Research Software Steward

Research Software Steward

Geplaatst Deadline Locatie
10 nov 27 nov Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 27 nov 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Wil jij werken binnen een omgeving die zich richt op wetenschappelijk onderzoek zo goed mogelijk toegankelijk maken volgens de Open Science principes? Heb jij een sterke achtergrond in het doen van wetenschappelijk onderzoek en heb je affiniteit met software ontwikkeld binnen het kader van wetenschappelijk onderzoek? Pionier jij graag in een jong werkveld door het verkennen van behoeftes, opbouwen van kennis en het leggen van een basis voor beleid? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Via het NWO is er voor twee jaar een beurs beschikbaar gesteld om een eerste Research Software Steward aan te nemen die op de Radboud Universiteit de basis gaat leggen voor de toekomst voor het beleid omtrent research software.Research software is een belangrijke vorm van wetenschappelijke output en is in veel gevallen een fundamenteel onderdeel van het genereren dan wel analyseren van onderzoeksgegevens. Als kwartiermaker zorg je voor een snelle kennisopbouw rondom FAIR research software, een voor de Radboud Universiteit nieuw gebied binnen de Open Science principes. Je begint met het ophalen van behoeftes van onderzoekers en ondersteunend personeel rondom FAIR research software. Hierbij behoort het inventariseren van de huidige infrastructuur voor opslag, FAIR archivering en ontsluiting van research software en de behoeftes en/of hiaten hierin (Introducing the FAIR Principles for research software | Scientific Data (nature.com)). Ondertussen bouw je je kennis verder op omtrent de actuele ontwikkelingen binnen het werkgebied (denk hierbij aan FAIR research software, Software Management Plans (SMP), etc.). Ook sluit je aan bij (inter)nationale initiatieven en werkgroepen ten behoeve van het opbouwen van een netwerk en kennis.

Aan de Radboud Universiteit zijn vele onderzoeksinstituten gelieerd. Het is jouw taak om binnen deze instituten de experts op jouw vakgebied te identificeren en met elkaar te verbinden. Het doel hiervan is om een netwerk van specialisten op de bouwen waarmee kennis efficiënt en effectief ontwikkeld en gedeeld kan worden.

Op basis van de door jou verworven kennis ga je een Radboud Universiteit-brede visie formuleren op het gebied van FAIR research software en de daarvoor benodigde centrale ondersteuningscapaciteit. Ook werk je aan het opstellen van richtlijnen en best practices voor wetenschappelijk en ondersteunend personeel, en waar mogelijk het opzetten van trainingen en/of trainingsmaterialen. Tenslotte bereid je een voorstel tot beleid voor op FAIR research softwaremanagement. Dit als aanvulling op het huidige RDM (Research Data Management) beleid.

Bovenstaande doe je natuurlijk niet alleen. De Radboud Universiteit heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van Open Science. Hierin zijn veel collega's betrokken, die jou ook gaan helpen om je doelen te behalen. Denk hierbij aan het centrale RDM-support team, de Open Science Officer en onze informatiemanagers.

Jouw komst als Research Software Steward is onderdeel van ons doel om het RDM-support team verder te ontwikkelen tot breder Digital Competence Center.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

 • Je hebt een wetenschappelijke opleiding en ervaring met wetenschappelijk onderzoek en Open Science.
 • Je hebt een goede basiskennis van onderzoekssoftware.
 • Je hebt ervaring met het leggen van professionele verbindingen (een netwerk opbouwen).
 • Je bent zelfstandig, nieuwsgierig, assertief en gaat graag een nieuwe uitdaging aan.
 • Je werkt graag in een team aan een specifiek onderwerp.
 • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift.
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal als ontvanger, zowel in woord als geschrift. Reactie geven in het Engels is hierbij mogelijk.
 • Kennis van Open Source Software in relatie tot onderzoek en ervaring met het ontwikkelen van onderzoekssoftware is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar.

 • Het betreft een dienstverband van 0,8 - 0,95 fte.
 • Afhankelijk van opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring ontvang je een salaris van minimaal € 4.332 en maximaal € 5.247 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek (salarisschaal 11).
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
 • Het gaat om een tijdelijk dienstverband van 2 jaar gesubsidieerd door het NWO.
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Werkgever

De functie van Research Software Steward valt binnen het team RDM (zeven collega’s) dat onderdeel is van het team Research Support (19 collega’s). Dit is een centraal team dat onderdeel is van de divisie Information and Library Services (ILS, +-320 collega’s).

Onze divisie heeft als doel om alle faculteiten te ondersteunen met een sterke dienstverlening die zich richt op standaardisatie zonder de specifieke elementen van deze faculteiten uit het oog te verliezen. Wij staan voor een open en collegiale cultuur met veel aandacht voor een prettige en sociale werksfeer. Eigenaarschap, inventiviteit en professionaliteit zijn kwaliteiten die wij hoog in het vaandel hebben.

Kijk voor een impressie van je nieuwe werkomgeving alvast eens op de website van de Universiteitsbibliotheek | Radboud Universiteit.

De meeste communicatie binnen de divisie vindt in het Nederlands plaats, vandaar dat Nederlands kunnen verstaan en lezen van belang is.


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 24.000 studenten en 5.600 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En dat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

Specificaties

 • IT
 • max. 38 uur per week
 • Universitair
 • 1216562

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525 XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you