Onderzoeker of Software ontwikkelaar met TEI XML kennis - KNAW HuC - Amsterdam

Onderzoeker of Software ontwikkelaar met TEI XML kennis - KNAW HuC - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
12 jul 10 aug Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 10 aug 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De onderzoeksgroep Digitale Edities is opzoek naar een Onderzoeker of Software ontwikkelaar met TEI XML kennis.

Functieomschrijving

Wat houdt de functie in?

De onderzoeksgroep Innovating Digital Editions van het Huygens Instituut in Amsterdam maakt digitale wetenschappelijke edities van literaire en (cultuur)historische bronnen, met een focus op Nederlandse geschiedenis en cultuur. De groep bestaat uit experts in textual scholarship, (digitale) wetenschappelijke edities en cultureel erfgoed. Als lid van het project eDITem werk je aan het realiseren van een tool voor het publiceren van digitale tekstedities. Je ontwerpt templates in TEI (Text Encoding Initiative) XML om verschillende soorten literaire en (cultuur)historische bronnen te modelleren en publiceren. Je werkt nauw samen met onderzoekers die betrokken zijn bij het editieproject The Mondrian Papers (https://mondrianpapers.org/), waarvoor een proof-of-concept digitale editie wordt opgeleverd. Je werkt ook nauw samen met de afdeling Digitale Infrastructuur van het KNAW Humanities Cluster, die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en beheren van, vaak innovatieve, software voor wetenschappelijk onderzoek.

Je zoekt contact met onderzoekers uit verschillende afdelingen van het Huygens Instituut, om het modelleren van templates voor andere bronnenedities in TEI XML voor te bereiden. Idealiter heb je ervaring met wetenschappelijke (digitale) edities en/of een (cultuur)historische belangstelling. De werkzaamheden zijn zowel zelfstandig als in teamverband, en worden aangestuurd door een onderzoeker van de onderzoeksgroep Innovating Digital Editions van het Huygens Instituut. Het project start idealiter op 1 september 2022, en heeft een looptijd van 2 jaar. Het project biedt goede vooruitzichten op een vaste aanstelling.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Wat vragen wij?

Kennis, vaardigheden en ervaring:
  • Een afgeronde opleiding en/of relevante werkervaring in Software Development in Digital Humanities, bij voorkeur in een XML omgeving;
  • Ervaring met het modelleren van geesteswetenschappelijke data;
  • Kennis van en affiniteit met Open Access en de FAIR principes voor open wetenschap;
  • Het vermogen om analytisch en probleemoplossend te kunnen denken;
  • Goede communicatieve vaardigheden;
  • Goed kunnen samenwerken en werken in teamverband.
Het strekt tot aanbeveling wanneer je:
  • Ervaring hebt met de TEI standaard;
  • Beschikt over goede organisatorische vaardigheden;
  • Een zorgvuldige, secure en zelfstandige werkwijze hebt;
  • Ervaring hebt in front-end development;
  • Goed kunt omgaan met projectdeadlines;
Affiniteit en/of onderzoekservaring hebt met historische en cultuurhistorische onderwerpen (zoals historische brievenedities, handschriften; digital scholarly editing; etc).

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal €2.960,- en maximaal €4.670,- op basis van schaal 10 en minimaal €3.974,- en maximaal 5.439,- bruto per maand op basis van schaal 11 bij een full time dienstverband (cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP. De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden. Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

Huygens Insituut

Over het HuC

Het KNAW Humanities Cluster staat voor innovatief en interdisciplinair onderzoek in de geesteswetenschappen en erfgoedwereld. Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. In deze instituten verrichten we baanbrekend en excellent geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) met toepassing van vernieuwende methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt. Het bedrijfsbureau van het KNAW Humanities Cluster heeft de bedrijfsvoering ondergebracht in een centraal bedrijfsbureau en ondersteunt deze drie instituten, alsmede het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in hun bedrijfsvoering. Het HuC beschikt over een gezamenlijke afdeling Digitale Infrastructuur, een Digital Humanities Lab en NLLab.

Specificaties

  • IT
  • Techniek
  • 28—38 uur per week
  • Universitair
  • 1016

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Oudezijds Achterburgwal 185, 1012DK, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you