Postdoc / ervaren onderzoeker

Postdoc / ervaren onderzoeker

Geplaatst Deadline Locatie
19 nov 7 dec Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 dec 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Draag jij de rechtspraak een warm hart toe? Wil je niet zomaar onderzoek doen, maar onderzoek met concrete impact en toegevoegde waarde? Werken bij de Rechtspraak betekent werken aan een rechtvaardige samenleving. Wil je onderzoeken hoe effectief dat nu gebeurt? Lees dan snel verder!

Functieomschrijving

Onderzoek stelt de Rechtspraak in staat om belangrijke trends en ontwikkelingen te signaleren, biedt houvast bij het ontwerpen en uitvoeren van beleid en bij de beoordeling daarvan en voorziet in kennis die van belang is voor de visie- en strategievorming van de Rechtspraak. De Rechtspraak beschikt daarom over een onderzoeksprogramma dat bijdraagt aan de kwaliteit van de rechtspraak en de organisatie daarvan. Het onderzoeksprogramma richt zich vooral op rechtssociologisch, rechtspsychologisch en data-gedreven onderzoek. De 3 thema’s van het onderzoeksprogramma zijn 1) de rechter in de uitoefening van het ambt, 2) de derde staatsmacht in onzekere tijden en 3) de complexe context van de Rechtspraak: maatschappelijke ontwikkelingen. Elk thema wordt in verschillende onderzoeksprojecten uitgewerkt. Je gaat onderzoek doen in het kader van een aantal projecten die gericht zijn op de toekomst van de Rechtspraak. 

Daarnaast neem je, afhankelijk van jouw specifieke kennis en ervaring, deel aan activiteiten die tot doel hebben wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden zoals onderzoeksmiddagen en congressen, help je met het organiseren van kennisdelingsactiviteiten, neem je plaats in een begeleidings- of leescommissie en geef je advies over (evaluatie)onderzoek.

Je gaat werken bij de afdeling Strategie van de Raad voor de rechtspraak bij het cluster Wetenschappelijk Onderzoek.

Voor meer informatie over het onderzoeksprogramma zie: Onderzoek en Kennis Programma Rechtspraak 2023-2028

Specificaties

De Rechtspraak

Functie-eisen

Wij zoeken een enthousiaste en gedreven onderzoeker, met minimaal 2 jaar onderzoekservaring maar bij voorkeur gepromoveerd. Je hebt een goede algemene kennis van het recht en de rechtspraak Je bent thuis in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de rechtspleging en de (rechts)sociologie. Ervaring met het verzamelen, bewerken en analyseren van kwalitatieve en/of kwantitatieve data is een pluspunt. Je bent in staat heldere, wetenschappelijk onderbouwde artikelen te schrijven die ook een groter publiek aanspreken. Je beschikt, kortom, over uitstekende onderzoekskwaliteiten, aantoonbare goede organisatorische en communicatieve vaardigheden.

Je bent nieuwsgierig en houdt van interdisciplinaire samenwerking om te komen tot nieuwe inzichten. Je bent een doorzetter en je kunt prima zelfstandig werken. Je beschikt over een uitstekend conceptueel vermogen, je bent zowel omgevings- als resultaatgerichtheid. 

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar met uitzicht op verlenging van 1 jaar.

We bieden je een uitdagende functie binnen een zeer prettige organisatie, met betrokken en leuke collega’s. Het is een functie met veel mogelijkheden om je kennis verder uit te breiden en je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Het betreft een (in beginsel) fulltime functie (32- 36 uur per week) in schaal 11 of schaal 12  BBRA voor de periode van 1 jaar met - bij goed functioneren - uitzicht op verlenging van 1 jaar. De startdatum is in overleg vast te stellen maar bij voorkeur zo spoedig mogelijk. Inschaling is afhankelijk van onderzoekservaring en/of promotie. Detachering behoort  tot de mogelijkheden. 

Onze arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend geregeld volgens cao Rijk:

 • Een salaris in schaal 11 BBRA (max. € 5503,57 o.b.v. een werkweek van 36 uur) of schaal 12 (max. € 6227,02 o.b.v. een werkweek van 36 uur ) 
 • Verlof van 144 vakantie-uren bij een werkweek van 36 uur.
 • Een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd (bovenwettelijke vakantie-uren en eventuele leeftijdsuren). Met dit keuzebudget kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen.
 • Pensioenopbouw volgens het ABP.
 • Goede regelingen voor ouderschapsverlof en vergoeding woon-werkverkeer.
 • Standplaats: Den Haag. Tijd- en plaats onafhankelijk werken is in overleg mogelijk. In overleg bepalen we hoe de verdeling tussen thuiswerken en werken op kantoor er uit ziet.

Werkgever

De Raad voor de rechtspraak heeft als opdracht te bevorderen dat de gerechten hun rechtsprekende taak goed kunnen vervullen. De Raad behartigt het gemeenschappelijk belang van de gerechten, ontwikkelt gerechtsoverstijgende visie, strategie en bijbehorend beleid. Tot slot houdt de Raad toezicht op de bedrijfsvoering en het financieel beheer van de rechtspraak.

Afdeling

De kerntaak van de afdeling Strategie is de bestuurders van de Rechtspraak zodanig te adviseren en te faciliteren dat zij, rekening houdend met toekomstige ontwikkelingen binnen en buiten de Rechtspraak en binnen en buiten Nederland, kunnen bepalen welke strategie de Rechtspraak het beste kan uitvoeren. Naast de afdeling Strategie kent de Raad de afdelingen Communicatie, Financiën, Bestuursondersteuning, HRM&OO, Bureau BVA en het Bedrijfsbureau.

Bij de afdeling Strategie zijn ongeveer 27 adviseurs/onderzoekers/ (ondersteunend) beleidsmedewerkers werkzaam, waaronder enkele gedetacheerde rechters.

Specificaties

 • Postdoc; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Recht
 • 32—36 uur per week
 • max. €6227 per maand
 • Universitair
 • AT RVR 20231119

Werkgever

Locatie

Kneuterdijk 1, 2514 EM, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you