Senior beleidsmedewerker - Bureau KNAW - Amsterdam

Senior beleidsmedewerker - Bureau KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
22 jan 14 feb Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij een ervaren professional die affiniteit heeft met wetenschappelijk onderzoek en wil je werken bij een bijzondere organisatie in de inspirerende wereld van de wetenschap? Solliciteer dan naar de functie van senior beleidsmedewerker bij de KNAW.

Als senior beleidsmedewerker adviseer je bestuur, directie, genootschap en instituten over beleid en strategie van de KNAW en geef je daaraan ook uitvoering. Specifiek voor deze functie zijn we op zoek naar een ervaren professional met een achtergrond in de sociale wetenschappen die affiniteit heeft met cijfers en kwantitatieve analyses. Onze ideale collega heeft interesse in kerncijfers en financieringsstromen van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en kan deze gegevens duiden om zo bestuur en adviescommissies te adviseren. Je bent bijvoorbeeld eerste aanspreekpunt voor onderwerpen als de bekostigingssystematiek van onderwijs en onderzoek, verhoudingen in verschillende geldstromen en impact van investeringen in wetenschap. Daarnaast treed je op als secretaris van adviescommissies op het brede terrein van de sociale wetenschappen of het wetenschapsbeleid. Je ondersteunt deze commissies door het initiëren en voorbereiden van de vergaderingen, het ondersteunen van de voorzitter, en het schrijven van (delen van) een adviesrapport van de commissie. 

Jouw nieuwe werkplek
Je maakt deel uit van een team ervaren beleidsmedewerkers van de afdeling Forum, Advies en Onderzoek. We wisselen ideeën en ervaringen uit en gebruiken elkaar als sparringpartner. Daarnaast heb je regelmatig contact met collega’s van andere afdelingen zoals met de bestuurssecretarissen en de afdeling Communicatie. De werkzaamheden van de beleidsmedewerkers van de afdeling zijn onder te verdelen in drie categorieën:

 • Forum. Het genootschap van excellente wetenschappers van de KNAW bestaat uit vier domeinen. Daarnaast vallen De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten onder de KNAW. We ondersteunen en adviseren de domeinen en akademies inhoudelijk en praktisch, bijvoorbeeld als secretaris van een domeinbestuur.
 • Advies. We zijn uitvoerder van de adviesagenda van de KNAW. De beleidsmedewerkers treden op als secretaris van adviescommissies en adviseren ook bestuur en directie over actuele kwesties in wetenschapsbeleid.
 • Onderzoek. Wij adviseren bestuur en directie bij evaluaties en beleid van de onderzoeksinstituten van de KNAW.

De senior beleidsmedewerker die we zoeken is goed ingevoerd in het wetenschapsbeleid en breed inzetbaar, met name in de Forum- en Adviesfunctie.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Je bent goed op de hoogte van ontwikkelingen in wetenschapsbeleid, politieke ontwikkelingen rondom hoger onderwijs en wetenschap, weet ‘hoe de wetenschap werkt’ en kent de gebruiken in de academische wereld. Je brede deskundigheid en interesses zorgen ervoor dat je vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken benadert. Je bent adviserend richting bestuur en directie vanuit een ondersteunende rol en voelt goed aan welke ondersteuning nodig is. Daarbij ben je resultaatgericht: je adviseert niet alleen maar geeft ook uitvoering aan ideeën en plannen. Politieke en organisatiesensitiviteit, gevoel voor verhoudingen en het creëren van draagvlak zijn competenties die bij jou horen. Daarnaast voldoe je aan de volgende functie-vereisten:

 • WO werk- en denkniveau. Een afgeronde promotie is een pré.
 • Gebleken ervaring met het analyseren en duiden van cijfers en kwantitatieve indicatoren
 • Minimaal zeven jaar werkervaring, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker of secretaris, bij voorkeur in een wetenschappelijke omgeving
 • (Onderzoeks)achtergrond in de sociale wetenschappen
 • Affiniteit met wetenschap en wetenschapsbeleid

Arbeidsvoorwaarden

Een uitdagende functie voor 4 of 5 dagen per week met in eerste instantie een dienstverband voor een jaar, daarna behoort een verlenging tot een vast dienstverband tot de mogelijkheden.
Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris bij een fulltime dienstverband tenminste €3.746,00 en maximaal €5.826,00 (schaal 11 of 12 CAO Nederlandse Universiteiten/KNAW) exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.
Er is een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden met een aantrekkelijke verlofregeling (232 verlofuren bij een fulltime dienstverband).

Werkgever

Bureau KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum van en voor excellente wetenschappers. De KNAW is adviesorgaan van de regering en verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten -  en drie instituten die infrastructuur bieden voor onderzoek - die met hun onderzoek en collecties bij de (inter)nationale top horen. Zelfstandige onderdelen zijn De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten.

Het Bureau van de KNAW staat leden, bestuur, raden en commissies, instituten en de algemeen directeur bij in de uitoefening van hun taken.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Beleid- en staf
 • Economie; Recht; Gedrag en maatschappij
 • 30.4—38 uur per week
 • €3746—€5826 per maand
 • Universitair
 • AT2021-009

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Kloveniersburgwal 29, 1011 JV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you