PhD-kandidaat Sociaal Genetische Mechanismes van Familiaire Langlevendheid

PhD-kandidaat Sociaal Genetische Mechanismes van Familiaire Langlevendheid

Geplaatst Deadline Locatie
15 feb 3 mrt Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 3 mrt 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wij zoeken een gedreven en getalenteerde PhD-kandidaat voor een promotietraject naar de rol van familiaire factoren in gezonde veroudering. In het project worden zowel genetische als sociale factoren onderzocht, met een focus op de samenhang tussen immuun-metabole gezondheid en sociaaleconomische factoren. Je gaat werken met unieke data, zoals die van de Leiden Langleven Studie, en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. We bieden een dynamische academische omgeving, met goede begeleiding en mogelijkheden om je kennis te vergroten, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen. Het doel is het succesvol afronden van het promotietraject. Zie jij jezelf al helemaal in deze rol? Dan maken wij graag kennis met jou!

Functieomschrijving

Onze levensverwachting is de afgelopen 200 jaar toegenomen van 50 naar ongeveer 80 jaar, terwijl de gezonde levensverwachting achtergebleven is. We brengen daardoor gemiddeld 16 jaar van ons leven door in slechte gezondheid. Er zijn echter families waarin mensen al 200 jaar lang van generatie op generatie in goede gezondheid extreem hoge leeftijden bereiken; dit noemen we langlevendheid. Deze families laten zien dat het bereiken van hoge leeftijden in goede gezondheid fysiek mogelijk is. Onze levensverwachting is slechts 25% erfelijk, dat wil zeggen bepaald door onze genen, terwijl het bereiken van een extreem hoge leeftijd veel erfelijker is.

Etiologisch onderzoek heeft de onderliggende mechanismen van langlevendheid nog niet volledig opgehelderd, maar er zijn sterke aanwijzingen dat hun gunstige overlevings- en ziekteprofielen onder meer verklaard worden door een combinatie van genetische predispositie, gezonde leefstijl en gedrag, dat vervolgens resulteert in een gezond immuun-metabool profiel tot op hoge leeftijden. Als promovendus zul je genetisch epidemiologische data-analyses verrichten om de samenhang tussen immuun-metabole gezondheid en sociaaleconomische factoren op te helderen. Je maakt daarbij hoofdzakelijk gebruik van bestaande data, zoals die van de Leiden Langleven Studie, en draagt daarnaast bij aan de verzameling van nieuwe data. Momenteel lopen er verschillende studies op het gebied van gezonde veroudering tot op hoge leeftijd. Je werkt daarom samen met een andere promovendus in de coördinatie van bestaande studies en het uitdenken van nieuwe onderzoeksideeën.

Specificaties

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Functie-eisen

·         (Bijna) afgeronde masteropleiding in Biologische Psychologie, Bio-informatica, Levenswetenschappen, Biomedische Wetenschappen of een andere relevante academische opleiding waarbij bijvoorbeeld biologische en gedragswetenschappelijke kennis samenkomen.

·         Een uitgesproken interesse in sociaal-genetisch onderzoek.

·         Sterke affiniteit met en achtergrond in (statistische) data analyse. Ervaring met het analyseren van genetische data is een pre. Daarnaast ben je bekend met scripttalen zoals R of Python.

·         Organisatorisch vermogen, initiatiefrijkheid, flexibiliteit en het vermogen om zelfstandig te werken zijn belangrijk voor deze functie.

·         Je bent een echte teamspeler met een goede balans tussen zelfstandig werken en functioneren in een team.

·         Ervaring met wetenschappelijk schrijven.

·         Goede beheersing van de Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk.

·         Vloeiende beheersing van de Nederlandse taal.

·         Aantoonbare affiniteit met sociaal-genetisch onderzoek

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: duur opleiding.

·         Als PhD-kandidaat bedraagt je salaris € 2.901,- per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.677,- bruto per maand in het vierde jaar (schaal Pro, CAO UMC). Deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband. Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar.

·         De duur van het promotietraject is vier jaar. Na één jaar is er een evaluatie om te bepalen of voortzetting plaatsvindt

Werkgever

LUMC

In het Leids Universitair Medisch Centrum werken we continu aan het verbeteren van de patiëntenzorg. Wij investeren in baanbrekend, internationaal onderzoek en werken met de nieuwste apparatuur. Samen met onze artsen, gespecialiseerde zorgverleners, docenten, wetenschappelijke onderzoekers en ons ondersteunend personeel streven wij naar de hoogste kwaliteit op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en internationaal onderzoek. En hier hebben wij jou bij nodig!

Afdeling

sectie Moleculaire Epidemiologie binnen de afdeling Biomedische Datawetenschappen

Je komt te werken bij de sectie Moleculaire Epidemiologie binnen de afdeling Biomedische Datawetenschappen. De Moleculaire Epidemiologie bestaat uit een multidisciplinaire groep wetenschappers, analisten en studenten die onderzoek doen naar de biologische processen van gezonde veroudering tot op hoge leeftijd. We betrekken daarnaast in toenemende mate sociale en gedragsfactoren in ons onderzoek omdat deze onlosmakelijk verbonden zijn met de biologische processen in gezonde veroudering. De onderzoeksgroep staat onder leiding van prof. Eline Slagboom en richt zich al meer dan 20 jaar op het begrijpen van de mechanismen van gezonde veroudering, het ontwerpen van biomarkers voor veroudering en het doen van leefstijlinterventies in 55+ populaties. Er wordt regelmatig gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Hierdoor heeft de groep een sterke positie verworven in het onderzoek naar veroudering en langlevendheid.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • €2901—€3676 per maand
  • Universitair
  • D.24.BK.AK.29

Werkgever

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Albinusdreef 2, 2333 ZA, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you