Variatie linguïstiek onderzoeker - Meertens Instituut-KNAW - Amsterdam

Variatie linguïstiek onderzoeker - Meertens Instituut-KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
2 jul 1 aug Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 aug 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Voor de Variatielinguïstiekgroep zoeken wij twee gepromoveerde onderzoekers.

Het onderzoek bij de groep Variatielinguïstiek richt zich op taalkundig onderzoek naar de talen in Nederland en op het Nederlands in de wereld. Daarbij worden verschillende methodologieën en empirische bronnen gebruikt, maar uniek voor het instituut – zeker in Nederland – is het gebruik van op grote schaal geëliciteerde taaldata in de vorm van vragenlijsten (online en offline afgenomen).

Functie-informatie: 
Onze ambitie is dat de afdeling in de komende jaren zal bestaan uit onderzoekers uit (minstens) de volgende vijf hoofdrichtingen van het onderzoek naar taalvariatie: computationele taalkunde, fonologie, historische taalkunde, sociolinguïstiek en syntaxis. Gezamenlijk moeten zij nieuw onderzoek entameren en uitvoeren naar de taalvariatie in Nederland in heden en verleden, en de inzichten die deze variatie biedt op het verschijnsel menselijke taal in het algemeen.  We zoeken daarom onderzoekers die aantoonbare belangstelling hebben voor samenwerking over de grenzen van de eigen specialisatie.

In totaal hebben we ruimte voor twee (2.0 fte) gepromoveerde onderzoekers. Beide posities kunnen worden ingevuld door zowel postdoc als senior onderzoekers, zowel fulltime als (met name in het geval van senior onderzoekers) parttime. In het laatste geval is de instelling idealiter parttime en behoudt de onderzoeker parttime ook de huidige aanstelling.
 

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Wie zoeken wij?
Wij zoeken kandidaten met een transdisciplinaire visie die zich als een vis in het water voelen tussen collega’s met andere achtergronden en gedeelde doelen. Je bent gepromoveerd op het gebied van de variatielinguïstiek in het bijzonder vanuit computationele taalkundig, sociolinguïstisch, en/of historische taalkundig perspectief. Je kunt goed over je werk vertellen, zowel in professionele als in publieksgerichte context, en bent sterk in schrift, zoals je kunt laten zien aan je publicatielijst. Je hebt een visie op het onderzoek dat je graag zou willen uitvoeren in transdisciplinaire samenwerking en daarnaast beschik je over aantoonbare ervaring met dit soort samenwerkingen.

Waar moet je over beschikken?
Ga je binnenkort promoveren of ben je recent of enkele jaren geleden gepromoveerd en ambieer je een uitdagende onderzoeksbaan in een transdisciplinaire omgeving van een nationaal onderzoeksinstituut? We gaan ervan uit dat je werkt, en hebt gewerkt aan persoonsgebonden en thematische onderzoeksaanvragen, en aan het opbouwen van een nationaal en internationaal collegiaal netwerk.
Ben je een senior onderzoeker die een huidige aanstelling zou willen combineren met een deeltijdaanstelling als onderzoeker bij het Meertens Instituut? We verwachten van jou ervaring met het aanvragen van onderzoeksbeurzen van verschillende typen (persoonsgebonden, thematisch/open, Europees), en ervaring met het begeleiden van PhD-studenten. Je hebt een actief netwerk in nationale en internationale netwerken, op wetenschappelijk gebied maar bij voorkeur ook in professionele en publieke gemeenschappen.
 

Arbeidsvoorwaarden

In ruil daarvoor bieden wij:
Een aanstelling bij het Meertens Instituut is in eerste instantie voor de duur van één jaar. Bij een positieve evaluatie na één jaar is er een verlenging mogelijk met drie jaar.
Het salaris bedraagt afhankelijk van de functie en relevante werkervaring minimaal €3.746,- en maximaal €5.826,- (schaal 11/12 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek. 

De KNAW biedt verder aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen. Een flexibele invulling van de werktijden behoort tot de mogelijkheden.
 

Werkgever

Meertens Instituut

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Dit instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. De collecties van het Meertens Instituut vormen een belangrijk onderdeel van de nationale geesteswetenschappelijke infrastructuur.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • max. 38 uur per week
  • €3746—€5826 per maand
  • Gepromoveerd
  • AT2021-099

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you