Zelfstandig werkende Senior Technisch Informatiespecialist/Programmeur - NIOD-KNAW - Amsterdam

Zelfstandig werkende Senior Technisch Informatiespecialist/Programmeur - NIOD-KNAW - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
26 jan 21 feb Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 21 feb 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Werken binnen een klein team van gepassioneerde collega’s binnen een groot netwerk van betrokken organisaties als technische spil in een organisatienetwerk die op dit moment meer dan 250 collecties over de Tweede Wereldoorlog digitaal aan elkaar koppelt en online beschikbaar stelt voor een breed publiek? Slimme oplossingen ontwikkelen om grote datasets met gegevens over gevangengenomen, gedeporteerde of tewerkgestelde personen digitaal te verwerken en optimaal herbruikbaar te maken voor digitale toepassingen? Werken in een dynamische omgeving waar altijd op zoek wordt gegaan naar nieuwe mogelijkheden en die ook realiseren?

Functieomschrijving

Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zoekt een zelfstandig werkende Senior Technisch Informatiespecialist/Programmeur.

Je bent praktisch ingesteld, denkt niet in bestaande hokjes en hebt hands-on ervaring met het verwerken van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Maar bovenal ben je iemand die niet alleen problemen signaleert, maar ze ook oplost, houdt van een uitdaging in een hectische omgeving en een goede dosis humor niet schuwt.

Het Netwerk Oorlogsbronnen beheert en ontwikkelt een digitale infrastructuur waar de verspreide analoge collecties rond de Tweede Wereldoorlog online vindbaar en bruikbaar worden. Het programmateam werkt in opdracht van de deelnemende organisaties in het netwerk. Oorlogsbronnen is het startpunt voor iedereen die op zoek is naar verdieping binnen het thema Tweede Wereldoorlog, van genealoog tot lokale geschiedkundige, docent, tentoonstellingsmaker en onderzoeker.

Oorlogsbronnen.nl brengt inmiddels 12 miljoen beschrijvingen en de historische persoonsdata van meer dan 350.000 personen samen. Op termijn zullen hier ook full-text collecties bijkomen. In een speciale omgeving (Spinque desk) wordt collectiedata geharvest, verwerkt, gekoppeld aan onder andere de WO2-thesaurus en doorzoekbaar gemaakt. Ook worden in dezelfde omgeving datasets met persoonsgegevens verwerkt, waarmee digitale tijdlijnen worden gegenereerd.

We zoeken iemand die technisch onderlegd is en ons helpt deze digitale infrastructuur te beheren en te verbeteren door mee te denken over de toepassing van nieuwe technologie. De informatie-specialist fantaseert ook mee over nieuwe zoekmogelijkheden, koppelingen, toepassingen, enzovoorts. Dit alles in een klein multidisciplinair team van historici, collectiespecialisten en ICT-specialisten, waar ‘leren door doen’ het credo is. Leden binnen het team hebben hun eigen domein, met bijbehorende verantwoordelijkheden en ook ruimte om zichzelf te ontwikkelen.

Takenpakket en rollen

 • Datamanagement: verantwoordelijk voor het binnenhalen, aansluiten en verwerken van nieuwe collectiedata en persoonsdatasets en het beheren van bestaande aansluitingen en datasets;
 • Dataconsultancy: technische vraagbaak voor het netwerk (de musea, archieven, organisaties die data leveren) en vraagbaak binnen het Oorlogsbronnen-team. Vanuit de kennis en basis een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de digitale infrastructuur;
 • Conceptontwikkeling: proactief meedenken over de doorontwikkeling van de infrastructuur van Oorlogsbronnen, het benutten van nieuwe technologie en het verder uitwerken van het concept “thematische hub” binnen de landelijke infrastructuur voor digitaal erfgoed (Netwerk Digitaal Erfgoed);
 • Participeren in projecten die data uit de infrastructuur in gerichte toepassingen naar het publiek brengen;
 • Contacten onderhouden met externe partijen die betrokken zijn bij de technische infrastructuur.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Gevraagde kennis

 • Kennis van xslt, xml, JSON, LOD;
 • Kennis van shell scripting, niet schrikken van commandline werken;
 • Ervaring met geautomatiseerd data ophalen: harvesten, crawlen;
 • Kennis van python of andere programmeertaal/talen;
 • Bij voorkeur kennis van en ervaring met metadatastandaarden voor erfgoed;
 • Projectmatig werken.

Competenties
Praktisch en pragmatisch, initiatiefrijk, samenwerken, koppig, vasthoudend en geduldig, gevoel voor humor, flexibel, zelfstandig en communicatief vaardig.

Arbeidsvoorwaarden

Aanstelling
Het betreft een fulltime functie (38 uur per week) voor de duur van een jaar met de intentie om te komen tot een vast dienstverband.

Wat bieden we?
Je treedt in dienst bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, dat onderdeel is van de KNAW en op dit moment NOB faciliteert. Het NOB zal in 2023 binnen een nieuw op te richten stichting haar werkzaamheden continueren en het dienstverband zal dan ook overgaan naar de nieuwe stichting zodra die een feit is. Het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring maximaal € 5.230,- per maand bij een 38-urige werkweek, schaal 11 CAO Nederlandse Universiteiten.

De KNAW biedt daarnaast aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen en diverse scholing- en ontwikkelmogelijkheden.

Werkgever

NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie.

Afdeling

Netwerk Oorlogsbronnen

Over Netwerk Oorlogsbronnen
Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD instituut door Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS.

Specificaties

 • IT
 • max. 38 uur per week
 • max. €5230 per maand
 • HBO+
 • AT2022-009

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Herengracht 380, 1016 CJ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you