Social Data Scientist/kwantitatief methodoloog

Social Data Scientist/kwantitatief methodoloog

Geplaatst Deadline Locatie
14 mrt 15 apr Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Een brug slaan op het gebied van data en methodologische innovatie op het snijvlak van wetenschap en beleid: daar word jij enthousiast van. Het Sociaal en Cultureel Planbureau doet onderzoek naar grote maatschappelijke en beleidsrelevante vraagstukken die spelen onder de Nederlandse bevolking, zoals onderzoek naar sociale cohesie, brede welvaart of kansenongelijkheid. Het SCP probeert daarbij belangrijke mechanismen in de huidige samenleving in beeld te brengen om beleidsmakers waardevolle inzichten en handelingsperspectieven te kunnen bieden met het oog op te verwachten ontwikkelingen.

Functieomschrijving

Als social data scientist/kwantitatief methodoloog ondersteun en adviseer je het SCP bij het introduceren van vernieuwende en geavanceerde analysetechnieken, onderzoeksmethoden en nieuwe vormen van data(gebruik) voor het uitvoeren van bijvoorbeeld simulaties, ramingen en scenario-onderzoek. Je adviseert en ondersteunt de onderzoekers bij het SCP daarbij in alle fasen van het onderzoeksproces. Op deze manier draag je bij aan het up-to-date houden van de methodologische kwaliteit van SCP-onderzoek. Welke data is noodzakelijk, welke analysemethoden zet je in bij een onderzoek, voldoet het onderzoeksvoorstel aan de noodzakelijke kwaliteitsaspecten? Je draagt bij aan het verder ontwikkelen van een SCP-visie op het gebruik van data science en machine learning binnen het onderzoek. Dit doe je niet alleen, maar samen met een leuk team van methodologen en datamanagers.

Om deze brugfunctie tussen wetenschap en beleid goed te kunnen vervullen zul je daarom ook één dag per week geïntegreerd worden in het Social Data Science (SoDa) team van ODISSEI, de nationale infrastructuur voor de sociale wetenschappen, gevestigd in de afdeling methoden & statistiek van de Universiteit Utrecht. Als lid van het SoDa-team werk je aan innovatieve oplossingen voor het beantwoorden van nieuwe onderzoeks- en beleidsvragen in Nederland, aan de hand van nieuwe databronnen en computationele methoden. Meer informatie over het SoDa-team en een voorbeeld van bestaande projecten vind je hier: https://odissei-soda.nl/

Al met al kun je rekenen op een wetenschappelijke positie in een boeiend onderzoeksveld met actuele thema’s. En een positie waarin je bruggen slaat tussen onderzoek en beleid, tussen inhoud en methodologische vernieuwing en tussen heden en toekomst. Kom jij onze afdeling versterken?

Specificaties

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Functie-eisen

 • Je hebt een relevante (maatschappij) wetenschappelijke opleiding met een sterk kwantitatieve richting, zoals Data Science & Machine Learning, wis- of natuurkunde, economie, econometrie, statistiek, sociologie, computational social science, data science of een andere relevante wetenschap afgerond met een promotie of een aantal jaren vergelijkbare relevante werkervaring. In het geval van een niet-sociaal-wetenschappelijk georiënteerde opleiding heb je affiniteit met sociaal-wetenschappelijk onderzoek en evidence-based beleidsvraagstukken
 • Je hebt ervaring met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van verschillende modeltypes (o.a. forecasting, Machine Learning).
 • Je hebt ervaring met het voorbereiden en prepareren van gestructureerde en ongestructureerde gebalanceerde datasets en deze te combineren met andere databronnen om eenvoudig functies en inzichten te genereren.
 • Je hebt ervaring met goede, state of the art codeerpraktijken.
 • Je bent iemand met kennis over verschillende onderzoeksontwerpen (concept keuze, formuleren van een onderzoeksvraag, etc.). Kennis over survey methodologie is een pre.
 • Je beheerst R en Python. Kennis van Pyspark en SQL programmeertalen is een pre.
 • Kennis over simulatiemodellen zoals ABM is een pre.
 • Ervaring met populaire NLP - bibliotheken en frameworks (o.a. Transformers, spaC, LangChain) is een pre.
 • Kennis van grote taalmodellen, concepten, methoden om deze geschikt te maken voor de toepassing is een pre.
 • Je bent iemand die goed kan netwerken om een uitgebreid netwerk op het gebied van data science en machine learning op te bouwen.

Herken jij jezelf hierin?

Je bent iemand die het leuk vind om samen te werken en dat gaat je goed af. Je werkt graag in een interdisciplinaire omgeving. Je bent daarbij iemand die graag buiten de eigen denkkaders durft te kijken, een proactieve houding heeft en bereid is te leren waarbij je graag nieuwe wegen bewandelt. Je bent goed in staat om je eigen rol in het onderzoeksproces te herkennen en te onderzoeken om op die manier vooroordelen en veronderstellingen tegen te gaan. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden in de Nederlandse taal: minimaal B2-niveau.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar, met uitzicht op onbepaalde tijd.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 12
 • Maandsalaris: Min €4.278 – Max. €6.320 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: Overeenkomst voor 2 jaar, met uitzicht op onbepaalde tijd bij goed functioneren
 • Minimaal aantal uren per week: 28
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Economie; Gedrag en maatschappij
 • 28—36 uur per week
 • €4278—€6320 per maand
 • Universitair
 • AT SCP 20240314

Werkgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Parnassusplein 5, 2511 VX, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you