Coördinerend data expert - Bureau KNAW - Amsterdam

Coördinerend data expert - Bureau KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
16 apr 16 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij een ervaren dataexpert die affiniteit heeft met verschillende wetenschapsgebieden en wil je werken bij een boeiende organisatie met toonaangevende onderzoeksinstituten? Solliciteer dan naar de functie van coördinerend dataexpert bij de KNAW. Detachering vanuit je huidige functie behoort tot de mogelijkheden.

Als coördinerend dataexpert ben je de spil in het research datamanagement van de KNAW en fungeer je als eerste aanspreekpunt voor je collega-data experts (datastewards) binnen de instituten van de KNAW op het gebied van research data management (rdm).

Je eerste opdracht is het opzetten van het Data Competence Center (DCC) van de KNAW: een samenwerkingsverband van de datastewards van de instituten waarin kennis wordt uitgewisseld en een aantal faciliteiten gezamenlijk geregeld worden. Ook neem je het voortouw in het verder ontwikkelen van het rdm-beleid en geef je daaraan ook uitvoering. Je coördineert de kennisuitwisseling tussen de instituten en hebt als opdracht om deze kennis verder uit te bouwen en het bestaande expertisenetwerk binnen de organisatie te verstevigen. Ook hou je overzicht over wat er binnen de verschillende instituten gebeurt ten aanzien van technische infrastructuur en voorzieningen en onderzoek je waar winst te behalen valt door uitwisseling en samenwerking. Het opzetten van een trainingsprogramma dat gericht is op de verdere professionalisering van de datastewards bij de instituten maakt daar onderdeel van uit. Tenslotte vertegenwoordig je de DCC van de KNAW in enkele (inter)nationale netwerken en hou je de ontwikkelingen op nationaal niveau in de gaten om te zien waar de KNAW-instituten bij kunnen aansluiten.

Een uitgebreide omschrijving van de opdracht is opvraagbaar.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een ervaren dataspecialist. Onze ideale collega weet waar het over gaat als er gesproken wordt over FAIR-databeheer, databeleid, dataopslag, software, licenties, privacy-issues, programmeren en metadateren. Je hebt ervaring, ook als onderzoeker, met beheer en opslag van data en bent goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Daarbij ben je:

 • een sterke coördinator: je behoudt overzicht, zorgt voor kennisuitwisseling en houdt het project op koers en iedereen binnenboord
 • resultaatgericht: je adviseert niet alleen maar geeft ook uitvoering aan ideeën en plannen.
 • een teamspeler: je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en bent goed in samenwerking en het creëren van draagvlak

Je voldoet aan de volgende functie-vereisten:

 • WO werk- en denkniveau. Een afgeronde promotie is een pré
 • Gebleken ervaring met databeheer en datamanagement
 • Affiniteit met het diverse palet aan wetenschapsgebieden waarin de KNAW-instituten actief zijn

Arbeidsvoorwaarden

Een uitdagende functie voor 2 dagen per week met een dienstverband voor twee jaar. Ook detachering vanuit je huidige baan naar de KNAW (in overleg met je huidige werkgever) behoort tot de mogelijkheden. Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris bij een fulltime dienstverband tenminste € 3.746,00 en maximaal € 5127,00 (schaal 11 CAO Nederlandse Universiteiten/KNAW) exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Er is een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden met een aantrekkelijke verlofregeling (232 verlofuren bij een fulltime dienstverband).

Werkgever

Bureau KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum van en voor excellente wetenschappers. De KNAW is adviesorgaan van de regering en verantwoordelijk voor tien nationale onderzoeksinstituten -  en drie instituten die infrastructuur bieden voor onderzoek - die met hun onderzoek en collecties bij de (inter)nationale top horen. Zelfstandige onderdelen zijn De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten.

Het Bureau van de KNAW staat leden, bestuur, raden en commissies, instituten en de algemeen directeur bij in de uitoefening van hun taken.

Afdeling

Forum, Advies en Onderzoek

Je maakt deel uit van een team van datastewards van de KNAW-instituten en vervult daarin een coördinerende rol. De functie valt hiërarchisch onder de afdeling Forum, Advies en Onderzoek, de beleidsafdeling van het bureau van de KNAW. Je werkt in de praktijk op locatie bij de instituten en verdeelt je werktijd over de verschillende instituten.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Beleid- en staf
 • max. 15.2 uur per week
 • €3746—€5127 per maand
 • Universitair
 • AT2021-036

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Kloveniersburgwal 29, 1011 JV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you