Onderzoeker verificatie emissies

Onderzoeker verificatie emissies

Geplaatst Deadline Locatie
12 sep 24 sep Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 24 sep 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij bijdragen aan een goede monitoring van de emissies in Nederland? Bij ons kun jij hét verschil maken met goed onderbouwde emissiedata. Als jij jouw wetenschappelijke kennis met je meebrengt, hebben wij de positie waar je ermee aan de slag kunt! Lees snel verder.

Functieomschrijving

We zoeken iemand die een pioniersfunctie kan vervullen en de brug kan slaan tussen de academische wereld die zich bezig houdt met emissieverificatie en de Emissieregistratie. 

Jouw werkzaamheden:

 1. Een voorbeeld van jouw werkzaamheden betreft het aanleveren van ruimtelijk verdeelde broeikasgasemissies aan partners binnen het Avengers project; inclusief onzekerheden en het beantwoorden van vragen over deze data;
 2. Het analyseren van de output uit de inverse modellen voor Nederland; het uitvoeren van een vergelijking met de emissies uit de Emissieregistratie en het in gesprek gaan over de verschillen tussen de twee datasets met de modelleurs;
 3. Het mee vormgeven en testen van een eenvoudig inverse modelleersysteem waarmee Emissieregistratiemedewerkers kunnen kennismaken met de mogelijkheden en beperkingen van inverse modelleren;
 4. Het verzorgen van een bijlage aan de jaarlijkse internationale broeikasgassenrapportage waarin een schatting van de emissies gepresenteerd wordt op basis van de inverse modelleringsdata.

Uniek aan deze baan
Je kunt met deze baan echt iets betekenen om de komende jaren emissieverificatie te verankeren in de Emissieregistratie. Je helpt om nieuwe wetenschappelijke inzichten te benutten voor het verkrijgen van emissiedata, het is een nieuwe positie waarin veel eigen initiatief mogelijk is. 

In ons team staan we voor elkaar klaar. Daarnaast zijn er een groot aantal externen van andere kennisinstellingen waarmee we samen de Emissieregistratie vormen. Dit zijn allen bevlogen mensen met een passie om elk jaar de emissiegegevens van Nederland tijdig op te leveren.

Niet onbelangrijk: bij ons is hybride werken ook het nieuwe normaal.

Specificaties

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functie-eisen

Dit neem je mee
Het werk bij het RIVM is actueel en kan ad hoc zijn. Dit betekent dat je een proactieve en flexibele instelling moet hebben. Je vindt het leuk om vanuit je wetenschappelijke achtergrond meer toegepast bezig te zijn om zo de verbinding te leggen tussen de academische wereld en die van de Emissieregistratie. Je bent enthousiast, kunt goed uitleggen en opereert zelfstandig.

Verder vragen wij:

 • Je bent gepromoveerd op een relevant milieu- of natuurwetenschappelijk vakgebied;
 • Je hebt bij voorkeur kennis op het gebied van atmosferische modellering en affiniteit met emissies;
 • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheid van de Nederlandse en Engelse taal.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: vooruitlopend op onbepaalde tijd.

 • Salaris­niveau: schaal 11
 • Maand­salaris: €3.608 – Max. €5.503 (bruto)
 • Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duur: Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM: deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk

Als Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn we een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke adviseur voor overheid, professionals en burgers. Ons doel: een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. We bewaken gezondheid, ziekten, de kwaliteit van de leefomgeving én het milieu. Daarvoor doen we onderzoek en we verzamelen kennis voor toegankelijke informatie en toepasbare adviezen. Het RIVM zorgt voor een goede geboortescreening, het bestrijden van infectieziekten en heeft een centrale rol bij het Rijksvaccinatieprogramma en de bevolkingsonderzoeken. We onderzoeken wat er nodig is voor goede zorg, een gezonde leefstijl, veilige producten en een veilige en gezonde leefomgeving. Ook dragen we bij aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.

Vanuit ons hoofdkantoor in Bilthoven en vanaf 2025 vanuit een prachtig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, werken we met ongeveer 2300 collega’s aan al onze adviezen, rapporten, factsheets en publicaties. Daarbij laten we ons leiden door de vragen van vandaag én morgen. We doen ons werk midden in de maatschappij. Trots zijn we op onze organisatie waar iedereen welkom is. Als kennisinstituut van de overheid willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Naast talent, ervaring en motivatie maken ook aspecten van identiteit zoals leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking, onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Met deze verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten werken wij samen aan een nog beter resultaat!
RIVM – De zorg voor morgen begint vandaag

Ook benieuwd naar hoe anderen het werken bij het RIVM ervaren? Bekijk het op RIVM-ers aan het woord | RIVM

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Afdeling

Het centrum Milieukwaliteit van het RIVM draagt bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Dit doen we door een onafhankelijk, actueel en trendmatig beeld te schetsen van de fysieke milieukwaliteit van Nederland. Binnen het centrum houdt de afdeling Stoffen Monitoring en Onderzoek Stikstof zich onder andere bezig met de Emissieregistratie.

De Emissieregistratie is de basis van diverse nationale en internationale rapportages over emissies en wordt gebruikt voor verschillende beleidsvelden. Je kunt hierbij denken aan thema’s als luchtkwaliteit, klimaat of stikstof. De Emissieregistratie is een samenwerkingsverband tussen diverse instituten onder regie van het RIVM en bepaalt de emissies van circa 500 voor het milieu- en klimaatbeleid relevante stoffen voor zowel bodem, water als lucht. 

Bij het RIVM werken we met 18 bevlogen mensen aan de Emissieregistratie. Binnen het Europese project AVENGERS – Greenhouse gases gone by the wind, waar de Emissieregistratie aan deelneemt, wordt gewerkt aan de verificatie van broeikasgasemissies op basis van atmosferische data (grond- en satellietmetingen) en met behulp van inverse modellering. 

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Management
 • Natuurwetenschappen
 • 32—36 uur per week
 • €3608—€5503 per maand
 • Universitair
 • AT RIVM 20230912

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you