Disease syndemics in sub-Saharan Africa

Disease syndemics in sub-Saharan Africa

Published Deadline Location
23 Jan tomorrow Amsterdam
Ben je geïnteresseerd in de interactie tussen verschillende ziekten? Ben je enthousiast over ziekte-epidemiologie in Zuidelijk Afrika? Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voor het project Disease syndemics in Sub-Sharan Africa zoeke...

Job description

Zuidelijk Afrika kent een dubbele ziektelast met een hoge prevalentie van infectieziekten en een snel toenemende incidentie van chronische ziekten (NCD's). Het gelijktijdig voorkomen van meerdere ziekten kan leiden tot een syndemic, wat wordt gedefinieerd als een "synergetische interactie tussen ziekten gevormd door structurele factoren (sociaal-culturele, economische, ecologische, geografische) die leiden tot toegenomen morbiditeit en mortaliteit". Helaas wordt de impact van deze structurele factoren op ziekte-ziekte-interacties vaak niet onderkend, aangezien ziektebestrijdingsprogramma's nog steeds voornamelijk gebruik maken van verticale/ziekte-specifieke benaderingen. Dit belemmert een goede syndemic respons, wat leidt tot onvoldoende vermindering van de ziektelast en verbetering van klinische uitkomsten van de betrokken ziekten.

Het gelijktijdig voorkomen van ziekten komt veel voor in landen ten zuiden van de Sahara en ontwikkelt zich vaak rond hiv-infectie. Het gelijktijdig voorkomen van hiv en tuberculose (tbc) is wijdverbreid, terwijl hiv steeds vaker samen voorkomt met chronische aandoeningen zoals diabetes en hypertensie. In geen van beide situaties is er echter een duidelijke strategie om de structurele factoren te identificeren die de mogelijke synergetische effecten tussen de ziekten veroorzaken. Bovendien zouden er overlappende structurele factoren van een hiv-tbc- en een hiv-ncd syndemic aanwezig kunnen zijn, wat een grote invloed kan hebben op de inzet van interventies in ziektebestrijdingsprogramma's.

Het PhD-project bestudeert twee mogelijke syndemics rond hiv in Zuidelijk Afrika. De eerste syndemic betreft hiv en tuberculose, waarvoor de gegevens afkomstig zijn van meerdere nationale tuberculoseprevalentie surveys die de afgelopen tien jaar zijn gehouden. De tweede syndemic betreft hiv, hypertensie en diabetes, waarvoor gegevens beschikbaar zijn van een nationaal-breed onderzoek in Eswatini. Voor beide situaties zullen de structurele factoren die de syndemic drijven worden geïdentificeerd en beschreven. Deze structurele factoren worden tussen de twee syndemics vergeleken om potentiële overlap te identificeren. Een belangrijk deel van het project betreft de methodologische benadering om syndemics te analyseren, aangezien er een voortdurend debat gaande is over hoe structurele factoren moeten worden gerepresenteerd in statistische modellen die een syndemic beschrijven.

Jouw taken

Je belangrijkste werkzaamheden in dit PhD-project zijn:
 • coördineren en uitvoeren van de onderzoeksactiviteiten
 • wetenschappelijke artikelen in het Engels schrijven voor internationale peer-reviewed tijdschriften
 • een geschikte disseminatiestrategie ontwikkelen voor professionals en het lekenpubliek
 • onderhouden van een goede communicatie tussen alle projectpartners
 • bijdragen aan onderwijsactiviteiten van de afdeling Gezondheidswetenschappen

Specifications

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Requirements

 • je hebt een Master diploma in Epidemiologie, Gezondheidswetenschappen, Sociale Wetenschappen, Infectieziekten, of een andere relevante vakgebied
 • je hebt een C-1 vaardigheid in het Engels
 • je hebt relevante ervaring met kwantitatieve data-analysetechnieken, die je bereid bent uit te breiden
 • je hebt affiniteit met het verkennen van sociale determinanten van gezondheid
 • je beschikt over goede communicatieve en organisatorische vaardigheden
 • je hebt een goed intercultureel bewustzijn
 • je bent in staat om in diverse onderzoeksteams te werken

Conditions of employment

Fixed-term contract: 1 year.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.541 (PhD) oplopend tot €3.247 (PhD) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • goede en voordelige sportfaciliteiten
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Employer

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Bètawetenschappen
De Faculteit der Bètawetenschappen inspireert wetenschappers en studenten om duurzame oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot geneesmiddelen en van molecuul tot de maan: ons onderwijs en onderzoek beslaan de volle breedte van de bètawetenschappen. Nationaal en internationaal delen wij kennis en ervaring met vooraanstaande wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven.

Werken bij Bètawetenschappen is samenwerken met studenten, promovendi en wetenschappers met focus op hun vak én een brede blik op de wereld. De faculteit telt ongeveer 11.000 studenten en er werken ruim 1.250 medewerkers.

Over de afdeling

Je werkt bij de afdeling Gezondheidswetenschappen. Deze afdeling herbergt een divers team van onderzoekers en docenten, wat zorgt voor een professionele en opwindende werkomgeving. Je werkt samen met onderzoekers buiten de afdeling, zowel nationaal als internationaal. De werkomgeving biedt volop kansen voor persoonlijke en professionele groei.

Additional information

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 03-02-2023. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 13 februari 2023. Indien mogelijk vragen wij je hier rekening mee te houden.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam:
Functie: Associate Professor
Telefoonnummer: 020-598 1850
E-mail: f.c.m.vanleth@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specifications

 • PhD
 • Health
 • max. 38 hours per week
 • €2541—€3247 per month
 • University graduate
 • 13564

Employer

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Learn more about this employer

Location

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

View on Google Maps

Interesting for you

X

Apply for this job

Apply for this job

This application process is managed by the employer (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Please contact the employer for questions regarding your application.

Thank you for applying

Please contact the employer for questions regarding your application.

Tip: save this job as favorite in your AcademicTransfer account. This gives you an immediate overview and makes it easy to find the job later on. No account yet? Create it now and take advantage of other useful functionalities too!

Application procedure

Application procedure

Make sure to apply no later than 3 Feb 2023 23:58 (Europe/Amsterdam).