Universitaire docent lerarenprofessionalisering en expertiseontwikkeling

Universitaire docent lerarenprofessionalisering en expertiseontwikkeling

Geplaatst Deadline Locatie
24 jan 12 feb Heerlen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 12 feb 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

We zijn op zoek naar een enthousiaste, daadkrachtige universitair docent die het onderwijs (50%) en het onderzoek (50%) in de vakgroep ‘Online leren en instructie’ komt versterken.

Het onderzoek van onze vakgroep concentreert zich op het begrip van leren als een proces, niet enkel als uitkomst. We richten ons op de individuele leerling en onderzoeken de onderliggende processen van leren en onderwijs, waarbij we kijken naar cognitieve, meta-cognitieve, perceptuele en gedragsmatige aspecten. We maken gebruik van process-tracing technieken zoals eye-tracking, logging data, en verbale rapportages, en focussen op authentieke leersituaties, vaak in online leeromgevingen. De nieuwe universitair docent zal een cruciale rol spelen in ons bestaande onderzoek. We zoeken specifiek naar versterking op het gebied van lerarenprofessionalisering en expertiseontwikkeling, met nadruk op klassenmanagement. Verder biedt de positie kansen om onderzoek te doen naar leerstrategieën, het ontwerp en inzet van leervideo's, digitaal toetsen, eye-tracking, en learning analytics.

Als universitair docent levert u een essentiële bijdrage aan zowel de Master Onderwijswetenschappen als aan de ontwikkeling en verzorging van een nieuwe Bacheloropleiding. De Master Onderwijswetenschappen is een interdisciplinaire opleiding die psychologie, onderwijskunde, onderwijstechnologie en organisatie integreert, met een focus op het onderzoeken, analyseren en verbeteren van leersituaties en -omgevingen, waarbij technologie een centrale rol speelt. Uw rol omvat het onderwijzen, verder ontwikkelen en begeleiden van studenten in deze programma's. Daarnaast speelt u een actieve rol in het opzetten van de nieuwe Bacheloropleiding, waaronder het ontwikkelen en later verzorgen van cursussen binnen dit programma.

Specificaties

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

Eisen

 • U heeft een promotie afgerond binnen het domein van de Onderwijswetenschappen, Onderwijskunde, Psychologie of een vergelijkbaar terrein.
 • U heeft al ervaring op kunnen doen als PostDoc.
 • U heeft ervaring met het schrijven van wetenschappelijke artikelen blijkend uit wetenschappelijke publicaties.
 • U beschikt over goede communicatieve vaardigheden in woord en geschrift zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • U heeft gedegen kennis over kwantitatieve onderzoeksmethodieken.
 • U beschikt over goede organisatorische en sociale vaardigheden en bovendien ben je resultaatgericht met een proactieve instelling.
 • U beschikt over goede ICT-vaardigheden en hebt affiniteit met digitale leeromgevingen.
 • U beschikt aantoonbaar over uitstekende kwaliteiten in het doceren van kennis en vaardigheden, het begeleiden van studenten en het ontwikkelen van (online) onderwijs.
 • U bent bij voorkeur in het bezit van het certificaat Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), of bereid om die in het eerste jaar te behalen.
 • U bent een gemotiveerd, enthousiast en daadkrachtig persoon, die in staat is zelfstandig en in groepsverband te werken.
 • U vindt het geen bezwaar om af en toe onderwijs in de avonduren te verzorgen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: voor de duur van 18 maanden, met uitzicht op een vast dienstverband.

Salaris

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal 11 van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt maximaal € 5.929,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.

Standplaats

De standplaats is Heerlen, waarbij het streven is minimaal twee dagen per week op de universiteit in Heerlen aanwezig te zijn en maximaal drie dagen per week vanuit een andere plek te werken.

Werkgever

Open Universiteit

Online studeren overal in Nederland en Vlaanderen

De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er online activerend onderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren ruim 17.000 studenten en werken meer dan 850 medewerkers. De OU heeft 16 studiecentra in Nederland en België (zie https://www.ou.nl/studiecentra). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.

De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in onderzoek in de vakgebieden van de opleidingen, maar ook in onderzoek op het gebied van leren, doceren en technologie.

Tevreden studenten

In de Nationale Studenten Enquête (NSE), de Keuzegids Universiteiten (vergelijking waardering van studenten en experts voor bacheloropleidingen van de veertien universiteiten) en de Keuzegids Masters scoort de OU al jaren op rij een topnotering in de lijst van de veertien Nederlandse universiteiten. Bovendien staan alle opleidingen hoog in de ranglijsten van de universiteiten voor de betreffende studierichtingen. Alle beoordelingen staan op de OU-website (https://www.ou.nl/rankings).

Specificaties

 • Universitair docent
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • max. €5929 per maand
 • Gepromoveerd
 • FAC/OW/24008

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Heerlen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you