Lector Sociale Veerkracht

Lector Sociale Veerkracht

Geplaatst Deadline Locatie
26 jul 29 aug Eindhoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 aug 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wil je impact hebben op de veerkrachtige, inclusieve samenleving van de toekomst?
Hoe kunnen we voorkomen dat groeiende verschillen tussen burgers in onze samenleving tegenstellingen worden? Hoe versnellen we het samenspel tussen formeel en informeel in sociale vraagstukken? Hoe ziet effectieve domeinoverstijgende, mulidisciplinaire samenwerking voor de Social Worker eruit?
Als lector bij Fontys Hogeschool Sociale studies Eindhoven (fulltime of in een duo-rol) heb je impact op deze en andere belangrijke maatschappelijke vraagstukken, direct en indirect. Bij een lectoraat in het HBO maak je echt verschil in de samenleving met de praktijkgerichte onderzoeken én samenwerkingen die je initieert.
In het onderzoek binnen het lectoraat Sociale Veerkracht gaat het dus eerst en vooral om het werken aan maatschappelijke vraagstukken. Een prominent vraagstuk dat zich de afgelopen jaren opdrong is: hoe blijven we overeind in een steeds meer complexe, diverse en veranderende samenleving. Die worsteling is allereerst zichtbaar bij de mensen waarbij het bij Sociaal Werk om gaat, degenen die hulp of steun nodig hebben. Om zich staande te houden is sociale veerkracht nodig. Met sociale veerkracht bedoelen we het vermogen van mensen om zich tot veranderingen te verhouden en het vermogen daarbij interne- en externe hulpbronnen aan te boren.

Wat ga je doen?
In het lectoraat Sociale Veerkracht geef je invulling aan de uitdagende strategie van onze hogeschool: ‘Fontys for Society 2021-2025’. Hierin staat dat onderwijs en onderzoek even belangrijk zijn. Je signaleert, analyseert en verwoordt actuele vraagstukken in het sociaal domein en zet innovatieve onderzoeksprojecten op. Daarin werk je nauw samen met de docenten en studenten binnen ons instituut Sociale studies, andere instituten en het werkveld. Je draagt bij aan de opleiding van de social workers van de toekomst. Jouw rol? Het inhoudelijk aansturen, coachen, inspireren én enthousiasmeren van de onderzoekers, docenten en studenten.
Daarnaast leg je proactief contact met belangrijke stakeholders en zet je (internationale) netwerken op. En geloof ons, er is in jouw expertise (bijna) geen interessantere regio voor onderzoeken dan de Brainportregio met veel ‘harde’ tech- en IT-bedrijven en kennisinstellingen. Globalisering viert hoogtij in deze regio en dat bevordert de diversiteit in het maatschappelijk weefsel. Maar de komst van vele nationaliteiten zorgt ook voor uitdagingen in het sociaal domein. De verbondenheid in dorpen en wijken neemt af en het verschil in snelheden neemt toe. Daarnaast is de landelijke transformatie-opdracht nog maar net begonnen.
De unieke vraagstukken in onze regio bieden jou een boeiende kans: als jij die energieke, op de buitenwereld gerichte professional bent die we zoeken, spring je als lector snel in het oog. Bijvoorbeeld binnen de landelijke lectoraatsoverleggen waaraan je deelneemt en binnen de onderzoekswerkplaatsen waaraan de hogescholen zijn verbonden. Hierin word je uitgedaagd om over je eigen (maatschappelijke) domein heen te kijken en samen met in- en externe collega’s en onderzoekers van andere domeinen (economie en techniek) innovaties en vernieuwende onderzoeken te realiseren. Relevante inhoudelijke topics zijn bijvoorbeeld: sociale rechtvaardigheid en -ongelijkheid, democratie, community development, integratie, maatschappelijke inclusie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Binnen ons lectoraat vervul je de rol van boegbeeld voor het onderwijs/onderzoeksland én voor het werkveld en de samenleving. Heb je een achtergrond, netwerk of parttime job in één van beide, dus bijvoorbeeld alleen in het onderwijs of alleen in het werkveld? Ook dan nodigen wij je uit te solliciteren. Want een duo-rol behoort tot de mogelijkheden. Dus of je nu fulltime deze functie wilt vervullen, of parttime samen met een duo-partner die jou perfect aanvult, wij zijn benieuwd naar jou!

