PhD positie: Micronutrienten tijdens het vroege leven: relevantie voor gezondheid en ziekte

PhD positie: Micronutrienten tijdens het vroege leven: relevantie voor gezondheid en ziekte

Geplaatst Deadline Locatie
12 mrt 5 apr Wageningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 5 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Tijdens de zwangerschap is een adequate inname micronutrienten cruciaal om de gezondheid van zowel moeder als kind te waarborgen. Folaat is een vitamine die een belangrijke rol speelt in menselijke gezondheid en ziekte. Aanvullende inname van de synthetische vorm van folaat, foliumzuur, wordt aanbevolen tijdens de vroege zwangerschap om neurale buisdefecten te voorkomen. Er zijn enkele aanwijzingen dat een langdurige, overmatige inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap en later in het leven in verband kan worden gebracht met nadelige gevolgen voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op allergische ziekten bij zuigelingen en kinderen. De mechanismen die ten grondslag liggen aan deze associaties blijven onduidelijk. Er is beschreven dat natural killercellen (NK-cellen), een type immuuncel dat gevoelig is voor folaat en foliumzuur, van de moeder de ontwikkeling van de foetus bevorderen. Deze NK-cellen zijn ook belangrijk voor het ontstaan van bijvoorbeeld allergiën aan de luchtwegen. Binnen dit project willen we in vitro en ex vivo studies opzetten om te kijken naar folaat en foliumzuur in relatie tot immuun functioneren in het vroege leven. We zullen het effect onderzoeken van verschillende niveaus en bronnen (natuurlijk versus synthetisch) van folaat en foliumzuur op de rijping en het functioneren van immuuncellen op een panel van verschillende immuuncellen. Bovendien zullen we, samen met andere onderzoekers, een nieuw geboortecohort opzetten. Ook binnen dit cohort kunnen gerelateerde onderzoeksvragen beantwoord worden. Op langere termijn kunnen we evalueren of er verbanden bestaan tussen de ontwikkeling van astma en allergieën bij kinderen en de inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap.

Als PhD student op dit project ben je betrokken bij het aanvragen van medisch etische toestemming en het opzetten en coordineren van het bijbehorende geboortecohort binnen Wageningen. Je zult hierbij in contact komen met onder andere verloskundigen en deelnemers. Daarnaast zal je op ons laboratorium aan de slag gaan met in vitro werk, waarbij celkweek en de daarbij behorende analyses centraal staan.
Je werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit:
 • Het meedenken en deels schrijven van een medisch ethische aanvraag
 • Het voorbereiden en opzetten van de infrastructuur van een geboortecohort
 • Het werven van deelnemers voor het geboortecohort
 • Het verzamelen van gegevens en materialen binnen het geboortecohort
 • Isolatie van cellen en celkweek
 • Flow cytometrie
 • Het meten van cellulaire response met onder andere ELISA, LegendPlex, qPCR, fagocytose assays etc
 • Het analyseren van onderzoeksgegevens en het schrijven van wetenschappelijke artikelen

Hier kom je te werken
Dit onderzoek zal gedaan worden binnen de chair Food Quality and Design (onder leiding van Prof. Dr. Kasper Hettinga) en Human Nutrition and Health (Chair of Nutrition and Disease, onder leiding van Prof. Dr. Ellen Kampman). Je begeleiders zullen Dr. Tamara Hoppenbrouwers en Dr. Dieuwertje Kok zijn.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

Voor deze positie zijn we op zoek naar een afgestudeerde Master student in Biology, Nutrition and Health, Biomedical Science, Life Science of een ander gerelateerd veld. Je zult werkzaam zijn binnen Wageningen Universiteit, maar ook veel onderweg zijn voor het opzetten van het geboortecohort.
Wij vragen:
 • Een sterke achtergrond in immunologie
 • Hands-on ervaring met celkweek
 • Ervaring met technieken zoals ELISA, flow cytometrie en qPCR zijn een pre
 • Goede communicatievaardigheden in zowel Nederlands als Engels
 • Stress-bestendig en flexibel
 • Goed kunnen omgaan met onvoorziene omstandigheden en afwisselende werkzaamheden
 • Enthousiasme om binnen de wetenschap te werken en wetenschappelijke artikelen te schrijven

In onze internationale werkomgeving wordt steeds meer in het Engels gecommuniceerd. Voor deze functie gaat het om�taalniveau�C1 Heb je dit niveau nog niet, dan helpen wij je vanzelfsprekend en kun je terecht bij ons taalcentrum�Wageningen in’to Language.

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research.�Een aantal highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:
 • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken, extra vakantie / compensatie uren op te bouwen;
 • er is veel aandacht voor vitaliteit en je kan, tegen een aantrekkelijk tarief, gebruik maken van de op de campus aanwezige sportfaciliteiten;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • uitstekende pensioenregeling via het ABP.

Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je ervaring, een marktconform bruto salaris van minimaal €2.770,- tot maximaal € 3.539,-bij een volledige werkweek van 38 uur conform CAO Nederlandse Universiteiten (schaal P).

Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Je gaat werken op de groenste en meest innovatieve campus van Nederland, en op een universiteit die voor de 19e achtereenvolgende keer is gekozen tot de "beste universiteit” van Nederland.

Werkgever

Wageningen University & Research

De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 7.600 medewerkers (6.700 fte) en 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Specificaties

 • PhD
 • Gezondheid
 • max. 38 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • P1457161-1

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you