Hoogleraar Sociaalwetenschappelijke bestudering van het Recht

Hoogleraar Sociaalwetenschappelijke bestudering van het Recht

Geplaatst Deadline Locatie
20 mrt 17 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 17 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heeft u veel ervaring met empirisch en multidisciplinair onderzoek naar het recht en bent u een inspirerende docent? Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

De leerstoelhouder behartigt onderzoek en onderwijs op het gebied van de sociaal-wetenschappelijke bestudering van het recht, waaronder onderzoek en onderwijs gericht op wetsevaluatie, rechtspleging, de juridische beroepen en de sociale werking van het recht. Bij de sociale werking van het recht gaat het niet enkel om de vraag of wetgeving in instrumentele zin effectief is. Meer algemeen staat de vraag centraal naar betekenis en de rol van het recht in de hedendaagse samenleving. Hoe functioneert het recht daadwerkelijk in de praktijk?

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

De kandidaat (v/m):
 • is gepromoveerd op het terrein van de thematiek van de leerstoel, en zowel juridisch als empirisch-methodologisch geschoold
 • beschikt over een brede kennis en internationale ervaring en een nationaal en internationaal netwerk op het themagebied van de leerstoel
 • beschikt over zeer goede onderzoekskwaliteiten, zoals onder meer blijkt uit internationale publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften
 • heeft externe onderzoeksfinanciering verworven en/of kansrijke pogingen daartoe gedaan
 • is in staat goed en inspirerend onderwijs te kunnen verzorgen, onder meer blijkend uit goede onderwijsevaluaties.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 18 maanden.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal € 6.099 (H2) en maximaal € 8.881 (H2) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Hoogleraar 2 en staat open voor 0,4 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 18 maanden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • collectiviteitskortingen op ziekte- en autoverzekering
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden
 • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
 • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken.

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgt bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

Werken bij de faculteit Rechtsgeleerdheid is werken in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega's draag je in een goede onderlinge werksfeer bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De faculteit telt ruim 300 medewerkers en 4.500 studenten.

Afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis
De afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis draagt bij aan de filosofische en historische reflectie in onderwijs en onderzoek. De rechtswetenschap gaat immers verder dan alleen de bestudering van het geldende recht. Voor de academische vorming van de jurist is inzicht in de historische wortels en filosofische grondslagen van het recht dan ook onmisbaar.

Specificaties

 • Hoogleraar
 • max. 15.2 uur per week
 • €6099—€8881 per maand
 • Gepromoveerd
 • 14859

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you