Onderzoeker CAO / Cijferanalist

Onderzoeker CAO / Cijferanalist

Geplaatst Deadline Locatie
20 mrt 8 apr Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 8 apr 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Lever jij graag een bijdrage aan het verbinden van de wetenschappelijke en beleidsmatige wereld? Lees dan verder.

Functieomschrijving

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Wij willen beleid maken dat voor iedereen werkt. Zo verricht de afdeling Cao-onderzoek en Beleidsinformatie monitoringsonderzoeken naar de effecten van SZW-beleid in cao’s. Als cijferanalist en beleidsonderzoeker speel jij een belangrijke rol binnen deze onderzoeksactiviteiten.

Je zorgt voor het succesvol verlopen van het monitoringsonderzoek en onderhoudt een uitstekende relatie met je opdrachtgever van de beleidsdirectie. Dit vraagt om regelmatig overleg over het onderzoeksplan en het verloop van het onderzoek. Je gaat je vooral bezighouden met de ontwikkeling van de CAO-lonen door de cijfers vast te leggen in verschillende digitale systemen en door trendanalyse.

Daarnaast ben je ook betrokken bij kwalitatief onderzoek. Ons team onderzoekt bijvoorbeeld de effecten van de flexibele arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid op de cao-afspraken. En we kijken naar afspraken over bijvoorbeeld arbeid en zorg, leren en ontwikkelen, vervroegde uittreding, en de effecten van de COVID-19-pandemie. Als onderzoeker zet jij je tanden in enkele van deze onderwerpen.

Je stelt in samenspraak met de beleidsdirectie een onderzoeksplan op met afgebakende onderzoeksvragen dat antwoord geeft op de kennisvraag van beleid. Vervolgens verzamel je alle data en weet je deze te analyseren. Meestal gaat het om cao-onderzoek, maar als het nodig is analyseer je ook andere documenten, zoals sociale plannen en financiële jaarverslagen van sociale fondsen. Je presenteert de onderzoeksresultaten op een visueel aantrekkelijke, overzichtelijke en toegankelijke manier aan je opdrachtgever en weet deze over te dragen naar onze beleidscollega’s. We kunnen jouw expertise ook inzetten voor andere SZW-directies of projecten. Tot slot waarderen wij een collega die positief kritisch kijkt naar ons werk, zoekt naar verbetering en openstaat voor innovatie.

Inclusief samenwerken aan een belangrijke missie

Je komt in een organisatie te werken die zich inzet voor een belangrijke missie: eerlijk, gezond en veilig werk, en bestaanszekerheid voor iedereen. Om aan te sluiten bij de behoeften uit de samenleving, streven we naar diversiteit in de samenstelling van onze teams. En naar een cultuur waarin we verschillen zien, waarderen en benutten. Zo vergroten we onze denkkracht, blijven we van elkaar leren en verstevigen we contact met de mensen waarvoor we ons werk doen.

Met welk perspectief en vanuit welke levenservaring verrijk jij onze organisatie? En wat drijft jou om je in te zetten voor Nederland? We zijn benieuwd naar de ervaringen die jij meeneemt in jouw werk.

Specificaties

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-opleiding afgerond, bij voorkeur een research master (sociaal)economische wetenschappen of sociale wetenschappen.
 • Je hebt een goed cijfermatig inzicht en bent resultaatgericht.
 • Je hebt ervaring met zowel kwantitatieve als kwalitatieve methoden en bijbehorende programmatuur, zoals bijvoorbeeld SPSS en MaxQDA.
 • Je hebt bij voorkeur enige ervaring binnen een onderzoeksfunctie.
 • Je hebt interesse in moderne data-visualisatietechnieken om ontwikkelingen op een interactieve manier in kaart te brengen en je kunt helder formuleren.
 • Je hebt een goed analytisch en probleemoplossend vermogen.
 • Je bent communicatief, klantgericht en omgevingsbewust.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 11
 • Salarisomschrijving: Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal € 5343,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek, volgens schaal 11 van de CAO Rijk.
 • Maandsalaris: Min €3.503 – Max. €5.343 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen.

De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Economie; Gedrag en maatschappij
 • 32—36 uur per week
 • €3503—€5343 per maand
 • Universitair
 • AT SZ 20230320

Werkgever

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Parnassusplein 5, 2511 VX, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you