Beleidsadviseur FAIR onderzoeksdata en -coding & software Universiteitsbibliotheek Utrecht (0,8 - 1,0 fte)

Beleidsadviseur FAIR onderzoeksdata en -coding & software Universiteitsbibliotheek Utrecht (0,8 - 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
13 sep 4 okt Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Werk proactief binnen de verschillende netwerken en communities op het gebied van FAIR onderzoeksdata en -coding & software.

Functieomschrijving

De Universiteit Utrecht (UU) heeft de ambitie om voorop te lopen in Europa op het gebied van open science. Deze ontwikkelingen in de wetenschap bieden voor de Universiteitsbibliotheek (UB) nieuwe kansen en mogelijkheden om haar kennis en kunde op het gebied van het vindbaar, toegankelijk, interoperabel en (her)bruikbaar (FAIR) maken van onderzoeks- en onderwijsoutput in te zetten. Een van de terreinen die sterk in ontwikkeling is, is FAIR onderzoeksdata en FAIR coding & software.

 

In de afgelopen zeven jaar heeft de UB mede gebouwd aan support voor onderzoekers op het gebied van onderzoeksdata en meer recent (reproduceerbare) coding & software binnen de UU. Dit heeft geleid tot een ervaren team van specialisten en een robuust aanbod van advies, informatie, training & workshops, beschikbaar voor alle onderzoekers, docenten en studenten van de UU en UMCU. Wij zoeken een beleidsadviseur FAIR onderzoeksdata en -coding & software die ons team verder kan versterken.

 

Als beleidsadviseur werk je proactief binnen de verschillende netwerken en communities op het gebied van FAIR onderzoeksdata en -coding & software. Daarnaast zet je je kwaliteiten in om het managementteam van de bibliotheek te ondersteunen bij haar beleidsontwikkeling. Het gaat om een afwisselende functie, waarbij de samenwerking met onderzoekers, docenten en studenten, en het participeren in netwerken samen gaan met schrijven en adviseren. Je werkt vanuit de inhoud en bent goed op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksdata en coding & software binnen de academische wereld, nationaal en internationaal. Je hebt tevens ervaring met bestuurlijke processen. Je werkt nauw samen met verschillende collega’s binnen de bibliotheek, IT Services en andere onderdelen van de Universiteit Utrecht en onderhoudt waar nodig contact met in het bredere (landelijke en internationale) werkveld. Daarnaast werk je samen met collegabeleidsadviseurs, als onderdeel van de stafdiensten van de universiteitsbibliotheek.

Je taken:

 • Je bouwt, onderhoudt en participeert actief in een relevant relatienetwerk en weet de UB op een representatieve manier te vertegenwoordigen, zowel binnen de UU als (inter)nationaal.
 • Je verzamelt informatie over relevante ontwikkelingen en thema’s bij collega’s binnen de universiteitsbibliotheek en in het bredere werkveld en weet deze helder te interpreteren, bewerken en presenteren.
 • Je vertaalt informatie naar scenario’s en in goed navolgbare adviezen, je levert een bijdrage aan de uitvoering van het geformuleerde beleid en helpt ook collega’s om casussen te vertalen in beleidsvoornemens.
 • Je neemt deel aan projecten en/of stuurt deze aan.
 • Je adviseert (gevraagd en ongevraagd) en ondersteunt het managementteam op vragen en zaken betreffende de beleidsterreinen FAIR onderzoeksdata en coding & software.
 • Je evalueert geïmplementeerd beleid en neemt initiatief voor aanpassingen van het bestaand beleid.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

 • Je hebt een afgeronde wo-opleiding en minimaal drie jaar werkervaring in een soortgelijke functie.
 • Je hebt aantoonbare ervaring of kennis op het gebied van digitaal onderzoek en affiniteit met open science, specifiek op het gebied van onderzoeksdata en coding & software en bij voorkeur in een academische omgeving.
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken.
 • Je werkt zelfstandig en weet mensen te betrekken en de antwoorden te vinden die nodig zijn om het werk goed te kunnen doen. Daarnaast heb je de kwaliteit om makkelijk te kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen, tussen micro- en macroniveau en tussen verschillende gesprekspartners.
 • Je hebt ervaring met politieke en bestuurlijke verhoudingen bij voorkeur binnen de academische wereld en weet mensen, meningen en belangen met elkaar te verbinden.
Deze functie vraagt om sterke communicatieve vaardigheden en persoonlijke eigenschappen als  klantgerichtheid, analytisch vermogen en resultaatgerichtheid. Bovendien ben je een netwerker en een teamspeler. En je hebt een excellente beheersing van het Engels. Voor internationale kandidaten vragen wij een minimale beheersing van de Nederlandse taal (niveau B2).

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een dienstverband (0,8 - 1,0 fte) voor de duur van een jaar, met – bij gebleken geschiktheid – uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding, ervaring en de specifieke taken die je gaat uitvoeren - minimaal € 3.807,- en maximaal € 5.211,- (schaal 11 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt een laptop en smartphone vanuit de Universiteitsbibliotheek.

Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 


De Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB) is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de universiteit, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen. 

Specificaties

 • Beleid- en staf
 • Gedrag en maatschappij
 • 32—40 uur per week
 • €3807—€5211 per maand
 • Universitair
 • 1169382

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you