Postdoc project Toezicht op organisatienetwerken

Postdoc project Toezicht op organisatienetwerken

Geplaatst Deadline Locatie
22 mei 1 jul Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 jul 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Een Postdoc voor het project Toezicht op organisatienetwerken in de domeinen Onderwijs, Zorg, Sociaal wonen en Veiligheid (EISON)

In het kader van het bovengenoemde onderzoeksproject zoeken wij een postdoc (de totale projectduur is drie jaar) voor d...

Functieomschrijving

Het oplossen van veel maatschappelijke vraagstukken vraagt om samenwerking tussen de betrokken organisaties. Intensieve samenwerking, veelal in organisatienetwerken, is vooral noodzakelijk als complexe vraagstukken - meervoudige maatschappelijke problemen - aan de orde zijn die niet vanuit één kennisdiscipline, domein of beleidssector kunnen worden opgelost. Voorbeelden hiervan zijn maatschappelijke vraagstukken rond passend onderwijs dat in samenwerkingsverbanden van scholen moet worden georganiseerd. Via samenwerking in organisatienetwerken kunnen resultaten worden bereikt die geen van de partners afzonderlijk zou kunnen bereiken. De organisatie-, coördinatie- en governance-instrumenten die ter beschikking staan zijn echter vooral geënt op de klassieke zelfstandig opererende individuele organisatie. Het bestaande toezicht is daarom niet geschikt voor deze organisatienetwerken. Er is dringend behoefte aan kennis over hoe er bijvoorbeeld toezicht gehouden kan worden in en op deze netwerken.

Het onderzoeksproject richt zich– samen met de praktijkpartners – op het ontwikkelen van werkzame innovatieve toezichtarrangementen voor organisatienetwerken. Dit gebeurt via de methode van design- en actie-onderzoek. De kennis uit dit onderzoek wordt daarnaast vertaald in een toolbox voor toezichthouders en in een onderwijsmodule. In het onderzoek werken de Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University, vier rijksinspecties, drie brancheverenigingen van interne toezichthouders en acht organisatienetwerken samen. Deze netwerken bevinden zich in de domeinen onderwijs, zorg, sociaal wonen en veiligheid. Het onderzoek is een van de door NWO gehonoreerde onderzoeksprojecten in het programma ‘Vernieuwing van toezicht’ * https://tinyurl.com/yscrryj8).

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

De Postdoc:
 • is gepromoveerd, bij aanstelling moet ten minste het manuscript door de PhD commissie goedgekeurd zijn;
 • heeft bewezen kennis van en vaardigheden op het gebied van het opzetten en uitvoeren van kwalitatief en (bij voorkeur ook) kwantitatief onderzoek;
 • heeft ervaring met en ambitie voor het publiceren in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften;
 • heeft affiniteit met en een sterke interesse in of kennis van een of meerdere van de volgende thema’s: samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs, organisatietheorie, netwerkanalyse en governance van organisatienetwerken;
 • is in staat om een dragende rol in de uitvoering van het daadwerkelijke netwerkonderzoek in het onderwijsdomein (en eventueel het zorgdomein) op zich te nemen;
 • is actief bij de disseminatie van kennis en het ontwikkelen van de toolbox en de onderwijsmodule;
 • beschikt over organisatorisch vermogen;
 • is in staat soepel op hoog ambtelijk niveau in het Nederlands te communiceren en heeft goede communicatieve vaardigheden en kennis van de Engelse taal, in woord en geschrift;
 • is in staat te schakelen tussen praktijk, beleid en wetenschap.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.960 (schaal 10) en maximaal €5.439 (schaal 11) bruto per maand conform de CAO Nederlandse Universiteiten. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Onderzoeker 4/Onderzoeker 3 en staat open voor ten minste 0,6 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Verlenging van de arbeidsovereenkomst bij goed functioneren behoort tot de mogelijkheden. De maximale tijdelijke arbeidsduur bedraagt 3 jaar.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • mogelijkheid tot sparen van vakantiedagen, bijvoorbeeld voor sabbatical leave
 • kinderdagverblijf aanwezig op VU campus

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
De Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) richt zich op het brede domein van gedrag en gezondheid. Met ons onderwijs en onderzoek spelen we actief in op de actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Van gezond ouder worden tot e-health, van jeugdcriminaliteit tot de aanpak van depressiviteit, van training voor topsporters tot social media als onderwijstool. Uniek is dat we drie disciplines combineren: psychologie, bewegingswetenschappen en pedagogiek.

Werken bij Gedrags- en Bewegingswetenschappen is werken bij een ambitieuze organisatie die zich kenmerkt door een informele sfeer en korte communicatielijnen. Bij FGB krijg je alle ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. De faculteit telt ongeveer 3.400 studenten en ca 600 medewerkers.

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 01-07-2023. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae, motivatiebrief en voeg twee publicaties bij.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Specificaties

 • Postdoc
 • Gedrag en maatschappij
 • 22.8—38 uur per week
 • €2960—€5439 per maand
 • Gepromoveerd
 • 15386

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you