Beleidsonderzoeker Waterkwaliteit

Beleidsonderzoeker Waterkwaliteit

Geplaatst Deadline Locatie
8 mrt 6 mei Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 6 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Schoon water is van levensbelang. De waterkwaliteit moet daarom voldoen aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Nederland heeft die KRW-doelen nog niet gehaald; het water is op veel plekken vervuild, bijvoorbeeld door nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen uit de landbouw, en door medicijnresten en PFAS.

Bij het PBL doen we strategisch onderzoek naar de ontwikkeling van waterkwaliteit. Daarvoor kijken we niet alleen naar de verontreinigende stoffen en het functioneren van het watersysteem, maar ook naar het beleid: we analyseren de effecten van het huidige Nederlandse en Europese beleid, en we verkennen met welke beleidsaanpassingen de waterkwaliteit verder kan verbeteren. Ter versterking van ons ‘waterteam’ zoeken we een ervaren beleidsonderzoeker waterkwaliteit.

Wat ga je doen?

Als onze nieuwe collega bij de sector Water, Landbouw en Voedsel speel je een belangrijke rol in de verschillende fases van een onderzoek. Je helpt projecten te initiëren en op te zetten en bent ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. Je gaat onder andere opties onderzoeken voor een toekomstbestendig waterkwaliteitsbeleid. Daarnaast coördineer je de verdere ontwikkeling van het modelinstrumentarium dat nodig is voor dergelijke analyses. Je onderzoeksresultaten publiceer je in PBL-publicaties en wetenschappelijke tijdschriften, en je presenteert ze onder andere bij ministeries en andere overheden. Ook draag je bij aan andere projecten van het PBL waarin waterkwaliteit een rol speelt, zoals bij vraagstukken rond stikstof en natuur, gewasbeschermingsmiddelen en bij integrale beleidsstudies zoals de Landbouw-Natuurverkenning.

Je zult als kwantitatief onderzoeker waterkwaliteit nauw samenwerken met PBL-collega’s met een milieukundige, bestuurskundige en/of economische achtergrond. Dat doe je zowel binnen als buiten de sector Water, Landbouw en Voedsel en ook met onderzoekers bij collega-onderzoekinstituten. Daarnaast onderhoud je contacten met beleidsmakers bij diverse overheden en in het werkveld.

Specificaties

Planbureau voor de Leefomgeving

Functie-eisen

Functie-eisen:

 • Je hebt een afgeronde academische opleiding op het gebied van water en bodem, bijvoorbeeld fysische geografie, milieukunde of landbouw. Gepromoveerd zijn is een pre.
 • Je hebt kennis van het beleid rondom waterkwaliteit.
 • Je hebt werkervaring met kwantitatieve methoden en technieken op het gebied van waterkwaliteit. Ervaring met het doen van scenariostudies is gewenst.
 • Je hebt ervaring met het leiden van onderzoeksprojecten.

Je herkent jezelf in de volgende eigenschappen of zou deze willen ontwikkelen:

 • Het spreekt je aan om te werken op het snijvlak van wetenschap en beleid.
 • Je hebt ervaring in het vertalen van wetenschappelijke bevindingen en inzichten in beleidsrelevante boodschappen. Je weet deze boodschappen bondig en helder over te brengen, zowel in woord als geschrift en zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Je bent een teamspeler, maar kunt ook zelfstandig werken.
 • Je bent nieuwsgierig naar inzichten uit andere disciplines en hoe je je eigen kennis hiermee kunt verbinden en verrijken.

Ook als je nog niet aan alle bovengenoemde functie-eisen voldoet, maar wel denkt een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan ons wateronderzoek, nodigen we je van harte uit om te solliciteren.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden, met uitzicht op onbepaalde tijd.

Arbeidsvoorwaarden:

 • Salarisniveau: schaal 12
 • Maandsalaris: Min €4.278 – Max. €6.320 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden:

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Landbouw
 • 32—36 uur per week
 • €4278—€6320 per maand
 • Universitair
 • AT PLAN 20240308

Werkgever

Planbureau voor de Leefomgeving

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you