Senior Onderzoeker Expertisecentrum restitutie - NIOD

Senior Onderzoeker Expertisecentrum restitutie - NIOD

Geplaatst Deadline Locatie
18 okt 6 nov Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 6 nov 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het Expertisecentrum Restitutie (ECR) maakt onderdeel uit van het NIOD en verricht in opdracht onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar bezitsverlies van cultuurgoederen ten gevolge van het naziregime en naar restitutie. Dit werkterrein is recentelijk uitgebreid naar de restitutie van kunst en objecten verworven in koloniale situaties. Daarnaast doet het ECR fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar roof en bezitsverlies. Met het wetenschappelijke onderzoek draagt het ECR bij aan kennisontwikkeling over roof, restitutie en herkomstonderzoek, en zo ook aan capaciteitsopbouw voor de museale sector. Om deze rol verder vorm te geven is het NIOD op zoek naar een:

Senior onderzoeker op het werkterrein van roof en restitutie van cultuurgoederen

Functie-profiel:

Van de onderzoeker wordt verwacht dat hij/zij
 • een belangrijke rol speelt bij het formuleren van een samenhangend onderzoeksprogramma op het gebied van roof en bezitsverlies tijdens of als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en in koloniale situaties;
 • zich inzet voor de ontwikkeling van onderzoeksprojecten die de samenhang van de verschillende onderzoeksterreinen, zoals Holocaust- en Genodicestudies en transitional justice, binnen het NIOD versterken;
 • ervaring heeft met het samenwerken met verschillende partijen ongeacht uiteenlopende belangen;
 • beschikt over ruime ervaring met het managen van onderzoeksprojecten in een complexe omgeving, zo ook met de begeleiding van junior onderzoekers.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Functie-eisen:

Om deze functie uit kunnen voeren vragen wij:
 • een voltooid proefschrift over een onderwerp in relatie tot de functie;
 • jouw aangetoonde expertise in en heldere visie op de problematiek rond (koloniale) restitutiekwesties;
 • bekendheid met en ervaring in relevante netwerken in binnen- en buitenland
 • ondernemende instelling, overtuigingskracht en gevoel voor maatschappelijk-politieke discussies;
 • ervaring met administratieve en managementtaken in een wetenschappelijke omgeving;
 • aantoonbare affiniteit met de wetenschappelijke context waarbinnen het NIOD opereert.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Aanstelling

De aanstelling is voor de duur van 1 jaar met uitzicht op verlenging. Meer informatie over de positie kan ingewonnen worden bij Hinke Piersma (klik op de naam t/b/v het email adres).

Reageren op de vacature kan door middel van de sollicitatieknop op deze pagina, wij zien graag een korte motivatie brief en een volledig CV (niet langer dan 2 pagina's).

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal [[salarisMin]] en maximaal [[salarisMax]] bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal [[ufoSchaal]] cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

NIOD

Over het NIOD
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werd op 8 mei 1945 opgericht om met onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld. Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.

Naast wetenschappelijk onderzoek stelt het NIOD zijn collecties open voor zowel professionals als particulieren. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 75 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het team Communicatie en Voorlichting is verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie en publieksactiviteiten, woordvoering, en het beheer van de online en sociale media van het NIOD.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • €4814—€6181 per maand
 • Gepromoveerd
 • 1201

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Herengracht 380, 1016CJ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you