Promovendus wendbaarheid en weerbaarheid van de politieorganisatie

Promovendus wendbaarheid en weerbaarheid van de politieorganisatie

Geplaatst Deadline Locatie
25 aug 9 sep Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 9 sep 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb jij affiniteit met het uitvoeren van etnografisch onderzoek naar organisatiedynamiek? Heb je interesse in de uitdagingen waar de politie voor staat in hun alledaagse werk? Wil je bijdragen aan wetenschappelijke kennis van organisatieveranderingen e...

Functieomschrijving

Voor het onderzoek is een eerste voorstel op hoofdlijnen uitgewerkt. Jij gaat samen met het team van begeleiders vanuit dit idee een concreet onderzoeksvoorstel en aanpak uitwerken. Onderdeel van deze ontwikkelfase is ook om samen met de begeleiders te verkennen bij welke eenheid/eenheden van de politie het onderzoek zal worden uitgevoerd.

Omschrijving van het onderzoek
De nieuwe generatie politiemedewerkers: beleid en praktijk in een organisatie onder druk
De politie staat voor grote verandervraagstukken. Ontwikkelingen in de wereld hebben grote impact op de politie. Denk hierbij aan technologische vernieuwing, veranderingen in (samen)werken en een grote uitstroom van een generatie politiemedewerkers die met pensioen gaat, maar ook aan maatschappelijk ongenoegen als gevolg van bijvoorbeeld de opkomst van 'black lives matter' en de corona-aanpak die resoneren in de organisatie. Om met deze ontwikkelingen om te gaan wordt binnen de politieorganisatie gekeken naar andere manieren van werken. Zo wil men nieuwe politiemedewerkers anders opleiden (PO21) om de grote instroom nieuwe medewerkers versneld operationeel inzetbaar te krijgen en medewerkers met andere profielen in de organisatie te laten instromen om daarmee de wendbaarheid van de organisatie te vergroten.

Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de manier waarop veranderingen in de opleiding van politiemedewerkers kunnen bijdragen aan de alledaagse werkpraktijk van de politie. Het onderzoek richt zich op de impact van politie-specifieke culturele patronen en nieuwe veranderdynamiek op verschillende niveaus (van beleid tot operationeel) , op nieuwe medewerkers binnen de opleiding en bij de start in een nieuw team. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe verwachtingen van leidinggevenden en gedrag en gedragsnormen in teams invloed heeft op nieuwe medewerkers, en welke spanningsvelden dit creëert tussen verschillende generaties politiemedewerkers en tussen hiërarchische lagen. Wat is er nodig om leidinggevenden en hun teams in staat te stellen de gewenste veranderingen te omarmen en tegelijkertijd de nieuwe medewerkers te integreren in hun team op een wijze die bijdraagt aan duurzame (operationele) inzetbaarheid? En wat betekent dit voor de nieuwe medewerkers die instromen; bereidt de opleiding hen voldoende voor op de operationele inzet en zijn ze voldoende wendbaar en weerbaar hierin? Hoe worden nieuwe politiemedewerkers onderdeel van de organisatie en waar lopen ze tegenaan in de alledaagse werkpraktijk?

In dit onderzoek zal gebruik worden gemaakt van etnografische methoden om de effecten van de verandering in opleiding op nieuwe medewerkers, teams en leidinggevenden in kaart te brengen. De uitdaging zal zijn om de situatie 'van binnenuit' te beschrijven en begrijpen.

Jouw taken
  • Verzamelen en kritisch analyseren van academische literatuur (in het Nederlands en Engels)
  • Volgen van (methodologische en inhoudelijke) cursussen ten behoeven van het onderzoek
  • Uitvoeren van etnografisch onderzoek binnen de politie (interviews, (participerende) observatie, documentenanalyse, 'shadowing')
  • Contacten leggen en onderhouden binnen de betrokken organisaties en het academisch veld
  • Analyseren van de data
  • Schrijven van artikelen voor internationale peer-reviewed tijdschriften en een academisch proefschrift dat is opgebouwd uit die artikelen
  • Schriftelijk rapporteren en mondeling presenteren van de bevindingen aan de betrokken organisaties

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • Een afgeronde Masteropleiding in een sociaal wetenschappelijk veld dat relevant is voor het onderzoek
  • Praktische ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden, in het bijzonder etnografische methoden (aantoonbare ervaring met veldwerk)
  • Affiniteit met organisatieculturele en veranderingsvraagstukken
  • Ervaring in het veiligheidsdomein (politie) is een pré
  • Sensitiviteit en samenwerkingsvermogen binnen complexe organisatie- en sociale contexten
  • Goede onderzoeksvaardigheden, academische schrijfvaardigheden en presentatievaardigheden
  • Vloeiend Nederlandse taalvaardigheid

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.541 (PhD) oplopend tot €3.247 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De beoogde startdatum van het contract is 15 oktober 2022. De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • goede en voordelige sportfaciliteiten
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
  • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Sociale Wetenschappen
De Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) kijkt vanuit meer dan één perspectief naar de grote sociale problemen van deze tijd. Van pesten op school tot hoe om te gaan met transnationale immigratie, van de opkomst van populistische politici tot het vormgeven van een zelfredzame samenleving. FSW combineert / alleen aan de VU vind je alle disciplines die nodig zijn om deze 'wicked problems' te kunnen begrijpen: naast klassieke disciplines als sociologie, antropologie en politicologie ook nieuwe sociale wetenschappen als communicatiewetenschap en bestuurs- en organisatiewetenschap. In ons onderwijs en onderzoek nemen wij geen genoegen met makkelijke antwoorden. Onze wetenschappers en studenten zijn kritische denkers en doeners die samen verrassende oplossingen ontwikkelen.

Werken bij Sociale Wetenschappen is samenwerken met collega's uit verschillende disciplines in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat en een excellente onderzoeksomgeving. De faculteit telt ongeveer 2.500 studenten en er werken meer dan 500 medewerkers.

Afdeling Organisatiewetenschappen
Onderwijs en onderzoek binnen de afdeling wordt gedaan door multidisciplinaire teams van organisatiewetenschappers. Zij bieden een stimulerende en ondersteunende werkomgeving voor nieuwe krachten.

Het onderwijs bij de afdeling Organisatiewetenschappen is georganiseerd in drie verschillende programma's. Een bacheloropleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap (B&O) en twee masteropleidingen: Cultuur, Organisatie en Management (COM, een Engelstalige opleiding) en Beleid, Communicatie en Organisatie (BCO, een Nederlandstalige opleiding).

Onderzoek in de afdeling is georganiseerd in het OPOS Research Program (Organization and Processes of Organizing in Society) en bestudeert organiseerprocessen en werkpraktijken in hun organisationele en maatschappelijke context. De missie van OPOS is om het begrip van organisatieprocessen te bevorderen door organisaties als onderling afhankelijke systemen te beschouwen. Onderlinge afhankelijkheid speelt een belangrijke rol in zowel interne organisatieprocessen (samenwerking en conflict tussen collega's op microniveau en tussen teams en afdelingen op mesoniveau) als externe organisatieprocessen (hoe organisaties zich verhouden tot andere partijen in hun omgeving op macroniveau).

Standplaats
Je komt in dienst bij de Vrije Universiteit Amsterdam, maar hebt ook de mogelijkheid om regelmatig op locatie van TNO (Den Haag) of de politieacademie (Apeldoorn) te werken, bijvoorbeeld om samen te werken met andere promovendi of onderzoekers die met aanpalende onderzoeken bezig zijn.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €2541—€3247 per maand
  • Universitair
  • 12344

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you