Registrator Museale Collecties

Registrator Museale Collecties

Geplaatst Deadline Locatie
16 mrt 2 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De sectoren Kennis & Collecties van het Allard Pierson en Acquisitie & Metadatadiensten van de Bibliotheek UvA/HvA zoeken een enthousiaste en gemotiveerde registrator museale collecties voor 32 uur per week.

In het Allard Pierson worden de collecties van de Universiteit van Amsterdam gedeeld met het publiek en de wetenschap. De verscheidenheid aan collecties van Allard Pierson is te groot om op te noemen. Samen beslaan ze bijna elk denkbaar onderwerp en behoren ze tot de mondiale top. Allard Pierson organiseert tentoonstellingen en faciliteert onderzoek en onderwijs op basis van de collecties. Hierbij is het waarborgen van de kwaliteit van de collectiedata van groot belang. We zijn bij de Bibliotheek UvA/HvA een project verbetering registratie en ontsluiting museale collecties (ROMC) gestart waarbij we zowel metadata uit oude registraties overhevelen naar nieuwe registraties als nieuwe registraties aanmaken. Het gaat hierbij onder andere om de volgende collecties; archeologie, universiteitsgeschiedenis de computercollectie en kunst. We maken hiervoor gebruik van de Museumnorm SPECTRUM en geldende internationale metadatastandaarden. Voor het uitvoeren van deze taak zoeken we een registrator museale collecties.

Deze functie valt formeel onder de sector Acquisitie & Metadatadiensten (A&M) van de Bibliotheek UvA/HvA, je werkt ook voor de sector Kennis & Collecties (K&C) in het Allard Pierson. Je zal de helft van de tijd bij A&M en de andere helft fysiek bij K&C je werkplek hebben.

Wat ga je doen

Het doel van deze tijdelijke functie is om een goed bruikbaar contentmodel in gebruik te nemen. Daaronder valt het controleren, toevoegen en aanvullen van beschrijvende metadata/collectiedocumentatie aan het record met de basisregistratie in het collectiesysteem. Hiervoor maak je gebruik van de minimale set registratievelden uit de SPECTRUM norm. Hoe deze velden worden ingevuld (inbegrepen gebruik van ontologiën en standaardcoderingen als Dublin Core) en of nog andere informatie wordt ingevoerd (zoals verwijzingen naar tentoonstellingen, vindplaatsen, collecties, bruikleenverkeer, restauraties etc.) werk je, samen met collega's, uit in een handleiding collectieregistratie.

Jij bewaakt hierin de datakwaliteit, voert zelf metadata in in de gebruikte systemen en denkt na over hoe de data verbeterd en verrijkt kan worden. Het opstellen, beheren en onderhouden van handleidingen en werkprocessen behoort ook tot jouw taken. Je werkt hierbij nauw samen met metadataspecialisten van A&M, collectiespecialisten/conservatoren van K&C, medewerkers van de sector Behoud en Beheer (B&B) en een projectleider van de Bibliotheek UvA/HvA. Je volgt de relevante ontwikkelingen, nationaal en internationaal, op het gebied van metadata, datakwaliteit (waaronder inclusief taalgebruik) en Linked Open Data en vertaalt deze naar je werkpraktijk. Jouw werkzaamheden stimuleren de samenwerking tussen de sectoren op het gebied van systemen en processen. Je bent daarom in staat om over grenzen heen te kijken en de verbinding te zoeken tussen verschillende zienswijzen en expertises. Je draagt je opgedane kennis ook actief over aan collega's van A&M, K&C en B&B.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Voor deze functie zoeken we iemand met:
 • een hbo-/wo-opleiding op het gebied van informatiemanagement of cultureel erfgoed;
 • ervaring met dataverrijking, trefwoorden toekenning en tools daarvoor;
 • gedegen kennis op het gebied van standaarden (Dublin Core, Marc21, SPECTRUM);
 • ervaring met collectiebeheersystemen; bij voorkeur Adlib/Axiell;
 • ervaring met het werken met (museale) collecties;
 • gedegen analytische vaardigheden;
 • een procesmatige en nauwgezette werkstijl.
Kennis van Cataloging Cultural Object (CCO) en van collectie- en objectregistratie zijn een pre.

Ook wordt het zeer gewaardeerd als je deelneemt aan de bhv-organisatie, in het bezit bent van een BHV diploma of bereid bent om dit op korte termijn te halen.

Onze kernwaarden (open, professioneel, vooruitstrevend) en kerncompetenties (klantgericht, samenwerken, leervermogen) zijn het fundament onder onze dienstverlening. Daarnaast beschik je voor deze functie over de volgende competenties:
 • verbindende kwaliteiten;
 • flexibiliteit;
 • nauwkeurigheid.
We vinden het belangrijker dat je in staat bent om je de standaarden en normen waarmee we werken snel eigen te maken en correct toe te passen dan dat je deze normen al (volledig) beheerst, schroom daarom niet om toch te solliciteren als je niet aan alle eisen voldoet.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een dienstverband van 32 uur per week voor de periode van een jaar met een proeftijd van twee maanden. Bij een positieve beoordeling van het functioneren is er de mogelijkheid tot verlenging van nog een jaar.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €3.098 tot €4.257 bruto per maand op basis van een volledige werkweek van 38 uur. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8.3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteitenis van toepassing.

Bij het Allard Pierson wordt bij indiensttreding gevraagd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Naast het salaris en de gezellige en flexibele werkomgeving bieden we een gevarieerd pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld:
 • 232 verlofuren per jaar (bij een 38-urige werkweek) en extra vakantiedagen tussen Kerst en de jaarwisseling;
 • een breed cursusaanbod dat je kosteloos kunt volgen, bijvoorbeeld op het gebied van tijdsmanagement of Engels en een online cursusplatform met meer dan 100 verschillende cursussen;
 • 7 weken geboorteverlof (voor partners) met 100% salarisbehoud;
 • gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof;
 • een pensioen bij ABP, waar de UvA voor twee derde aan bijdraagt.
Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Werkgever

Universiteitsbibliotheek

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 42.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

Over de Bibliotheek UvA en HvA

De Bibliotheek is een inspirerende en gastvrije studie-, onderzoeks- en ontmoetingsplek voor studenten, onderzoekers en docenten, off- en online. Wij ondersteunen onderwijs en onderzoek voor de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdamen geven onze gebruikers hulp op maat om in het uitgebreide aanbod van informatie de juiste bronnen te vinden voor toepassing in onderwijs en onderzoek. Het Allard Pierson, als onderdeel van de Bibliotheek, beheert de erfgoedcollecties van de UvA en stelt deze collecties beschikbaar voor onderwijs en onderzoek, en presenteert ze aan een breder publiek.

Wij brengen 'kennis verder' en helpen de kwaliteit van het hoger onderwijs in Amsterdam te verbeteren en dragen zo bij aan het studiesucces van onze studenten.

Hier kun je meer lezen over werken bij de Bibliotheek.

Specificaties

 • Ondersteunend personeel (secretarieel, administratief, facilitair)
 • max. 38 uur per week
 • €3098—€4257 per maand
 • HBO+
 • 11359

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Singel425, 1012WP, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you