Promovendus Vidi Resisting Enslavement - IISG - Amsterdam

Promovendus Vidi Resisting Enslavement - IISG - Amsterdam

Geplaatst Deadline Locatie
4 mei 25 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 25 jun 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb jij tijdens je master je schrijftalent ontdekt en heb je affiniteit met slavernij geschiedenis? Dan hebben we een mooie aanbieding voor je!

Functieomschrijving

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is voor het project Resisting Enslavement op zoek naar twee promovendi (0,8 tot 1,0 fte).

Het project Resisting Enslavement: A Global Historical Approach to Slavery in the Dutch Atlantic and Asian Empire (1620-1815) onderzoekt vormen van verzet in relatie tot totslaafmaking en slavernij. Het gebruikt getuigenissen en persoonlijke verhalen uit rechtszaken uit het gehele vroegmoderne Nederlandse koloniale rijk in de Indonesische archipel, de Indische en Atlantische Oceaan om te onderzoeken hoe dit verzet van slaafgemaakten impact had op totslaafmaking, slavenhandel en slavernij.

Dit ga je doen

Je werkt binnen het project zelfstandig aan een promotieonderzoek. Daarnaast werk je in teamverband aan gezamenlijke onderdelen van het project, zoals het aanleggen van datasets, het organiseren van bijeenkomsten en publieksverhalen.

Specificaties

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Functie-eisen

Dit breng je mee
 • Je hebt een (onderzoeks)master in geschiedenis of een andere relevant vakgebied;
 • Je hebt affiniteit met de geschiedenis van slavernij, kolonialisme en/of verzet;
 • Je hebt enthousiasme voor onderzoek en schrijven;
 • Het strekt tot de aanbeveling als je ervaring hebt met sociale geschiedenis, het gebruik van rechtszaken, vroegmoderne (koloniale) archieven of andere aspecten van het onderzoek.

Wat bieden wij?

Je komt te werken op de onderzoeksafdeling van het IISG. Binnen de kaders van het project zal je aansluiting vinden bij de onderzoeksschool voor sociaaleconomisch historici (NW Posthumus Instituut) en lopende wetenschappelijke projecten, zoals Exploring Slave Trade in Asia, de Hub Global Labour Conflicts en GLOBALISE.

Dit verwachten we van jou:
 • Een afgeronde onderzoeksmaster of master in geschiedenis, of een andere voor dit onderzoek relevante discipline;
 • Affiniteit met de geschiedenis van slavernij; of met geschiedenis van ‘onderaf’, de geschiedenis van kolonialisme en/of verzet;
 • Ervaring met (bronnen)onderzoek;
 • Goede schrijfvaardigheden;
 • Een actieve en zelfstandige werkhouding.

Het strekt tot de aanbeveling indien je:
 • Beschikt over goede vaardigheid in Nederlands en Engels.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt voor het eerste jaar €2.541,- bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal P cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Het salaris van een promovendus loopt in jaar 2, 3 en 4 op tot €3.247,- (dit zijn vast gestelde bedragen die alleen n.a.v een cao verhoging aangepast kunnen worden). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP. Bij een 0,8fte aanstelling volgt er een 5e jaar. De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden. Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

IISG

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • 30.4—38 uur per week
 • max. €2541 per maand
 • Universitair
 • 1565

Werkgever

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Cruquiusweg 31, 1019AT, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you