Promovendus Baanbrekers: Een studie naar horizontale en neerwaartse loopbaantransities

Promovendus Baanbrekers: Een studie naar horizontale en neerwaartse loopbaantransities

Geplaatst Deadline Locatie
13 mrt 29 apr Heerlen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in de relatie tussen loopbanen, welzijn en leren op het werk? Lijkt het je leuk om deel uit te maken van een gedreven team dat graag het verschil wil maken op het gebied van onderzoek en onderwijs? Motiveert het jou om wetenschappelijk onderzoek te doen met een belangrijke actuele maatschappelijke relevantie? Dan is dit promotieonderzoek misschien iets voor jou.

Zoals zoveel zaken in de huidige snel veranderende en complexe samenleving, evolueren ook loopbanen steeds minder statisch en lineair. Traditioneel werden loopbanen voorgesteld als een ladder waarbij je probeert omhoog te klimmen. Tegenwoordig zijn er echter meer en meer mogelijkheden zijwaarts (bv. iemand die van een consulting job een zijwaartse sprong maakt naar het onderwijs) of kiezen mensen bewust voor een stapje terug (bv. een directeur die als medewerker in de zorg wil gaan werken). Dit promotieonderzoek richt zich precies op dergelijke horizontale en neerwaartse loopbaantransities die wij definiëren als transities naar een nieuwe baan waar er geen of een negatieve verandering is in verloning, status of verantwoordelijkheden. In het bijzonder zal onderzocht worden hoe het welzijn en de (persoonlijke en professionele) ontwikkeling van mensen die zo’n transitie doormaken evolueren. Aan de hand van een combinatie van longitudinale kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethodes zal onderzocht worden op welke manier persoonlijke factoren, organisatiefactoren en specifiek adaptief leergedrag een rol spelen in de manier waarop mensen hun welzijn en ontwikkeling gedurende het transitieproces veranderen. Dit promotieonderzoek draagt niet alleen bij aan belangrijke wetenschappelijke kennis rond loopbanen, leren en welzijn, maar heeft daarbij ook waardevolle maatschappelijke relevantie. De opgebouwde kennis zal immers zowel medewerkers, werkgevers als dienstverleners helpen om richting te geven aan alle loopbaanmogelijkheden waarmee de medewerkers van vandaag geconfronteerd worden.

We zijn op zoek naar een enthousiaste, getalenteerde promovendus die het onderzoeksvoorstel verder uitwerkt en verschillende studies uitvoert. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften en op internationale congressen. Het geheel moet resulteren in een academisch proefschrift. Je doet daarnaast ook ervaring op met academisch onderwijs, zoals bijdragen aan het ontwikkelen van studietaken of het begeleiden van studentengroepen.

Specificaties

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

Je hebt een afgeronde (research) masteropleiding in de psychologie en bent geïnteresseerd in loopbanen, leren en welzijn op het werk (bijvoorbeeld Work and Organizational Psychology, Social Psychology, Behavioural Science), of je hebt deze opleiding bijna afgerond. Spreekt deze vacature je aan, maar heb je geen achtergrond in de psychologie? Wij zijn vooral op zoek naar een kandidaat met de juiste motivatie en kwaliteiten, en staan ook open voor sollicitanten met een achtergrond in een ander onderzoeksveld relevant voor het project (zoals Human Resources Studies, Social Sciences, Management Sciences).

 • Je hebt kennis van en ervaring met verschillende sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden en data-analysetechnieken. Ervaring met zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek wordt als een voordeel gezien.
 • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels.
 • Ervaring met het schrijven van wetenschappelijke artikelen strekt tot aanbeveling.
 • Je kunt zowel zelfstanding als in teamverband werken.
 • Je beschikt over goede organisatorische en sociale vaardigheden.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1,0 fte voor de duur van 4 jaar of 0,8 fte voor de duur van 5 jaar.

Salaris

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.770,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.

Duur

Het betreft een tijdelijk dienstverband voor een periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren wordt dit verlengd tot 4 jaar (bij omvang 1,0 fte) en 5 jaar (bij omvang 0,8 fte).

Standplaats

Je bent (minimaal) twee dagen per week aanwezig op de campus in Heerlen.

Werkgever

Open Universiteit

Flexibel studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren 17.000 studenten en werken meer dan 850 medewerkers. De OU heeft 16 studiecentra in Nederland en België). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.

De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op acht wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience.

Afdeling

Faculteit Psychologie - vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie

De faculteit Psychologie is sterk in onderwijs, onderzoek en valorisatie. De faculteit biedt een wetenschappelijke bachelor en master Psychologie. De masteropleiding Psychologie heeft vier varianten: Arbeids- en organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, Klinische psychologie en Levenslooppsychologie. Een vijfde variant gericht op klinische kind- en jeugdpsychologie zal worden ontwikkeld. Daarnaast maakt de masteropleiding Gezondheidswetenschappen organisatorisch onderdeel uit van de faculteit. Het onderzoek van de faculteit vindt plaats binnen het onderzoeksprogramma ‘Understanding human change in a dynamic, digital era’.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • 30.4—38 uur per week
 • max. €2770 per maand
 • Universitair
 • FAC/PSY/24029

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Heerlen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you