Curator Gewascollecties en Erfgoedzaden

Curator Gewascollecties en Erfgoedzaden

Geplaatst Deadline Locatie
10 jan 29 jan Wageningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 jan 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wil jij je inzetten voor het behoud van de genetische diversiteit van onze voedselgewassen? Vind je het een mooi vooruitzicht om in een hecht en gemotiveerd team, in samenwerking met collega's in het binnen- en buitenland, hieraan een bijdrage te leveren? Dan hebben we voor jou een interessante functie als curator gewas-collecties en erfgoedzaden bij het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen Plant Research.

WAT GA JE DOEN?

Als onze nieuwe curator ga je je bezig houden met twee belangrijke taken.
 • Je wordt verantwoordelijk voor het beheer van de collecties van (wilde) aardappel en andere knol/wortel gewassen;
 • Je zult een belangrijke rol spelen in het opsporen, binnen halen, beschikbaar maken en promoten van Nederlandse oude rassen van voedselgewassen.
Aardappel is één van de belangrijke gewassen van de CGN collectie en bestaat uit ca. 1500 wilde populaties, geconserveerd als zaad. Deze populaties moeten in stand gehouden worden, fytosanitair worden getest, genetisch en fenotypisch worden beschreven, en beschikbaar worden gesteld aan gebruikers uit binnen- en buitenland. Ook komen een aantal kleinere, nieuw op te bouwen, knol- en wortelgewassen onder je verantwoordelijkheid.

Daarnaast is er de uitdagende taak om Nederlands bio-cultureel erfgoed in de vorm van oude rassen van voedselgewassen op te sporen, naar het CGN te halen, te vermeerderen, te documenteren en onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Dat betekent dat je je ook bezig zult houden met communicatie en educatie over het Nederlandse bio-culturele erfgoed. In samenwerking met NGO's, zoals de Oerakker, weten we inmiddels over welke rassen we het hebben en is een deel beschikbaar gemaakt. Maar er is ook nog veel te doen!

Wat groeit er nog in volkstuintjes dat we voor verdwijning moeten behoeden, en hoe kunnen we zorgen dat meer mensen hierover weten, oude rassen gaan verbouwen en eten?

Het team
Je komt samen te werken in een team van ca. 14 collega's bij de genenbank, waaronder een aantal collega-curatoren. Je werkt ook samen met externe collega's zoals veredelaars, onderzoekers en curatoren van genenbanken elders in de wereld, en uiteraard met enthousiaste betrokkenen bij het bio-cultureel erfgoed in Nederland.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

 • Minimaal HBO niveau in de plantenwetenschappen
 • Kennis van genetica en plantenveredeling
 • Motivatie om je breed en blijvend te ontwikkelen
 • Goede communicatieve vaardigheden, een 'team-player'
 • Proactieve houding en bereidheid verantwoordelijkheid te nemen
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
In onze internationale werkomgeving wordt steeds meer in het Engels gecommuniceerd. Voor deze functie gaat het om�taalniveau� B2. Heb je dit niveau nog niet, dan helpen wij je vanzelfsprekend en kun je terecht bij ons taalcentrum�Wageningen in'to Language

Je ziet dat er voldoende uitdagingen voor jou liggen. Deze uitdagingen kunnen ook als ontwikkelmogelijkheden gezien worden. Mocht jij dus nog niet het track-record hebben dat in de vacature wordt gevraagd, maar wél solide werkervaring hebben, dan willen we jou ook graag uitnodigen om te solliciteren.

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research.�Highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken, maximaal 40 uur per week, extra compensatie uren op te bouwen;
 • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
 • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een aantrekkelijk tarief, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 4%;
 • uitstekende pensioenregeling via ABP.
Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform salaris van minimaal € 3.024,-tot maximaal € 4.317,- bij een volledige werkweek van 36 uur conform CAO Wageningen Research (schaal 9).
In eerste instantie ontvang je een jaarcontract, welke bij wederzijds enthousiasme omgezet zal worden naar een contract voor onbepaalde tijd.

Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Werkgever

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research
De missie van Wageningen University & Research is 'To explore the potential of nature to improve the quality of life'. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 7.200 medewerkers (6.400 fte) en 13.200 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

Algemene informatie over PSG-CGN is hier te vinden of kijk naar dit YouTube filmpje

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Landbouw
 • max. 36 uur per week
 • HBO
 • P1139180-1

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you