Specificaties

Fontys Hogescholen

Functie-eisen

Wat vragen wij van jou?
Je bent ondernemend en een kei in netwerken. Sterker nog, je hebt al een uitgebreid netwerk in de wetenschappelijke wereld (universiteiten en onderzoeksinstituten) en/of het sociaal domein. Het hoger beroepsonderwijs verandert: onderzoek wordt steeds belangrijker en de scheidslijn tussen onderzoek en onderwijs vervaagt. Gelukkig weet je als echte verbinder de verschillende perspectieven, wensen, behoeften en belangen te concretiseren, gemeenschappelijke delers te identificeren en beweging te initiëren. Daarnaast kun je docenten enthousiasmeren en begeleiden om naast het onderwijs tijd en energie te steken in onderzoek. Je leidt het lectoraat Sociale Veerkracht, maar bent ook intensief betrokken bij de strategie ‘Fontys for Society’ aangezien ons lectoraat inhoudelijk onder meer sterk verbonden is met het thema ‘Healthy and Inclusive Society’ en de doorontwikkeling naar landelijke kenniscentra en Centres of Expertise onder jouw werkzaamheden valt. Jouw ambitie en gevoel voor humor komen hierbij goed van pas.

Verder vragen we qua opleiding en achtergrond:

  • Expertise op het gebied van social work, dat je kunt aantonen door middel van (wetenschappelijke) publicaties, optredens of werkervaring in het vakgebied;
  • Een promotie op het terrein van de sociale wetenschappen, een aanverwante discipline of in de zorg;
  • Expertise op het gebied van hoger onderwijs en onderzoeksmethoden en ervaring met het verbinden van wetenschappelijk en/of praktijkgericht onderzoek en het hoger beroepsonderwijs;
  • Succesvolle ervaring met acquisitie en het schrijven van diverse soorten aanvragen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

Informatie over deze vacature

  • Contractvorm: tijdelijk voor de duur van 4 jaar
  • Inschaling bij fulltime aanstelling: schaal 14/15 (min. 5345,12 - max. 7485,19)
  • Startdatum: In overleg
  • Sluitingstermijn: 29 augustus 2021
  • Datum gesprekken: nader te bepalen
  • Extra informatie: Fulltime of parttime (duo-rol mogelijk)

Wat bieden wij jou? 
Vind jij (persoonlijke) groei en ontwikkeling net zo belangrijk als wij? Dan maken we graag kennis met jou! Wij dagen jou uit je talenten verder te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan onze ambities. Daar ondersteunen wij je natuurlijk bij. Zo bieden we een breed scala aan loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden en hebben we een uitgebreid aanbod voor een gezonde en actieve levenswijze (‘Fontys Vitaal’). Daarnaast hebben we een eindejaarsuitkering, een aantal collectieve verzekeringen en een flexibele werktijden- en verlofregeling.

Werkgever

Fontys Hogeschool

Binnen Fontys Hogeschool Sociale studies maak je deel uit van het lectoraat Sociale veerkracht en vervul je een sturende, coachende rol. Een lectoraat waarin het onderzoek in het begin vooral ten dienste stond van het beroep Social Work, maar wat inmiddels zich ook toelegt op allerlei actuele maatschappelijke vraagstukken. Onze ambitie? Hét expertisecentrum worden als het gaat om het sociaal domein. We zijn binnen Fontys nauw betrokken bij onderzoek rondom een ‘healthy and inclusive society’, wat mogelijk een landelijk Centre of Expertise gaat worden. Innovatie staat daarbij centraal, net als verbindingen leggen met publieke en private partners, onderwijsinstellingen en andere lectoraten. Het leuke van ons lectoraat? Dat er veel, zoals we het noemen, hybride onderzoekers werken. Oftewel, docenten die ook een functie hebben in het werkveld of binnen een andere kennisinstelling. Dit zorgt voor veel dynamiek, kruisbestuiving en vernieuwende ideeën. Ook jij krijgt de kans om – in overleg – te bepalen of je fulltime of parttime wilt werken, en of je het lectoraat al dan niet wilt delen met een al even energiek en inhoud gedreven type als jijzelf. Tot slot maak je deel uit van het MT om het onderzoek goed te verankeren binnen ons instituut.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Lector; Onderwijs; Beleid- en staf
  • Gedrag en maatschappij; Economie; Gezondheid
  • 16—40 uur per week
  • €5345—€7485 per maand
  • Gepromoveerd
  • AT Lector Sociale Veerkracht

Werkgever

Fontys Hogescholen

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Dominee Theodor Fliednerstraat 115-245, 5631 MC, Eindhoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you