Senior Wetenschappelijk Medewerker Voedselveiligheid

Senior Wetenschappelijk Medewerker Voedselveiligheid

Geplaatst Deadline Locatie
7 mei 16 mei Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben je op zoek naar een dynamisch werkveld, kan je inspelen op onverwachte situaties? Heb je hart voor het publiek belang, de volksgezondheid in het bijzonder, en ben je bereid om daarvoor verantwoordelijkheid te dragen? Dan bieden wij een mooie positie waarin jij tot je recht kunt komen. Wij zijn op zoek naar een gedreven senior wetenschappelijk medewerker voor de risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel.

De afdeling Voedselveiligheid in het centrum voor Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM richt zich op de risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel, diervoeder en drinkwater. Dit is een mondiaal speelveld. Je draagt bij aan chemische voedselveiligheid in samenwerking met partners wereldwijd.

Als senior wetenschappelijk medewerker bent je betrokken bij de methodeontwikkeling voor én toepassing van risicobeoordeling van chemische stoffen in voedsel en de daarop gebaseerde beleidsadvisering voor de verantwoordelijke ministeries. Het gaat hierbij onder andere om milieucontaminanten, voedseladditieven, stoffen uit voedselcontactmaterialen. De werkzaamheden kunnen variëren van een spoedbeoordeling van een aangetroffen chemische stof in voedsel, tot het formuleren van een Nederlands standpunt in een internationale voedselveiligheidsdiscussie. Je overziet daarom de ontwikkelingen op het gebied van risicobeoordeling van stoffen en je weet welke nationale en internationale partijen een rol spelen op het gebied van voedselveiligheid. Je hebt een internationaal netwerk op dit terrein of bent aantoonbaar in staat dit vlot op te bouwen.
Je gaat in meerdere complexe projecten tegelijk meewerken en een deel daarvan aansturen. Je bent ondernemend, pakt nieuwe projecten graag aan en laat van je horen met je scherpe analytisch vermogen. Dat stelt je ook in staat om indien nodig snel een oordeel te vormen van gedegen kwaliteit. Je oordeelsvorming is onafhankelijk maar je hebt oog voor andere belangen. Tegelijk ben je je bewust van maatschappelijke ontwikkelingen en in staat om die te betrekken in de uitvoering van je werk.
Je gaat zelfstandig en in teamverband werken. Ook ben je in staat om nieuwe projecten op te zetten en te verwerven.
Je rapporteert schriftelijk en mondeling aan diverse opdrachtgevers zoals het ministerie van VWS, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Naar verwachting zal een aanzienlijk deel van het werk bestaan uit opdrachten van EFSA. Een regelmatige aanwezigheid bij EFSA in Parma ligt binnen de mogelijkheden.
Je uitdrukkingsvaardigheid is uitstekend in zowel het Nederlands als het Engels. Je kunt je zowel schriftelijk als mondeling begrijpelijk uitdrukken voor verschillende doelgroepen, van professionals tot leken.
Je komt te werken bij een gezaghebbend instituut, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat zich inzet voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Dat doet het RIVM door middel van onderzoek en het verzamelen en toepassen van kennis en het geven van advies.

We bieden je een veelzijdige baan in een dynamische omgeving binnen het centrum Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM.

Specificaties

Rijksoverheid

Functie-eisen

 • Je hebt een afgeronde academische opleiding als toxicoloog, farmacoloog, biochemicus of veterinair, bent bij voorkeur gepromoveerd en hebt bij voorkeur een EUROTOX-registratie als toxicoloog.
 • Je hebt na je promotieonderzoek ten minste 5 jaar werkervaring op het gebied van risicobeoordeling van chemische stoffen en hebt ervaring met beleidsadvisering. Je bent bekend met het werk van EFSA en de FAO/WHO expert comités op dit gebied. Je bent bekend met de Europese wetgeving voor het reguleren van chemische stoffen in voedsel en de Codex Alimentarius.
 • Je hebt ervaring met werken in multidisciplinaire projecten en kunt goed resultaatgericht sturen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

 • Salaris­niveau: schaal 12
 • Maand­salaris: Min €3.842 – Max. €5.710 (bruto)
 • Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duur: 12 maanden
 • Minimaal aantal uren per week: 36
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM: deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk
Als Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn we een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke adviseur voor overheid, professionals en burgers. Ons doel: een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. We bewaken gezondheid, ziekten, de kwaliteit van de leefomgeving én het milieu. Daarvoor doen we onderzoek en we verzamelen kennis voor toegankelijke informatie en toepasbare adviezen. Het RIVM zorgt voor een goede geboortescreening, het bestrijden van infectieziekten en heeft een centrale rol bij het Rijksvaccinatieprogramma en de bevolkingsonderzoeken. We onderzoeken wat er nodig is voor goede zorg, een gezonde leefstijl, veilige producten en een veilige en gezonde leefomgeving. Ook dragen we bij aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.
Vanuit ons hoofdkantoor in Bilthoven en vanaf 2021 vanuit een prachtig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, werken we met ongeveer 1800 collega’s aan al onze adviezen, rapporten, factsheets en publicaties. Daarbij laten we ons leiden door de vragen van vandaag én morgen. We doen ons werk midden in de maatschappij. Trots zijn we op onze organisatie waar iedereen welkom is. Als kennisinstituut van de overheid willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Naast talent, ervaring en motivatie maken ook aspecten van identiteit zoals leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking, onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Met deze verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten werken wij samen aan een nog beter resultaat!
RIVM – De zorg voor morgen begint vandaag

Afdeling

Voedselveiligheid

De afdeling Voedselveiligheid bestaat uit 25 medewerkers en maakt met nog drie andere afdelingen deel uit van het centrum Voeding, Preventie en Zorg.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Techniek / laboratorium; Beleid- en staf; Management
 • Natuurwetenschappen; Voeding; Landbouw; Techniek
 • max. 36 uur per week
 • €3842—€5710 per maand
 • Gepromoveerd
 • AT V&Z-VPZ-126

Werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you