Postdoc onderzoeker / docent ‘wetenschap in dialoog met de samenleving’

Postdoc onderzoeker / docent ‘wetenschap in dialoog met de samenleving’

Geplaatst Deadline Locatie
24 dec 28 jan Amsterdam
Ligt jouw hart bij een goede relatie tussen wetenschap en de maatschappij. Bestudeer je de interactie en communicatie tussen wetenschappers, belanghebbenden en burgers? Wil je met je onderzoek actief bijdragen aan een vruchtbare dialoog vanuit het perspectief van creatieve democratie? Solliciteer dan bij het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

De positie van post-doc researcher/ lecturer bestaat voor 50% uit onderzoek en 50% uit onderwijs. In je onderzoek draag je bij aan diverse projecten op het gebied van wetenschapscommunicatie en public engagement. Je benadert deze onderwerpen vanuit een systeemperspectief, waarbij je uitdagingen rond de communicatie over wetenschap ziet als onderdeel van een complexe relatie tussen wetenschap en maatschappij. Je combineert daarin inzichten uit diverse disciplines zoals science & technology studies, science communication, public engagement en participatieve democratie. Enkele mogelijke onderzoeksonderwerpen zijn: het communiceren van onzekerheid, de condities voor een vruchtbare dialoog, het vormgeven van reflectie en de impact van public engagement op wetenschap en publiek. In je onderwijs lever je een bijdrage aan het onderwijs als coördinator en docent in de cursussen die door het Athena Instituut worden verzorgd (waaronder cursussen op het gebied van STS, ethiek en wetenschapscommunicatie). Daarnaast begeleid je masterstudenten bij hun stageonderzoek. Op bachelorniveau is de voertaal Nederlands; op masterniveau wordt in het Engels lesgegeven.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

 • gepromoveerd, bij voorkeur op het terrein van science & technology studies, public engagement, responsible research & innovation, communicatie- of media studies
 • kennis en kunde op het gebied kwalitatieve en participatieve onderzoeksmethoden
 • open houding ten opzichte van transdisciplinair werk en de dialoog met andere perspectieven
 • affiniteit met creatieve methoden van onderzoek, reflectie en dialoog;
 • gepubliceerd in internationale wetenschappelijke literatuur
 • goede communicatievaardigheden voor de samenwerking met wetenschappers, professionals, belanghebbenden en burgers in onderzoek en dialoog
 • ervaring met onderwijs, relevant voor het expertisegebied van de functie
 • uitstekende onderwijsvaardigheden, een inspirerende docent (wat o.a. blijkt uit studentenevaluaties)
 • in staat stageprojecten op Msc niveau te begeleiden
 • Belangrijk: uitstekende beheersing van zowel Nederlands als Engels is een vereiste!

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.790 (schaal 10) en maximaal €4.402 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Onderzoeker 4 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Verlenging van de arbeidsovereenkomst behoort tot de mogelijkheden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken en meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Bètawetenschappen
De Faculteit der Bètawetenschappen inspireert wetenschappers en studenten om duurzame oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot geneesmiddelen en van molecuul tot de maan: ons onderwijs en onderzoek beslaan de volle breedte van de bètawetenschappen. Nationaal en internationaal delen wij kennis en ervaring met vooraanstaande wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven.

Werken bij Bètawetenschappen is samenwerken met studenten, promovendi en wetenschappers met focus op hun vak én een brede blik op de wereld. De faculteit telt ongeveer 5.750 studenten en er werken ruim 1.250 medewerkers.
Athena Instituut
De functie wordt aangeboden binnen het Athena Instituut. Het is de missie van Athena om een bijdrage te leveren aan een beter begrip van innovatieprocessen én aan een maatschappelijk verantwoorde implementatie van onderzoek en innovatie in de samenleving. Het onderzoek richt zich specifiek op de ontwikkeling van innovatieve platforms en instrumenten om de interactie op het snijvlak van wetenschap en maatschappij te faciliteren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.
Voor meer informatie over het Athena Instituut, bezoek de website.

Additionele informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 28 januari 2021.  Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: dr. Frank Kupper
Functie: Universitair Hoofddocent Science Communication & Public Engagement
E-mail: f.kupper@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Postdoc
 • Natuurwetenschappen
 • 32—40 uur per week
 • €2790—€4402 per maand
 • Gepromoveerd
 • 7008

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081 HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 28 jan. 2021 23:59 (Europe/Amsterdam).