Docent/Onderzoeker Recht en Technologie (EU recht en gegevens)

Docent/Onderzoeker Recht en Technologie (EU recht en gegevens)

Geplaatst Deadline Locatie
23 nov 16 dec Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 16 dec 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij op zoek naar dé kick-start van je academische carrière? Wil jij je verder ontwikkelen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en heb jij de ambitie om te promoveren? Solliciteer dan nu bij de sectie Intern en Recht van de Vrije Universiteit ...

Functieomschrijving

De sectie Internet en Recht van de afdeling Transnational Legal Studies aan de VU Amsterdam zoekt een Docent/Onderzoeker Recht en Technologie op het gebied van EU recht en gegevens. In deze functie combineer je onderwijs (50%) en promotieonderzoek (50%) gedurende een periode van acht jaar. Deze bijzondere combinatie is mogelijk dankzij een stimuleringsbeurs. Dit is jouw kans om onderwijs te geven aan Bachelor- en Masterstudenten en tegelijkertijd te promoveren in Recht en Technologie! Je werkt samen met een team enthousiaste, diverse en ondersteunende collega’s van de sectie Internet en Recht op het gebied van Recht en Technologie, Europees Recht, Strafrecht en Rechtsfilosofie.

Jouw taken
Als docent verzorg je in samenwerking met je collega’s het onderwijs voor de bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, o.a. voor de de afstudeerrichting Internet, Intellectuele Eigendom en ICT. Je begeleidt ook afstuderende bachelor- en masterstudenten bij het schrijven van hun scriptie. Bij deze werkzaamheden word je ondersteund door senior collega's.

Het onderzoeksdeel van de functie bestaat uit het zelfstandig uitvoeren van promotieonderzoek in het Engelstalige project “EU Data Spaces: searching for values in the haystack - The hidden constitutional framework of the EU data policy”. Je onderzoek zal uitmonden in een proefschrift in de vorm van een monografie of een verzameling artikelen. Wij ondersteunen jouw ontwikkeling als onderzoeker met onder meer seminars, cursussen en bijeenkomsten van de Graduate School van de faculteit. Jouw begeleiders zijn dr. Silvia De Conca, dr. mr. Tijmen Wisman, en Prof. dr. Arno R. Lodder.

Dit onderzoek richt zich op de wetgeving omtrent EU gegevensbeleid. In de eerste plaats is het doel om rechten, principes en waarden te identificeren in de wetgeving van de EU rond gegevens. In de tweede plaats is het doel van dit onderzoek om de achterliggende (deels verborgen) rechten, principes en waarden van dit EU gegevensbeleid te identificeren. De twee uitkomsten zullen met elkaar worden vergeleken teneinde een conceptuele lens te ontwikkelen waarmee het EU gegevensbeleid kan worden beoordeeld en antwoord kan worden gegeven op vraagstukken rond de bescherming van mensenrechten in de toekomstige EU gegevenseconomie.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • Je hebt een masterdiploma (of staat op het punt om die te halen) in rechten of rechten en technologie. Je kan ook een master hebben in een ander gebied, met een aantoonbare interesse in recht en technologie
  • Je hebt een goed begrip van hoe technologie werkt (internet, kunstmatige intelligentie en dergelijke) en je bent sterk gemotiveerd om hier promotieonderzoek naar te doen en binnen acht jaar te promoveren op dit onderzoek.
  • Je hebt kennis van Europees recht dat betrekking heeft op gegevens, inclusief gegevensbescherming
  • Je hebt affiniteit met het geven van onderwijs en bent bereid de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) te behalen. Met jouw uitstekende communicatieve vaardigheden weet je jouw enthousiasme voor het vak goed over te brengen op studenten
  • Je bent creatief en weet hoe je ideeën kunt omzetten in innovatief onderwijs
  • Je beheerst de Engelse taal goed in woord en geschrift. Beheersing van de Nederlandse taal is een pré

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 8 years.

  • Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Je komt te werken binnen een enthousiast team van betrokken juristen
  • Een arbeidsovereenkomst voor een periode van 8 jaar. Als je in die periode je promotietraject succesvol afrondt en er daarna formatieve ruimte beschikbaar is, zullen wij je een vast dienstverband als universitair docent aanbieden. De ingangsdatum kan in onderling overleg worden bepaald
  • Een salaris dat afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €3.226 (schaal 10) en maximaal €5.090 (schaal 10) bruto per maand is. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Docent 4/Onderzoeker 4 en staat open voor 0.8 - 1 fte

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:
  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband,
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering,
  • gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof,
  • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling,
  • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken.

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 31.000 studenten en werken meer dan 5.000 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus. Relatief veel van de studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zijn eerstegeneratiestudenten, vaak hebben zij een migratieachtergrond. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in al haar aspecten ons kan verrijken. Daar willen wij graag meer werk van maken. We streven er bijvoorbeeld naar om de samenstelling van onze staf meer te laten aansluiten bij onze studentenpopulatie. Heb je een niet-westerse migratieachtergrond? Dan nodigen wij je van harte uit te solliciteren.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgt bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

Werken bij de faculteit Rechtsgeleerdheid is werken in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een goede onderlinge werksfeer bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De faculteit telt ruim 300 medewerkers en 4.500 studenten.

Specificaties

  • Lector
  • 30.4—38 uur per week
  • €3226—€5090 per maand
  • Universitair
  • 16559

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you