Promovendus Verzekeraars en slavernij: Assurantie Compagnie van 1771- IISG

Promovendus Verzekeraars en slavernij: Assurantie Compagnie van 1771- IISG

Geplaatst Deadline Locatie
26 jan 21 feb Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 21 feb 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. In deze instituten verrichten we baanbrekend en excellent geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) met toepassing van vernieuwende methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt.

Samen delen zij één bedrijfsbureau.

Voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis zijn wij op zoek naar een

Promovendus

(38 uur)

Algemene beschrijving

Naar de rol van verzekeraars in de wereldwijde Nederlandse betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij is nog weinig onderzoek verricht. Dit onderzoek richt zich op de slavernijbetrokkenheid van de in Amsterdam gevestigde Assurantie Compagnie van 1771 en haar firmanten. Het onderzoekt op welke wijze en in welke mate de Assurantie Compagnie van 1771 betrokken was bij slavenhandel en slavernij, en welke gevolgen deze betrokkenheid had voor de Compagnie, firmanten en slaafgemaakten.

Van het resulterende proefschrift wordt verwacht dat het aandacht besteedt aan de volgende componenten:
 • De omvang en het gewicht van de slavernij-gerelateerde activiteiten;
 • De praktische organisatie van de betrokkenheid bij de slavernij;
 • De verhouding tussen de slavernij-gerelateerde activiteiten van de Assurantie Compagnie van 1771 en van andere spelers binnen de verzekeringssector in de achttiende en negentiende eeuw;
 • De gevolgen van de activiteiten van de Assurantie Compagnie van 1771 en individuele firmanten voor de levens van slaafgemaakten;
 • De rol van morele en politieke standpunten in de slavernijbetrokkenheid van de Assurantie Compagnie van 1771;
 • Mogelijke raakpunten tussen de slavernijbetrokkenheid en betrokkenheid bij andere vormen van koloniale gedwongen arbeid in de periode van afschaffing.
Het onderzoek zal plaatsvinden onder begeleiding van prof. dr. Pepijn Brandon en dr. Sabine Go.

Aanstelling:

De aanstelling bij de KNAW ten behoeve van het IISG betreft een dienstverband voor de periode van 1 jaar met uitzicht op een verlenging met 3 jaar. Startdatum zo spoedig mogelijk.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Functie-eisen:
 • een reeds voltooide onderzoeksmaster of master in geschiedenis of een andere voor dit onderzoek relevante discipline;
 • aantoonbare affiniteit met het (Nederlandse) slavernijverleden;
 • aantoonbare ervaring met het werken met kwantitatieve bronnen;
 • uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands en het Engels.
Bij gelijke bekwaamheid gaat de voorkeur uit naar een kandidaat met persoonlijke binding met één van de gebieden waar Nederland als koloniale macht betrokken was bij de slavernij.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal [[salarisMin]] en maximaal [[salarisMax]] bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal [[ufoSchaal]] cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

IISG

Over het IISG
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

 • Promotiestudent
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • €2541—€3247 per maand
 • Universitair
 • 1392

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Cruquiusweg 31, 1019AT, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you