (50%). De Universiteit Twente biedt excellente faciliteiten voor professionele en persoonlijke ontwikkeling, voldoende verlofdagen en een eindejaar bonus. Na het succesvol doorlopen van het programma, ontvang je een gecertificeerd diploma. Je ontvangt de academische graad Professional Doctorate in Engineering (PDEng) en je wordt geregistreerd als Technologisch Ontwerper door het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI).

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • 38—40 uur per week
  • max. €1970 per maand
  • Universitair
  • 2020-66

Werkgever

Universiteit Twente (UT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drienerlolaan 5, 7522 NB, Enschede

Bekijk op Google Maps

Interesting for you