Onderzoeker veiligheid, perceptie en gedrag

Onderzoeker veiligheid, perceptie en gedrag

Geplaatst Deadline Locatie
12 okt 24 nov Bilthoven

Functieomschrijving

Wil jij met perceptie- en gedragsonderzoek bijdragen aan de maatschappelijke opgaven van deze tijd en stuur je daarnaast graag toegepaste onderzoeksprojecten aan? Dan is dit wellicht je droombaan!

De afdeling
Je komt te werken binnen het Centrum Veiligheid, in de afdeling Arbeidsveiligheid, Perceptie en Gedrag (APG) waar 18 collega’s werken. Daarbinnen vorm je samen met 6 collega’s het team “perceptie en gedrag”.

Het centrum richt zich op de fysieke veiligheid, bij situaties waarin sprake is van (dreigende) ongevallen en incidenten en de hier uit voortvloeiende effecten. Incidenten kunnen een grote impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan een brand in de chemische industrie of een incident bij het transport van radioactief materiaal. De overheid en het bedrijfsleven werken samen om de kans op dergelijke incidenten zo klein mogelijk te houden.Centrum Veiligheid van het RIVM adviseert en ondersteunt overheden, professionals en hulpverleners op het gebied van veiligheid.

Jouw verantwoordelijkheid
Dankzij jouw werk, kan de overheid naast haar meer technische oplossingen, ook rekening houden met de perceptie en het gedrag van mensen bij de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van Veiligheid en Gezondheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de energietransitie of duurzaam landgebruik. Maar jouw expertise is ook nodig bij lokale en regionale veiligheids- of gezondheidsdiscussies, bijvoorbeeld bij Tata Steel Ijmuiden, of bij de verschillende fasen die we kunnnen onderscheiden bij een incident, ongeval of ramp. Al deze kwesties vragen steeds vaker om passende antwoorden: aansluitend op de praktijk en bij de beleving en gedrag van betrokkenen.

Met jouw toegepaste onderzoek draag je dus bij aan een veiliger en gezonder Nederland. Hoe kijken mensen tegen gezondheids- of veiligheidsvraagstukken aan? Hoe gaan ze met deze vraagstukken om in het dagelijks leven? Met het antwoord op deze vragen geef jij daar inzicht in en help je om een brug te slaan tussen wetenschap en publiek. Juist om het publieke vertrouwen in de wetenschap en haar producten te vergroten.

Werkzaamheden en taken
Als onderzoeker stuur je zelfstandig toegepaste onderzoeksprojecten aan. Daarbij werk je vooral binnen multidisciplinaire projectteams en regelmatig ook met externe partners.

 • Je stelt op basis van de vraagstelling van de opdrachtgever, een onderzoeksvraag, onderzoeksplan en begroting op.
 • Je weet draagvlak bij de juiste betrokkenen te creeren voor jouw onderzoeks aanpak.
 • Je bent alert op nieuwe kansen en nieuwe (onderzoeks)methodieken.
 • Je schrijft (deel)onderzoeksplannen, brieven, rapporten en (web)publicaties en deelt de opgedane kennis en ervaring met collega’s.
 • Je licht de resultaten regelmatig intern en extern toe en overlegt met verschillende interne en externe partijen.

Daarnaast draag je in deze functie bij aan het meedenken en uitvoeren van bestaande projecten over perceptie, (veiligheids)cultuur, governance, gedrag of risicocommunicatie. Je koppelt sociaal-wetenschappelijke inzichten, aan de technische inhoud van de dossiers van het Centrum Veiligheid, maar ook breder binnen het RIVM.

De zorg voor morgen begint vandaag
Wil jij hier aan meewerken in de functie van onderzoeker veiligheid, perceptie en gedrag? Stuur dan je sollicitatie aan Mathieu Rikken, hoofd van de afdeling Arbeidsveiligheid, Perceptie en Gedrag. Heb je eerst nog vragen over deze vacature, dan kan je Mathieu bereiken op 06- 52098340.

Specificaties

Rijksoverheid

Functie-eisen

Wat breng je mee:

 • Je hebt een academische opleiding afgerond in een relevante sociaalwetenschappelijke richting.
 • Aantoonbare kennis van psychologische processen rondom oordeels- en besluitvorming en gedrag is een pre.
 • Je hebt enkele jaren ervaring in een (toepassingsgerichte) onderzoeks- of adviesomgeving, en je hebt affiniteit met het onderwerp (fysieke) veiligheid.
 • Je bent enthousiast en straalt dat ook uit, je bent proactief en hebt uitstekende sociale vaardigheden.
 • Je werkt nauwkeurig en kunt goed plannen en organiseren.
 • Je hebt een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands en het Engels, die tot uitdrukking komt in het schrijven van rapporten en presenteren van je onderzoek.
 • Je hebt het vermogen om bruggen te slaan tussen de “hardere” kant van de technische wetenschappen en de “zachtere” kant van het beleid en de publieksinteractie.
 • Je bent in staat om zelfstandig contacten aan te gaan en te onderhouden met externe stakeholders, zoals inspectiediensten, sectororganisaties of bedrijven.

Hier ligt je kracht:

 1. Analyseren
 2. Oordeelsvorming
 3. Samenwerken
 4. Overtuigingskracht
 5. Plannen en organiseren

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden, met uitzicht op onbepaalde tijd.

Salaris­niveauschaal: 11
Maand­salaris: Min €3.279 – Max. €5.039 (bruto)
Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contract­duur: 12 maanden
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM: deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk

Als Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn we een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke adviseur voor overheid, professionals en burgers. Ons doel: een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. We bewaken gezondheid, ziekten, de kwaliteit van de leefomgeving én het milieu. Daarvoor doen we onderzoek en we verzamelen kennis voor toegankelijke informatie en toepasbare adviezen. Het RIVM zorgt voor een goede geboortescreening, het bestrijden van infectieziekten en heeft een centrale rol bij het Rijksvaccinatieprogramma en de bevolkingsonderzoeken. We onderzoeken wat er nodig is voor goede zorg, een gezonde leefstijl, veilige producten en een veilige en gezonde leefomgeving. Ook dragen we bij aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.

Vanuit ons hoofdkantoor in Bilthoven en vanaf 2023 vanuit een prachtig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, werken we met ongeveer 2100 collega’s aan al onze adviezen, rapporten, factsheets en publicaties. Daarbij laten we ons leiden door de vragen van vandaag én morgen. We doen ons werk midden in de maatschappij. Trots zijn we op onze organisatie waar iedereen welkom is. Als kennisinstituut van de overheid willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Naast talent, ervaring en motivatie maken ook aspecten van identiteit zoals leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking, onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Met deze verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten werken wij samen aan een nog beter resultaat! Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM – De zorg voor morgen begint vandaag

Ook benieuwd naar hoe anderen het werken bij het RIVM ervaren? Bekijk het op RIVM-ers aan het woord | RIVM

Additionele informatie

Voor meer informatie over deze vacature:
Mathieu Rikken, Hoofd afdeling Arbeidsveiligheid Perceptie en Gedrag
mathieu.rikken@rivm.nl
06-52098340

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:
Frank Alders
vacature@rivm.nl

Vacaturebeheer
vacature@rivm.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Beleid- en staf
 • Gedrag en maatschappij; Economie; Natuurwetenschappen
 • 32—36 uur per week
 • €3279—€5039 per maand
 • Universitair
 • AT M&V-VLH-130

Werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Rijksoverheid). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 24 nov. 2021 23:59 (Europe/Amsterdam).